loader
Foto

Folclorul de acasă, pentru românii din diaspora, joi la TVRi

Promovarea foclorului românesc, în evenimente naţionale şi internaţionale, precum şi manifestări din viaţa culturală a românilor din Italia sau Australia – în ediţia din 16 iunie a emisiunii „Corespondent TVRi”, de la ora 21.30.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă onlne pe TVR+.

Despre folclorul muzical românesc şi despre profesioniştii care îl promovează cu succes în întreagă lume vorbim la Corespondent TVRi. Joi, 16 iunie, vom sta de vorbă cu una dintre emblemele Televiziunii Române şi una dintre cele mai active promotoare ale muzicii populare româneşti, Elise Stan.

(w882) Elise Stan

Prin telefon, din Serbia, intervine Niţă Frăţilă, profesor universitar, etnomuzicolog, redactor, publicist.

(w882) Frăţilă

Vă aducem în atenţie o întâlnire de suflet, care va avea loc pe 19 iunie, chiar în duminica Rusaliilor, într-un loc de poveste din inima Maramureşului. La Stoiceni, în satul natal al maestrului Grigore Leşe, va avea loc un dialog muzical de excepţie, între doi artişti de mare valoare, care vorbesc o limbă comună, chiar dacă vin de pe continente diferite. Este vorba despre un recital susţinut de Grigore Leşe, împreună cu artista indiană Parvathy Baul.

(w882) Leşe

Vă prezentăm în această ediţie şi un proiect de mediu, de amploare, susţinut de Comisia Europeană şi implementat timp de 5 ani, în România, într-o arie naturală protejată şi recunoscută că fiind de interes internaţional. Este vorba despre un proiect realizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş Severin în parteneriat cu Universitatea Bucureşti, Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi care a avut drept scop conservarea speciilor şi habitatelor prioritare din zonele umede ale Porţilor de Fier.

(w882) Ciocănea

Despre rezultatele acestui proiect, încheiat la începutul lunii iunie, vorbim cu prof. univ. Laurenţiu Rozilowicz, Universitatea Bucureşti, şi Cristina Ciocănea - cercetător ştiinţific, Universitatea Bucureşti.

(w882) Rozilw

La Corespondent TVRi facem o scurtă escală în Australia, pentru că şi acolo au loc evenimente româneşti importante, fie că vorbim despre acţiuni culturale sau economice. Amănunte primim de la Excelenţa Sa Nineta Bărbulescu, ambasador al României în Australia.

(w882) Barbulescu

Tot joi, 16 iunie, vă prezentăm un festival itinerant de film românesc, care se desfăşoară timp de patru luni în Italia. Producţiile româneşti care au obţinut premii la competiţiile internaţionale din ultimii trei ani sunt prezentate în aceste zile la universităţile din Roma şi Napoli. Proiecţiile vor continua şi în luna august într-o serie de locuri istorice şi turistice din Italia. Amănunte ne oferă Teodora Madaşa, de la Asociaţia ProCultura - RoArte.

(w882) Madasa

Stimularea iniţiativelor pe care le au românii din străinătate şi sprijinul pentru acestea sunt priorităţi ale actualului Guvern, se arată într-un comunicat al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. În acest context, în perioada 8-10 iunie a fost inaugurat programul de informare AgroDiaspora. Programul constă în organizarea de sesiuni de informare despre oportunităţile de accesare a fondurilor europene în domeniul agriculturii şi a fost lansat deocamdată în Italia. Detalii despre acest program, dar şi despre alte iniţiative menite să sprijine activităţile diasporei, aflăm de la Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni.

(w882) Stoenescu

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Omul anului

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri