loader
Foto

Galerie foto

Florin Piersic, la 80 de ani, sărbătorit la TVR i

Florin Piersic a împlinit 80 de ani pe 27 ianuarie. În ultima săptămână din luna ianuarie, v-am invitat să îl sărbătorim, la TVR Internaţional, cu filme intrate în istorie.

 

HAIDUCII LUI ŞAPTECAI

Vineri, 29 ianuarie, ora 13:00; Sâmbătă, 30 ianuarie, ora 0:40

Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Colea Răutu, Toma Caragiu, Aimee Iacobescu, Jean Constantin.

Regia: Dinu Cocea

În filmul de aventuri din 1971 după un scenariu de Eugen Barbu şi Mihai Opriş, Caragea Vodă pune un nou bir pentru a-i oferi fiicei sale, domniţa Ralu, bijuteriile dorite. Neînfricatul Anghel Şaptecai, căpitanul unei cete de haiduci, se ridică în apărarea ţăranilor împovăraţi şi porneşte să le recupereze galbenii.

 

EXPLOZIA

Sâmbătă, 30 ianuarie, ora 10:00 şi ora 18:00

Cu: Florin Piersic, Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei.

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul filmului din 1972 este scris de Ioan Grigorescu. Drama este inspirată dintr-un fapt real. La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării.

* 1972 - ACIN - Premiile speciale al juriului - Mircea Drăgan, pentru scenariu – Ioan Grigorescu, interpretare masculină - Gheorghe Dinică;

* 1973 - Moscova - Diploma juriului;

* 1973 - Cartagena (Spania) - Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”;

* 1973 - Odessa - Medalia de aur.


ZESTREA DOMNIŢEI RALU

Sâmbătă, 30 ianuarie, ora 13:00; Duminică, 31 ianuarie, ora 0:50

Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Aimee Iacobescu, Constantin Codrescu, Florin Scărlătescu

(w882) Florin Pie

Regia: Dinu Cocea

În 1971 este realizat filmul în care, după evadarea din temniţă, pusă la cale de tovarăşii săi, Anghel Şaptecai, căpetenia haiducilor, porneşte pe urmele domniţei Ralu şi a zestrei ei de un milion de galbeni. Aventurile din scenariul semnat de Eugen Barbu şi Mihai Opriş îi poartă pe haiduci la Viena, unde domniţa a cumpărat o casetă cu bijuterii, care va deveni motiv de discordie şi de lupte.


COLUMNA

Sâmbătă, 30 ianuarie, ora 22:00; Luni, 1 februarie, ora 3:45

Cu: Florin Piersic, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amedeo Nazzari

Regia: Mircea Drăgan

Filmul este o coproducţie România-Germania din 1968, după un scenariu de Titus Popovici.

Superproducţie istorică: piesa de căpătâi a epopeii cinematografice naţionale cu acţiunea plasată în timpul şi după cel de-al doilea război daco-roman (106 – 114), în teritoriul unde se cristalizează relaţii noi între învingători şi învinşi, între câştigătorii bătăliilor şi supravieţuitorii populaţiei băştinaşe, între cei care răzbună vechile înfrângeri şi cei care caută reconcilierea pentru a stăvili năvălirile barbare.” – Bujor T. Râpeanu (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)

* 1969 - Diploma de Merit la Festivalul Internaţional de Film de la Adelaide, Australia


SĂPTĂMÂNA NEBUNILOR

Duminică, 31 ianuarie, ora 13:00; Luni, 1 februarie ora 0:45

Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Colea Răutu, Constantin Codrescu, Carmen Maria Struja, Aimee Iacobescu

Regia: Dinu Cocea

Filmul de aventuri din 1971 are la bază un scenariu semnat de Eugen Barbu, Mihai Opriş şi Dinu Cocea.

Cu bijuteriile furate de la domniţa Ralu, haiducul Anghel Şaptecai vrea să cumpere arme de la Braşov şi să se alăture oştii pe care o strânge căpitanul de panduri Tudor Vladimirescu pentru a salva Ţara Românească de domnitorii fanarioţi care au înstrăinat bogăţiile ţării şi i-au sărăcit pe oameni.

