loader
Foto

Filmul „François Villon”, sâmbătă şi duminică la TVR Internaţional

Filmul artistic „ François Villon ” din 1987, coproducţie România-Franţa-Germania, este difuzat sâmbătă, 19 martie, şi duminică, 20 martie, în două părţi, de la ora 22:00, la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Regizorul filmului este Sergiu Nicolaescu, secondat de Rodica Nițescu și Nicu Gheorghe. Pelicula are la bază un scenariu semnat de Rose Legrand şi Maxime Duval.

Drama realizată în urmă cu aproape patru decenii redă biografia romanţată a lui François Villon, supranumit Poetul Vagabond.

(w235) Francois VFrançois de Montcorbier, Des Logos sau Des Loges s-a născut în 1431 într-o mahala a Parisului. Absolvent al Facultăţii de Arte de la Sorbona, pe atunci Academie ecleziastică, şi fire răzvrătită, el a dus o viaţă zbuciumată.

Există foarte puţine surse şi informaţii credibile despre biografia lui Villon, de aceea a şi existat mult loc pentru legende şi suspiciuni. Sunt cunoscute episoadele sale de vagabondaj şi carceră.

Protector i-a fost părintele Guillaume de Villon, de la care îşi ia şi pseudonimul.

La eliberarea de la Châtelet, unde i se anulează pedeapsa capitală, Villon i-a înmânat gardianului ultimele sale versuri - „Balada apelului lui Villon”, numită și „Balada funcționarului de la ghișeu”.

Poetului nu i se cunosc data şi locul morţii, fiind dat dispărut în ianuarie 1463. La vârsta de 32 de ani, François Villon a părăsit Parisul și a dispărut definitiv.

"Iubiţi, de-aceea, cât vă place,

Fiţi veseli şi petrecăreţi,

Că pân' la urmă, orice-aţi face,

Capetele vi le pierdeţi".

Serialul de televiziune în patru episoade „François Villon” a fost produs de TF1, Cine TV Film Berlin și RAI UNO Italia, cu concursul Centrului de Producție Cinematografică „București”. Filmul a fost difuzat la televiziune în Franța, Germania și Italia.

Deși coproducţia era destinată televiziunii, a fost filmată pe peliculă de 35 mm, folosită pentru marele ecran. S-a filmat în Franța, în decorurile autentice de la castelele Angers și Blois, în România - pe platourile de la Buftea și la castelele de la Bran, Hunedoara și Râșnov - şi în Germania (în Republica Democrată Germană de atunci).

Filmul lui Sergiu Nicolaescu a primit în 1989 Premiile ACIN pentru scenografie – Gabriela Nicolaescu - şi machiaj - Mircea Vodă.

În rolul principal a fost distribuit Florent Pagny, un cântăreț francez care a devenit vedetă rock.

În distribuţie mai apar Marc de Jonge, Christophe Odent, Silviu Stănculescu, Olga Tudorache, Ion Besoiu, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Gilda Marinescu.

(w882) Francois V

***

Vă invităm să urmăriţi filmul artistic „François Villon” difuzat în două părţi, de la ora 22:00, sâmbătă, 19 martie, şi duminică, 20 martie, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

Ziua internațională a poeziei este sărbătorită pe 21 martie, printr-o decizie UNESCO din 1999.

***

Filmul „François Villon” poate fi urmărit în live stream pe TVR + pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

13:35 Românii universali (R)

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan. Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani. Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume. In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic. Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri