loader
Foto

Filme de Nae Caranfil pe TVR i, la aniversarea regizorului

TVR Internaţional a programat, pentru acest sfârşit de săptămână, două dintre filmele regizate de Nae Caranfil: "Asfalt tango", sâmbătă, 10 septembrie, şi "Restul e tăcere", duminică, 11 septembrie, ambele de la ora 22:00.

 

Filmul românesc la TVRi

Scenaristul, actorul și regizorul Nae Caranfil s-a născut pe 7 septembrie 1960, în București. Dintre filmele regizate de el: 6,9 pe scara Richter (2014), Closer to the Moon/Mai aproape de lună (2014), Restul e tăcere (2008), Filantropica (2002), Dolce far niente (1998), Asfalt Tango (1995), E pericoloso sporgersi (1993), Frumos e în septembrie la Veneţia (1983).

Este scenarist la toate filmele realizate de el, exceptându-l pe primul din cariera lui. Nae Caranfil a fost şi actor în majoritatea filmelor sale.

Asfalt tango

sâmbătă, 10 septembrie, ora 22:00

(w882) Asfalt tan

Filmul este o coproducţie România-Franţa, având scenariul şi regia semnate de Nae Caranfil. Comedia "însoţeşte" în acest road movie aventurile unui soţ care vrea să îşi oprească tânăra soţie de la plecarea la muncă într-un club din Occident.

La începutul anilor '90, când viaţa în România însemna să faci grevă, să schimbi valută sau să încerci să devii patron, 11 tinere femei pornesc într-o călătorie cu autocarul, către mirajul vieţii de artist la Paris. Ele sunt însoţite de un impresar dubios (Florin Călinescu), de un şofer lipsit de scrupule (Constantin Cotimanis) şi de o franţuzoaică destul de cinică, bună cunoscătoare a lumii show-biz-ului (Charlotte Rampling). Ea este stresată de ţara lui Dracula şi vrea doar să se vadă dincolo de graniţă, împreună cu proaspetele ei recrute.

(w882) Asfalt tan

Neprevăzutul în toată această aventură apare în persoana soţului uneia dintre fete (interpretat de Mircea Diaconu); bărbatul nu se împacă deloc cu ideea că a fost părăsit şi porneşte în urmărirea autocarului. Cursa se dezlănţuie, iar punctul final este frontiera. Dora devine favorita lui Marion, care nu e dispusă să-şi lase prada din mână. Franţuzoaica încearcă să se interpună între soţ şi soţie.

În distribuţie mai apar Cătălina Răhăianu, Marthe Felten, Camelia Zorlescu.

UCIN a recompensat filmul cu premiile pentru regie - Nae Caranfil, pentru rol secundar masculin-Constantin Cotimanis, Florin Călinescu, şi pentru montaj-Mircea Ciocâltei.

(w882) Asfalt tan

Presa franceză a remarcat, în filmul lui Nae Caranfil, accente apropiate comediei italiene din anii '60, precum şi abordarea ironică a fascinaţiei pe care Occidentul o are asupra Orientului.

Restul e tăcere

duminică, 11 septembrie, ora 22:00

(w882) Restul e t

Filmul regizat de Nae Caranfil spune povestea realizării primului lungmetraj românesc din istorie.„Independența României: Războiul Româno-Ruso-Turc 1877” a fost filmat şi montat între anii 1911 și 1912. Premiera a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful „Eforie” din București.

În film joacă Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mihai Sandu Gruia, Ioana Bulcă, Vlad Zamfirescu, Mirela Zeţa, Silviu Biriş şi, într-un rol episodic, Nae Caranfil.

(w882) Restul e t

Tânărul Grig, fiul unui celebru actor de pe scena Naţionalului bucureştean, dornic să se afirme, vrea să regizeze un film. Îşi propune să facă reconstituirea războiului cu turcii, prin care România îşi cucerise independenţa. În poveste apare însă şi Leon, un moşier autoproclamat Mecena în România acelor vremuri. „Patronul artelor” devine finanţatorul întregii afaceri şi protectorul lui Grig. Lucrurile se complică atunci când compania franceză care controla piaţa cinematografică europeană nu va accepta uşor competiţia cu o producţie independentă de proporţii. Grig cel talentat şi îndrăzneţ (care îl sfidează chiar pe Rege când echipa filmului e invitată la Majestatea) se trezeşte prins într-un război al banilor şi al orgoliilor.

Filmul lui Caranfil face şi un tablou de moravuri al lumii artistice bucureştene şi al Valahiei în general, din Belle Epoque. 

Nae Caranfil a obţinut pentru "Restul e tăcere" premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de film B-EST 2008 şi premiul publicului, la Gala B-EST. Scenariul filmului a câştigat Marele Premiu pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Paris în 1995 şi premiul al doilea la competiţia "Hartly & Merrill International Scriptwriting Competition", Los Angeles 1999 (Nae Caranfil a scris scenariul acestui film încă din 1989).

(w882) Restul e t

(w235) Nae CaranfTitlul filmului este împrumutat de la William Shakespeare. „The rest is silence” – „Restul e tăcere” - este ultima replică a lui Hamlet. De altfel, în filmul lui Caranfil, referinţele la dramaturgul britanic în special şi la teatru în general nu sunt puţine şi deci deloc întâmplătoare.

Partitura Aristizzei Romanescu, în interpretarea specială a Ioanei Bulcă, sau monologul din Hamlet spus la înmormântarea unui actor de teatru, la începutul filmului, ori vizionarea filmului„Hamlet” cu Sarah Bernhardt (unde îl duce Grig pe Leon), toate vorbesc împletirea dintre destinul actorului de teatru cu apariţiile lui în filme, dar şi despre începuturile cinematografiei româneşti care a recurs la resursele din teatru.

Primul lungmetraj inspirat de piesa de teatru „Hamlet” (nu primul spectacol filmat) este „Der Rest ist Schweigen”, „Restul e tăcere”, un film german din 1959, regizat de Helmut Käutner, care a scris şi scenariul adaptat şi a fost şi unul dintre producători.

***

Filmele pot fi urmărite livestream pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

***

Aflaţi AICI filmele difuzate de TVR Internaţional şi orele de difuzare.

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00, revedeți o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”.

 

#tvri