loader
Foto

Filme românești, în weekend, la TVRi: "Patima" și "Destine romantice"

Inspirat din nuvela „Hiena” de Petru Vintilă, filmul "Patima" vă așteaptă sâmbătă, 14 noiembrie, ora 23.00, iar duminică, 15 noiembrie, ora 00.00, urmăriți drama "Destine romantice", regizată de Haralambie Boroş, la TVR Internațional.

 

Filmul românesc la TVRi

"Patima" – 14 noiembrie, ora 23.00

Aflăm despre înrobirea unei femei de patima banilor în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, în contextul instaurării regimului comunist în România. Pentru a-și proteja copiii de sărăcie, văduva Păuna Varlam se căsătorește din interes cu proprietarul unui atelier de cojocărie din Lugoj și reușește să deschidă o fabrică de produse din piele. Rămasă din nou văduvă, femeia își pierde economiile în urma stabilizării monetare din 1947 și apoi și fabrica după naționalizarea acesteia de către stat în 1948.

„Lugoj, 1945. O cojocăriţă descoperă că ”viaţa nu-i făcută doar din piei şi argăseală”. Energică şi întreprinzătoare, ea nu se mai satură de agonisiri, fiind înşelată apoi chiar de omul ei de încredere care-i fură fabrica şi o bagă apoi la balamuc. Intervine naţionalizarea, clarificând toate raporturile.” – (Tudor Caranfil, ”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera, pag. 682)

* 1977 – Antalya - Premiul ”Portocala de argint”

România, 1976

Regia: George Cornea

Scenariul: Draga Olteanu-Matei, George Cornea

Cu: Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruţ, Vasile Cosma, Ovidiu Moldovan, Mariana Buruiană

(w882) destine ro

"Destine romantice" - 15 noiembrie, ora 23.00

Repartizat pe un şantier de construcţii, noul director îşi reîntâlneşte fosta soţie. Deşi e un profesionist desăvârşit, bărbatul a eşuat complet în viaţa personală, ca soţ şi tată. Viața de șantier este una din obsesiile cinematografiei românești din perioada comunistă, iar "Destine romantice" nu face excepție.

România, 1981

Regia: Haralambie Boroş

Cu: Eftimie Popovici, Gáspár Imola, Nicolae Dinică, Tamara Creţulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dem Rădulescu

 

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

5:30 Nocturne (R)

Invitată Cerasela Iosifescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Regia artistica Aurel Badea

Producător Oana Cucuruzeanu

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri