Mircea Albulescu, Mircea Diaconu și Vlad Ivanov se numără printre numele care țin, săptămâna aceasta, capul de afiș al programului de filme la TVR Internațional.
Vineri, 30 septembrie, ora 15:00 și duminică, 2 octombrie, ora 1:00
Vacanţă tragică
România, 1979
Regia Constantin Vaeni
Scenariul Constantin Mitru
Cu: Mircea Diaconu, Anda Onesa, Mircea Albulescu, Remus Mărgineanu, Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu
* Dramă inspirată din "Nada florilor" şi din alte povestiri de Mihail Sadoveanu.
* În timpul răscoalei ţărăneşti din 1888, Alecu Dumitru, activist socialist, se ascunde de poliţie în insula Nada Florilor, aflată lângă o localitate de pescari.
* 1979-ACIN-Premiul pentru coloana sonoră-ing. Andrei Papp, Diplomă de onoare-Remus Mărgineanu
***
Sâmbătă, 1 octombrie, ora 10:00 și ora 18:00
Înghiţitorul de săbii
România, 1982
Regia şi scenariul Alexa Visarion
Cu: Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Mitică Popescu,Leopoldina Bălănuţă, Tamara Buciuceanu-Botez
* Dramă inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii" şi "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul general" de Gheorghe Brăescu.
* Michel, fost mare artist de circ, se întoarce acasă după ce a colindat întreaga lume şi încearcă să-şi câştige existenţa prezentând prin mahalale sărace numărul de senzaţie intitulat "Înghiţitorul de săbii". Însă destinul va transforma numărul de succes într-un sfârşit tragic pentru bătrânul circar.
* 1982-ACIN-Premiul de interpretare masculină-Mircea Albulescu. Diplome de onoare pentru imagine-Vivi Drăgan Vasile-şi muzică-Mircea Florian.
***
Sâmbătă, 1 octombrie, ora 22:00 și luni, 3 octombrie, ora 4:00
4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile
România, 2007
Regia şi scenariul Cristian Mungiu
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminiţa Gheorghiu, Adi Carauleanu
*Dramă. Otilia şi Găbiţa împart aceeaşi cameră într-un cămin de studenţi. Sunt colege la o universitate dintr-un mic oraş din România, în timpul ultimilor ani de comunism. Otilia închiriază o cameră dintr-un hotel ieftin. După-amiază se vor întâlni cu un anume domn Bebe: Găbiţa este însărcinată, avortul este ilegal în România şi pentru amândouă această situaţie este cu totul nouă. „... Problematica din 432 depăşeşte cu mult preocuparea de a şti dacă, da sau nu, acest film este "pro sau contra avortului": avortul mi se pare doar declicul-instrumentul narativ găsit de Mungiu pentru a vorbi, de fapt, despre altceva: solidaritate feminină, complicitate în vremuri de ciumă, "libertate" şi liber arbitru, manipulare şi laşitate-sau, forţând un cuvânt inexistent: laşitudine (amestec de laşitate şi lassitude)...”-Alex. Leo Şerban „La cel de-al doilea film al său, obsedantul 432, Mungiu a creat o piatră de hotar, un film fenomen care e, simultan, personal şi politic, emoţional şi intelectual, frescă locală şi obiect de cult internaţional."-Kevin Maher, The Times.
Dintre cele peste 30 de premii şi peste 50 de nominalizări, care au confirmat forţa şi naturaleţea modului în care subiectul a fost redat de echipa coordonată de Mungiu, vă reamintim: nominalizarea pentru Globul de Aur la categoria cel mai bun film străin; evident, strălucitoarele şi trâvnitele trofee de la Cannes - Palme d'or şi Premiul FIPRESCI;cel mai bun film şi cel mai bun regizor la Premiile Academiei Europene de Film (la ediţia din 2007 care s-a desfăşurat la Berlin a mai fost premiată Helen Mirren, cea mai bună actriţă, pentru rolul din „The Queen”); cel mai bun film european la Premiile Goya; premiul FIPRESCI pentru cele mai bune actriţe, Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu, la festivalul de la Palm Springs; premiul FIPRESCI pentru filmul anului la festivalul de la San Sebastian, precum şi trofee la festivalurile din Stockholm, Toronto, Vancouver sau Sofia.
***
Duminică, 2 octombrie, ora 4:00 și ora 22:00
Flăcări pe comori
România, 1988
Regia Nicolae Mărgineanu
Scenariul Ion Brad
Cu: Mircea Albulescu, Claudiu Bleonţ, Remus Mărgineanu, Anca Dincă, Imola Gáspár, Mircea Diaconu, Valentin Uritescu
* Dramă inspirată din romanul "Arhanghelii" de Ion Agârbiceanu. Drama se ţese în jurul celei mai bogate mine de aur din Roşia Montană, despre care se crede că ar fi blestemată. Tot mai mulţi bărbaţi sunt atraşi de mirajul îmbogăţirii rapide, duhul aurului luând astfel minţile multor curajoşi. Ascensiuni si căderi uluitoare. O încleştare dramatică în lupta pentru îmbogăţire O lume zbuciumată, o lume de împătimiţi, personaje misterioase generatoare de catastrofe, care par să fi uitat că "Unde este comoara ta, acolo e şi inima ta". "Cu colaborarea lui Ion Brad (premiul ACIN), realizatorul îmbină motive din Agârbiceanu, cu precădere Vâlva băilor şi Arhanghelii. [...] Un patron de mină, un miner şi un elev însufleţit de visul unităţii naţiunii se confruntă cu obsesia aurului."-Tudor Caranfil-Dicţionar de filme româneşti.
* 1988-ACIN-Premiul pentru scenariu; * 1988-Costineşti-Premiul pentru regie.
***
Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.