loader
Foto

Exclusiv în România, pe Valea Doftanei

Porniți pe şoseaua care şerpuieşte prin impresionantele Chei ale Doftanei, pe lângă Lacul Paltinul şi vă opriți în satele Teșila și Trăisteni. În această ediție ”Exclusiv în România” explorați o zonă spectaculoasă şi plină de poveşti - Valea Doftanei.

 

În secolele XVII - XVIII, în aceste locuri s-au așezat români din Depresiunea Brașovului și din zona Sibiului, plecați din cauza persecuțiilor autorităților austro-ungare. La „Exclusiv în România” cunoaștem câțiva dintre urmașii lor, dar și oameni care s-au mutat mai recent în zonă.

(w882)

La Trăisteni, locuiește singura femeie din România care face sculptură… cu drujba - ‘chainsaw carving’. Soții Roxana Lucaci și Gabriel Cernat au venit în Valea Doftanei pentru că aici trăiesc viața pe care și-o doresc.

(w882)

Ca să înţelegem mai multe despre lemn și viața lui, împreună cu echipa „Exclusiv în România” vizităm una dintre puținele păduri cvasi-virgine care mai există astăzi - Rezervația Glodeasa. O cunoaştem într-o excursie pe bicicletă, împreună cu Raul Buzatu, un tânăr ghid local. „Traseul prin pădurea seculară e un bun prilej de a vorbi despre biodiversitate, despre fauna și flora existente și cum putem avea grijă ca aceste locuri să nu dispară, mai ales că majoritatea din Europa au fost distruse”, spune Ilinca Ciobanu.

Cine vine în Valea Doftanei și vrea să afle cum se păstrează tradiția, trebuie să îi vadă dansând pe cei din Ansamblul Asociației Tinerilor din Valea Doftanei. Cum se împarte viața lor între TikTok și folclor, cum își imaginează viitorul și ce li se pare că este mai frumos în zonă, află de la ei Cristi Tabără. Și pentru că unul dintre răspunsuri este „cașcaveaua”, produsul local cel mai cunoscut și apreciat, vedem și în ce rețete îl putem folosi.

(w882)

Fost maistru instructor și administrator la liceul din Teșila, Constantin Clinci este un pasionat colecționar. Îl întâlnim la Teșila, la Muzeul Sătesc Constantin Clinci, cel care îi poartă numele. Fie că sunt de la prieteni, vecini, târguri sau din familie, obiectele sale sunt păstrate cu mare dragoste pentru a fi arătate vizitatorilor. În camera-muzeu, nea Costică primește pe oricine este curios să descopere istoria. Când Cristi Tabără îl întreabă care este cel mai drag lucru, mărturisește că ține la fotografia de nuntă a părinților săi.

(w882)

Sunt opt ani de când a deschis un atelier unde face țesături, cusături și broderii cu multă bucurie și suflet. E felul ei de a rămâne legată de cei care nu mai sunt. Tot în Teșila o întâlnim pe Loredana Clinci, tânăra care țese povești pe Valea Doftanei.

(w882)

Duminică, 29 septembrie, de la ora 16:50, această ediție ”Exclusiv în România” a fost programată pe TVR Internațional.

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri