loader

Filmul „François Villon”, sâmbătă şi duminică la TVR Internaţional

Filmul artistic „ François Villon ” din 1987, coproducţie România-Franţa-Germania, este difuzat sâmbătă, 19 martie, şi duminică, 20 martie, în două părţi, de la ora 22:00, la TVR Internaţional.

 

Filmul românesc la TVRi

Regizorul filmului este Sergiu Nicolaescu, secondat de Rodica Nițescu și Nicu Gheorghe. Pelicula are la bază un scenariu semnat de Rose Legrand şi Maxime Duval.

Drama realizată în urmă cu aproape patru decenii redă biografia romanţată a lui François Villon, supranumit Poetul Vagabond.

(w235) Francois VFrançois de Montcorbier, Des Logos sau Des Loges s-a născut în 1431 într-o mahala a Parisului. Absolvent al Facultăţii de Arte de la Sorbona, pe atunci Academie ecleziastică, şi fire răzvrătită, el a dus o viaţă zbuciumată.

Există foarte puţine surse şi informaţii credibile despre biografia lui Villon, de aceea a şi existat mult loc pentru legende şi suspiciuni. Sunt cunoscute episoadele sale de vagabondaj şi carceră.

Protector i-a fost părintele Guillaume de Villon, de la care îşi ia şi pseudonimul.

La eliberarea de la Châtelet, unde i se anulează pedeapsa capitală, Villon i-a înmânat gardianului ultimele sale versuri - „Balada apelului lui Villon”, numită și „Balada funcționarului de la ghișeu”.

Poetului nu i se cunosc data şi locul morţii, fiind dat dispărut în ianuarie 1463. La vârsta de 32 de ani, François Villon a părăsit Parisul și a dispărut definitiv.

"Iubiţi, de-aceea, cât vă place,

Fiţi veseli şi petrecăreţi,

Că pân' la urmă, orice-aţi face,

Capetele vi le pierdeţi".

Serialul de televiziune în patru episoade „François Villon” a fost produs de TF1, Cine TV Film Berlin și RAI UNO Italia, cu concursul Centrului de Producție Cinematografică „București”. Filmul a fost difuzat la televiziune în Franța, Germania și Italia.

Deși coproducţia era destinată televiziunii, a fost filmată pe peliculă de 35 mm, folosită pentru marele ecran. S-a filmat în Franța, în decorurile autentice de la castelele Angers și Blois, în România - pe platourile de la Buftea și la castelele de la Bran, Hunedoara și Râșnov - şi în Germania (în Republica Democrată Germană de atunci).

Filmul lui Sergiu Nicolaescu a primit în 1989 Premiile ACIN pentru scenografie – Gabriela Nicolaescu - şi machiaj - Mircea Vodă.

În rolul principal a fost distribuit Florent Pagny, un cântăreț francez care a devenit vedetă rock.

În distribuţie mai apar Marc de Jonge, Christophe Odent, Silviu Stănculescu, Olga Tudorache, Ion Besoiu, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Gilda Marinescu.

(w882) Francois V

***

Vă invităm să urmăriţi filmul artistic „François Villon” difuzat în două părţi, de la ora 22:00, sâmbătă, 19 martie, şi duminică, 20 martie, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

Ziua internațională a poeziei este sărbătorită pe 21 martie, printr-o decizie UNESCO din 1999.

***

Filmul „François Villon” poate fi urmărit în live stream pe TVR + pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:30 România face bine

*România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu. Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Pasiune

Brașovean de origine, Segiu Olteanu este meteorolog la Stația meteo de la Vârful Omu, ghid montan și monitor de schi. În tot ceea ce face Sergiu pune extrem de multă pasiune. Pasiune pe care o regăsim însă și în fotografiile pe care le realizează practic peste tot pe unde îl poartă pașii. Tot timpul liber pe care îl are el îl transformă în mișcare, pe munte ori în orașul său. Și peste tot este însoțit de telefoanele sale, folosite mai mult ca aparate foto.

*Infașurat în ape

Jeno Szabo, protagonistul celui de al doilea reportaj de astăzi, nu a crezut niciodată în educația formală. Cu toate acestea, a devenit cercetător, iar studiile sale în mediul acvatic s-au concretizat în soluții inteligente și sustenabile pentru apele poluate, terapii cu unde sonore bazate pe neuroplasticitatea creierului și metode de învățare a vorbirii pentru hipo-acuzici.

*Vocea Deltei în Cheia Sol

Ancorat în lacul Razim și puternic legat de folclorul care l-a însoțit încă din copilărie, Alex, solistul trupei ZAGĂN, reușește să jongleze între pasiunea de a construi bărci și dăruirea necondiționată pentru muzică. Elementul comun al celor 2 mari iubiri ale sale este Delta Dunării. Alături de membri trupei, Alex urcă pe portativ Vocea Deltei, o viitoare experiență muzicală îmbrăcată în haină civică, pe care o dorește un semnal de atenționare pentru cei care nesocotesc regulile nescrise ale naturii.

Jurnaliștii ediției: Alexandru Munteanu, Ana Preda

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)

5:55 Imnul României

 
 Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

publicat: vineri, 09 mai 2025

Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și ...

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

 

#tvri