O nouă serie de dialoguri pe teme medicale, cu specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", sunt programate pentru săptămâna 5-8 noiembrie, la TVRi şi online pe TVR+, de la ora 18.30.
Luni, 5 noiembrie
STRESUL ȘI ANXIETATEA
Invitat: dr. MIHAI BRAN, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic Colțea, cofondator al primei platforme de psihoterapie online din România
Oamenii nu mai au timp pentru ei și pentru cei dragi. Astfel, stresul începe să se instaleze și să se manifeste prin multiple modificări psihosomatice la nivelul organismului. S-a constatat că, pe măsura evoluției civilizației socio-tehnologice, a crescut îngrijorător procentul apariției de boli cronice, boli fizice, psihice și mentale, dintre care anxietatea și depresia încep să ocupe un loc important în topul afecțiunilor critice pentru viața pacientului. Și în România a crescut la cote alarmante numărul celor care suferă de stres cronic, de depresie și anxietate. Viața grea, departe de familie, îi afectează mai ales pe românii plecați în străinătate și pe familiile lor, rămase în țară. Stresul ”emigrantului”, formele de depresie care apar, dar și o platformă online de psihoterapie menită să ajute românii aflați în astfel de situații vor fi câteva dintre subiectele discutate în această ediție.
ARTA RESPIRAȚIEI/ TEHNICI DE RESPIRAȚIE
Invitat: IULIAN NICA, kinetoterapeut
Știați că un adult respiră, aproximativ, de 18 ori pe minut, de 1.080 ori pe oră și de 25.920 de ori într-o zi? Respirația este unul dintre procesele esențiale vieții fără de care, o ființă vie, nu ar putea exista. Natura a dezvoltat acest proces fiziologic pentru a asigura, miliardelor de celule, oxigenul atât de necesar în buna funcționare metabolică și de sinteză. O insuficientă cantitate de oxigen poate duce la boli grave la nivelul tuturor organelor corpului. Să acordăm o mai mare atenție asupra modului în care inspirăm și expirăm aerul, în fiecare clipă, încă de la cele mai fragede vârste! Un copil care respiră corect va fi un adult sănătos. Există tehnici de respirație, ușoare, confortabile și accesibile oricui, cu ajutorul cărora putem face transferul de gaze conform necesităților corpului.
Moderator Măriuca Mihăilescu
Marți, 6 noiembrie
TULBURĂRILE GASTROINTESTINALE
Invitat: prof. dr. MIRCEA DICULESCU, medic primar gastroenterologie și medicinã internã, șef Secție II – Gastroenterologie, Șeful Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie, Institutul Clinic Fundeni, Doctor în știinte medicale
Se estimează că, anual, oricare adult trece prin cel puţin cinci episoade diareice, în vreme ce un copil are măcar 15, din diverse cauze. Diareea este un simptom general, o reacție a organismului de apărare și de curațare a corpului. Aceasta are multiple cauze printre care: infecții cu microorganisme, parazitoze, tulburări în structura și fiziologia întregului sistem digestiv. Mai multe detalii despre cauzele și tratamentele diareei, veți afla în această ediție.
EVOLUȚIA UMANĂ ȘI SĂNĂTATEA
Invitat: prof. dr. RADU DOP, medic primar chirugie generală
Evoluția civilizației umane are consecințe pozitive atât timp cât sănătatea omului nu are de suferit. Din păcate, dezvoltarea tehnologiei medicale nu compensează, încă, insuficientele modalități de tratare a multitudinii de boli apărute odată cu evoluția. În prezent ne confruntăm cu tipuri noi de afecțiuni, ca o consecință a modului de viață pe care îl duc oamenii din întreaga lume. Despre legătura dintre evoluția biologică, fizică, socială și tehnologică cu sănătatea individului ne va aduce informații interesante ediţia de marţi a emisiunii.
Moderator Ana Maria Ghiur
Miercuri, 7 noiembrie
FRAGILITATEA VÂRSTNICULUI
Invitat: prof. dr. GABRIEL IOAN PRADA, medic primar geriatrie și gerontologie, psihogeriatrie, președinte Societatea Română de Geriatrie și Gerontologie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii include problemele îmbătrânirii printre primele cinci probleme de sănătate ale lumii, alături de bolile cardiovasculare, cancer, SIDA şi patologia dependenţei de alcool. În întreaga lume, specialiștii acordă o atenție tot mai mare asupra proceselor care se desfășoară la nivel celular și care duc la îmbătrânirea țesuturilor și organelor, în încercarea de a găsi formule optime pentru susținerea capacităților înnăscute de regenerare a organismului. Vârsta a treia nu presupune pierderea acestor capacități, ci doar modificarea echilibrului între procesele de îmbătrânire și cele de refacere.
TRANSPLANTUL RENAL
Invitat: acad. IOANEL SINESCU, medic primar urolog, șeful Centrului de Urologie, Nefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni
Evoluția tehnologiilor medicale a oferit șanse la viață tuturor bolnavilor cronici, mai ales celor pentru care singura modalitate de supraviețuire este transplantul de organe. Transplantul renal este un subiect extrem de important pentru milioanele de pacienți cu boală renală pentru care găsirea unui rinichi sănătos este vitală. Ca în toate transplanturile, compatibilitatea dintre donator și receptor este un punct critic, care pune adevărate probleme în țara noastră, unde donarea de organe nu este pe deplin acceptată. O parte a luării unei decizii informate despre transplant este cunoaşterea potenţialelor riscuri. Primirea unui rinichi donat este asociată cu trei probleme principale: respingere, funcţionare şi durata de viaţă a organului transplantat.
Moderator Măriuca Mihăilescu
Joi, 8 noiembrie
EPILEPSIILE ȘI MIGRENA
Invitat: prof. dr. MIHAELA VLAICU BUSTUCHINĂ, medic primar neurologie, specializare în neurochirurgie, supraspecializare în epilepsii, doctor în științe medicale, Spitalul Universitar „Pitié-Salpêtrière” și Institutul pentru Creier și Măduva Spinării din Paris, Franța
Epilepsia este o afecţiune comună, cu o incidenţă de până la opt la mie, care are o componentă genetică de generare. În ultimii 15 ani, s-au făcut realizări majore în detectarea noilor gene de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Cauza bolii nu este cunoscută pe deplin. Alături de componenta genetică, ar putea fi implicate infecţii cerebrale precum meningita sau encefalita. Ar putea apărea secundar unei tumori temporale sau în urma îndepărtării unei zone din lobul temporal. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme cranio-cerebrale și accidente vasculare cerebrale.
PANCREASUL ȘI CHIRURGIA ONCOLOGICĂ
Invitat: dr. OCTAV GINGHINĂ, medic primar chirurgie generală, supraspecializare chirurgie oncologică şi endocrină Spitalul Clinic "Sf. Ioan"
„Cred că este un domeniu extrem de vast (cel oncologic) în care, niciodată nu se spune totul. (…) În cancer, soluțiile se găsesc greu și, chiar și atunci când se găsesc, sunt foarte dificil de aplicat. De aceea, întotdeauna este important ca tratamentul cancerului să fie privit din diverse unghiuri”, declară medicul Octav Ginghină care va încerca să arate o altă modalitate de a privi această boală, indiferent dacă este un cancer pancreatic sau un cancer de sân.
Moderator Ana Maria Ghiur
***
Partenerii emisiunii
Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook. Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.