Joi, 10 decembrie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional aţi putut afla ce proiecte speciale de sărbători pregătesc românii din diverse comunităţi din toate colţurile lumii.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Unul dintre evenimentele organizate în această perioadă şi dedicate românilor de pretutindeni a fost Gala premiilor de excelenţă pentru etnicii români din comunităţile istorice. Aflat la prima ediţie, evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor şi Limba Română. Iniţiativa vizează recunoaşterea personalităţilor şi proiectelor marcante din comunităţile româneşti de dincolo de graniţele ţării, din vecinătatea României şi Balcani.
În cadrul ceremoniei, care a avut loc la Teatrul Naţional din Bucureşti, pe 7 decembrie au fost premiate personalităţi din comunităţile româneşti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania şi Macedonia, lideri care militează pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni. I-am invitat să ne vorbească despre importanţa acestei recunoaşteri pe doi dintre premianţi: Vasile Tărâțeanu, scriitor român din Ucraina şi Victor Mișu, preşedintele Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria.
Şi românii din Marea Britanie s-au bucurat de sfârşitul săptămânii trecute de un eveniment special, care le-a fost dedicat de Asociaţia „Romanian Arts and Folklore” înfiinţată în anul 2013. Este vorba despre Romanian Folklore Fest, eveniment aflat la cea de-a doua ediţie şi desfăşurat sâmbătă, 5 decembrie la Londra. Amănunte aflăm chiar de la invitata de onoare a festivalului din acest an, Mioara Velicu. Prin telefon, de la Londra: Ionuţ Robert Pumnea, organizatorul evenimentului.
Ziarul Românesc Weekly şi Diaspora din Londra şi Asociaţia “Donaţii-dăruieşte un pic de fericire” organizează, pe 13 decembrie, de la ora 13.00, cea de-a patra ediție a Cafenelei Oamenilor de Afaceri, organizată la Restaurantul Românesc Crystals of London. Se întâlnesc în prag de sărbători, nu doar pentru a socializa, dar și pentru a a-şi uni forțele într-un scop umanitar.
Cafeneaua oamenilor de afaceri este la ediţia a patra. Pe scurt, în fosta haltă CUG, acum dezafectată, îşi duceau traiul, până de curând, peste 30 de persoane. Sunt familii care şi-au încropit acolo o gospodărie, așa cum au putut. În luna octombrie, cinci persoane din haltă s-au mutat la casă nouă (doi adulți și trei copii), mulțumită unui grup de mame din UK. Au mai rămas în halta din CUG 25 de persoane, dintre care 15 sunt copii. Invitaţi în studio: Bodo (Bogdan Marin) şi Dragoş Dincă, membri ai formaţiei Proconsul, care sunt invitaţi speciali ai evenimentului şi organizatori ai unei campanii umanitare proprii: “Un om mai bun”. Prin Skype, de la Londra, Lavinia Mihaela Soceanu, director al Asociaţiei "Donaţii - dăruieşte un pic de fericire” şi Ciprian Prodan, reprezentant "Diaspora din Londra Oficial.
Ciprian Prodan
Lavinia Mihaela Soceanu
Săptămâna trecută am văzut cum au sărbatorit românii de pretutindeni Ziua Naţionala a României. Astăzi vă propunem să vorbim despre Noua declaraţie de la Alba Iulia, lansată la 1 decembrie 2015 de către iniţiatorii programului Re-patriot, program ce are drept scop convingerea românilor cu spirit antreprenorial din diaspora să se întoarcă acasă şi să investească în România. Despre nevoia unei noi uniri şi importanţa acesteia vorbim cu doi cunoscuţi antreprenori români şi iniţiatori ai proiectului: Dragos Anastasiu şi Felix Tătaru.
Şi românii din Canada au sărbătorit româneşte în aceste zile mai mult ca oricând. La Montreal, Ziua Naţională a României a fost marcată printr-o serie de evenimente urmărite de jurnaliştii de la postul de televiziune Escu TV, colaboratorii şi partenerii noştri. Postul de televiziune Escu Tv aniversează în aceste zile 1 an de activitate, iar Marius Bălan ne oferă amănunte.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.