loader

Gabriel Dorobanțu și Mioara Velicu, invitații Adrianei Trandafir la TVRI

A patra ediţie a emisiunii din actuala stagiune vă propune un cuplu celebru... nu doar o dată-n viaţă, care s-a reunit joi seara special pentru emisiunea DEDICAŢII LA TVRI.

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Ediția de joi, 7 noiembrie, a emisiunii Dedicații muzicale la TVRi este disponibilă pe TVR +

Doi mari solişti ai scenelor româneşti de muzică populară şi uşoară care - în ediţia de Crăciun 2013 a emisiunii „O dată-n viaţă” – au cântat împreună un şlagăr al anilor '80 care ne înfioară şi acum – „Hai, vino iar în gara noastră mică”.

GABRIEL DOROBANŢU a început să cunoască celebritatea din 1983, atunci când a fost premiat cu o menţiune la festivalul de la Mamaia. Cu două premii pentru şlagăr la acelaşi concurs, în 1987 şi 1989, statutul său de vedetă a muzicii uşoare româneşti era asigurat. Dar nu s-a mulţumit cu atât. A pus în scenă zeci de melodii devenite hituri, lansând patru discuri de vinil şi 10 CD-uri, majoritatea la casa Electrecord – un total de peste 200 de melodii!

Trei dintre albumele sale – „Santa Maria Maggiore” (1997), „O picătură de amor” (2007) şi „Izvorul iubirii” (2008) – au fost premiate cu Discul de Aur pentru recorduri de vânzări. A parcurs zeci de mii de kilometri, ducând refrenele sale romantice românilor din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii – Statele Unite, Germania, Italia, Belgia, Moldova, Istrael, Spania, Kuweit şi aşa mai departe. De ales câteva şlagăre din repertoriul său nu e simplu, prin urmare menţionăm aici doar titlul care îi aduce împreună, în seara de joi, la TVR Internaţional, pe Gabriel Dorobanţu şi Mioara Velicu – „Hai, vino iar în gara noastră mică”, semnat de nu mai puţin cunoscutul compozitor Vasile Lupu pe versurile lui Florin Pretorian.

MIOARA VELICU este la rândul său o cântăreaţă de muzică populară recognoscibilă după primele versuri...dar şi după joc! A început să cânte oficial la 19 ani, cu un taraf din Galaţi, continuând cu altul la Botoşani, pentru a ajunge în Bucureşti, acompaniată de ansamblul Ciocârlia. A cules şi a transmis mai departe iubitorilor de folclor românesc din toată lumea numeroase nestemate folclorice din sudul Moldovei, de la hore la doine. A păstrat portul tradiţional al zonei, dar a tânjit după Bucovina – „locul cel mai apropiat de Dumnezeu”, cum spunea într-un interviu. Şi nutreşte un sentiment aparte atunci când cântă în Moldova de peste Prut. Câteodată se mai întâmplă să vină şi Chişinăul la Bucureşti, aşa cum a fost anul trecut, de Crăciun, atunci când Lăutarii lui Nicolae Botgros au acompaniat-o în emisiunea „O dată-n viaţă”!

O MELODIE PENTRU ROMÂNIA. Publicat pentru prima dată în 1880, valsul VALURILE DUNĂRII compus de Iosif Ivanovici cunoaşte celebritatea în 1889, atunci când devine imnul Expoziţiei Universale de la Paris, din 1889. De atunci datează şi Turnul Eiffel! Interpretările de-a lungul vremii au fost diverse, de la orchestre simfonice la cele de muzică uşoară. În film, de exemplu, melodia este cântată la pian de Marlene Dietrich (în „Dezonorata”), dar apare şi în serialele „M.A.S.H.” ori „Familia Bundy”.

În 1959, în România Liviu Ciulei realizează filmul cu acelaşi nume. Poetul român Carol Scrob a scris iniţial versurile melodiei. Varianta cunoscută românilor din toată lumea aparţine însă textierului Aurel Felea, fiind lansată de Corina Chiriac şi preluată de numeroşi alţi solişti de muzică uşoară şi populară. Despre cariera mondială a melodiei Adriana Trandafir va da alte amănunte pe care le-a aflat personal. Numai seara, în direct, la TVR Internaţional.

Clipul din diaspora vine de astădată din Norvegia. Tony Poptămaş, de loc din Ardeal, a cântat folk şi rock la graniţa anilor '80 – '90, cu succese la concursurile de profil. În 1995, Tony pleacă să cânte pe vase de croazieră în Norvegia, unde se şi stabileşte după căsătorie. În 2005 are ocazia vieţii să înregistreze un prim disc în legendarul Nashville, Tennessee. Din anul următor, alături de trupa clujeană de country Desperado, Tony Tomas (pe numele de artist) se clasează pe locuri fruntaşe în finalele pe România ale concursurilor Eurovision şi Cerbul de Aur – la acesta din urmă, în 2008, câştigă premiul al III-lea, alături de Alexandra Ungureanu. Clipul pe care vi-l oferim se numeşte „Spune-mi”.

Emisiunea se difuzează joi, 7 noiembrie, de la ora 21.10 pe TVR Internațional și LIVE pe TVR+.

Găsiţi AICI şi lista melodiilor care pot fi dedicate celor dragi, în cadrul emisiunii.

Foto: gabrieldorobantu.ro

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal *Ştiri *Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:35 Drumuri aproape

*Studioul teritorial TVR Timişoara

Ziua Minelor Deschise Petrila

Realizator şi producător Diana Bogea

 
DRP deschide sesiunea de înscriere în „Taberele ARC” 2025

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează pe 15 mai cea de-a XVI-a ediție a Programului de „Tabere ARC” și deschide sesiunea de ...

La Bella Figura - scurte eseuri despre corpuri feminine

Documentarul explorează subiectul feminin și reprezentarea sa şi prezintă şase femei care iși folosesc corpul ca mijloc de comunicare, expresie ...

Succesiunea cu elemente de extraneitate

Succesiunea cu elemente de extraneitate

publicat: miercuri, 14 mai 2025

Despre moştenirea cu elemente de extraneitate: alegerea legii aplicabile, dar și despre cum se aplică Regulamentul European în raport cu statele ...

 

#tvri