 

FRAŢII JDERI

Duminică, 31 ianuarie, ora 22:00 şi ora 3:45

Cu: Florin Piersic, Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, George Calboreanu, Toma Dimitriu, Geo Barton

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul este semnat de Profira Sadoveanu, Constantin Mitru şi Mircea Drăgan, după opera lui Mihail Sadoveanu.

Povestirea cinematografică a romanului "Ucenicia lui Ionuţ", primul din trilogia "Fraţii Jderi" de Mihail Sadoveanu, a fost realizată în 1974.

Ionuţ, fiul cel mic al comisului Jder, se luptă cu Alexăndrel, fiul domnitorului, pentru dragostea Nastei, fiica unui boier. Cei doi trebuie să lase războielile inimii şi să-şi pună viaţa în slujba ţării.

 

***

(w235) Florin PieFlorin Piersic s-a născut la Cluj, la 27 ianuarie 1936. Încă de la începutul carierei sale, actorul a fost considerat un „june prim", un "Făt-Frumos" al cinematografiei.

A jucat în foarte multe filme până în anul 1987, după care a mai apărut doar în patru producţii: „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea” (2003), „Fix Alert” (2005), „Eminescu versus Eminem” (2005) – ultimele două în regia fiului său actor şi regizor, Florin Piersic Jr., şi „Rating" (2007), un scurtmetraj.

Debutul lui Florin Piersic în cinematografie a fost în filmul „Ciulinii Bărăganului”, regia Louis Daquin.

Filmul realizat de regizorul francez, care a semnat şi scenariul adaptat după romanul omonim al lui Panait Istrati, a avut premiera la Festivalul de la Cannes, în 1958, unde a rulat în selecţia oficială. Tânărul Piersic joacă alături de Clody Bertola, Marcel Anghelescu și Maria Tănase şi la 22 de ani păşeşte pe Croazetă.

(w235) Florin PieÎn 2009, Florin Piersic a primit Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul de Film Transilvania.

Rolul Pintea prefigurează parcă, pentru Florin Piersic, partitura cu care va face antologie în filmul istoric românesc, Mărgelatu, în seria regizată de Doru Năstase, Gheorghe Vitanidis (secund la filmul de debut al lui Piersic) şi Mircea Moldovan, din 1980 până în 1986.

Eroi carismatici, bărbaţi iubiţi de femei, Pintea şi Mărgelatu interpretaţi de Florin Piersic au fost emblematici pentru filmul de aventuri istorice din anii socialismului românesc. Rolurile lui Florin Piersic aduceau culoare, bravură, poezie şi umor într-o lume cenuşie şi fără orizont. Mai mult decât oricine, actorul Florin Piersic făcea tentantă evadarea în ficţiune.

TVR Internaţional poate fi umărit în live streaming pe TVR+.

21:00 Drag de Romania Mea

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

Producător Codruţa Prunariu

23:00 A doua emigrare

*Dr. Andrei Popescu

Volei, aviaţie, chirurgie. La volei se accidenta, pilot de avion a fost primul său vis profesional, dar a ajuns să repare, nu aripi, ci umeri. Andrei Popescu, student fiind la medicină la începutul anilor 2000, a avut şansa să prindă un... zbor, în Germania, imediat după absolvire. Ca rezident la secţia de ortopedie-traumatologie. Îşi dorea să înveţe altceva şi altcumva de cum îi oferea sistemul de sănătate din România. După mii de operaţii, l-a cunoscut pe cel mai renumit chirurg de umăr din lume, la Paris, care l-a primit şi format ca pe moştenitorul şi continuatorul artei sale vindecătoare. După doisprezece ani fără România, refuzând o carieră privilegiată în Franţa, Andrei Popescu s-a gândit că a doua emigrare ar fi de luat in calcul, atât pentru binele pacienţilor români care îl tot vizitau la Paris, cât şi pentru părinţi, soţie şi copii. Uite-aşa, de vreo 3 ani încoace, specialistul numărul unu al României-cel puţin !-în chirurgia de umăr, pune umărul la primenirea sistemului de sănătate românesc, care a alungat peste mări şi ţări alte mii şi mii de medici.

Realizator Răzvan Petrişor

(redifuzare)

 
Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul

La „Biografii necesare”, invitatul artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait este pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte ...

 

#tvri