Vineri, 9 octombrie, de la ora 22:00, TVR Internaţional v-a prezentat filmul „Trenul de aur”, coproducţie România-Polonia, 1987, în regia lui Bohdan Poreba.
Drama de război este despre modul în care armata poloneză, strivită între cea germană şi cea sovietică a trebuit să se recunoască învinsă. Tezaurul Poloniei, estimat la 45 milioane de dolari, a tranzitat România şi a fost îmbarcat, în septembrie 1939, pe un vas britanic, în portul Constanţa.
Tezaurul băncii naţionale poloneze a trebuit să părăsească adăpostul atunci când Polonia a căzut victimă agresiunii Germaniei hitleriste.
Singura ţară care a acordat „trenului de aur” drept de tranzit a fost atunci România. Alături de tezaur, peste 50.000 de polonezi au ajuns în România pentru a-şi salva viaţa şi pentru a căuta un loc de refugiu.
Filmul „Trenul de aur” semnat de Bohdan Poreba a fost realizat în coproducţie cu studiourile din România în anul 1987.
Scenariul este semnat de Ioan Grigorescu, un cunoscător al evenimentelor. Acţiunea este urmărită dintr-o dublă perspectivă: cea a organizatorilor transportului (autorităţile poloneze şi cele româneşti) şi cea a agenţilor nazişti însărcinaţi cu capturarea încărcăturii - 80 de tone aur în lingouri.
„Trenul de aur” descrie cu acurateţe atmosfera de epocă, surprinde psihologia eroilor şi reuşeşte să facă din această coproducţie româno-poloneză un film cu bătaie mai lungă decât ar părea la prima vedere.
Imaginea filmului a fost realizată de Marian Stanciu şi Nicolae Girardi, muzica — de Cornelia Tăutu, decorurile sunt semnate de Victor Ţapu şi Jaroslaw Switoniak, costumele, de Ileana Oroveanu, Alicia Sokolowska şi Anna Szezek.
În distribuţie îi întâlnim pe Mitică Popescu (comisarul Munteanu, cel care a fost responsbail cu securitatea traseului românesc al convoiului), Waclaw Ulewicz (maiorul Bobruk din serviciile speciale poloneze), Ewa Kuklinska (Renata, agenta hitleristă strecurată în convoi), Tomasz Zaliwski (colonelul Gorski, ministrul polonez de război, cel care a însoţit convoiul), Gheorghe Cozorici (premierul Armand Călinescu), Silviu Stănculescu (ministrul român de externe Grigore Gafencu), Arkadiusz Bazak (Rudolf Lang, obersturmführer, comandantul grupului diversioniat german), Jolanta Grusznic (Halina, tânăra soţie a lui Bobruk şi cea dintâi victimă a acţiunilor hitleriste), Dan Condurache (comisarul Lăscărică), Mircea Albulescu şi Valentin Uritescu (mecanicii de locomotivă Gheorghe şi Panait).
„Scenaristul Ioan Grigorescu şi regizorul Bohdan Poreba s-au aplecat asupra faptului real cu atenţia şi respectul cuvenite, dar şi cu dorinţa neascunsă şi legitimă de a-l aduce în faţa spectatorilor într-o formă cinematografică atrăgătoare." - Eva Sârbu, „Cinema”