Ernest H. Latham, Jr.: 40 de ani dedicați României și relației bilaterale cu SUA
joi, 12 noiembrie 2020
Un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior la TVR Internațional, cu dr. Ernest H. Latham, Jr - istoric și fost atașat cultural al Statelor Unite ale Americii la București.
Interviu Sandrino

În urmă cu ceva vreme, am publicat tot aici, în online-ul TVRi, un dialog cu poeta și traducătoarea Ioana Ieronim din Washington D.C., unde am amintit și de partenerul său de viață, istoricul și ex-diplomatul Ernest H. Latham, Jr. Am profitat de această conexiune trans-atlantică și am adresat câteva întrebări istoricului american. Permanent preocupat de relațiile dintre țara noastră și S.U.A., Ernest H. Latham, Jr. a publicat numeroase articole, studii și recenzii despre istoria, politica, identitatea și cultura românească.

Istoricul Ernest H. Latham, Jr. a fost atașatul cultural al Statelor Unite ale Americii la București, într-o perioadă de maximă recluziune comunistă a noastră, 1983-1987. Printre lucrările sale (de dublu interes) se numără: Timeless and Transitory: 20th Century Relations Between Romania and the English Speaking World (2012), In Caesar's Household (2013) și Un destin ciudat - J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc, 1916-1919 (ediție bilingvă, 2016). De altfel, lansarea acestui ultim volum bilingv apărut la Editura Vremea a fost semnalată în cadrul emisiunii Corespondent TVR Internațional.

(w500) coperta ca

Tot istoricul Ernest H. Latham, Jr. este cel care ne-a readus în atenție (printr-o ediție românească prefațată de un elaborat studiu introductiv) celebrul volum al Contesei R. de Waldeck, Athene Palace, carte publicată în mai multe ediții și traduceri succesive. Ernest H. Latham, Jr. a fost profesor Fulbright la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și, ulterior, la Universitatea din București, unde și-a susținut și doctoratul. A predat, mulți ani, cursuri despre România și Republica Moldova la Institutul Diplomatic American.

Este atras, deopotrivă, de arta noastră populară și de folclorul literar românesc și a tradus, în colaborare, Miorița. Textul acestei balade, însoțit de un amplu studiu al său, urmează să fie tipărit bilingv în Statele Unite ale Americii.

Fundamental fascinat de istoria, cultura, civilizația și spațiul românesc, Ernest H. Latham, Jr. deține o casă în Washington D.C., unde atașamentul și preocupările sale poartă amprenta anilor dedicați țării noastre, prin colecțiile de icoane, covoare oltenești, mobilier tradițional, fotografii și, mai ales, biblioteca de specialitate, cu numeroase volume în limba română sau cu referințe românești.

De traducerea acestui dialog s-a ocupat chiar soția domniei sale, poeta Ioana Ieronim.

(w640)

***

Sandrino Gavriloaia: Știu că sunteți preocupat aproape permanent de spațiul cultural și istoric românesc, de relațiile bilaterale dintre țările noastre. Aș vrea să vă întreb ce anume aveți în șantier, la ce lucrați în momentul de față?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Tocmai am finalizat pregătirea unei ediții în limba engleză a volumului Dosarul de securitate al unui diplomat american, Ernest H. Latham, Jr. 1979 – 1987 (Editura Militară, 2017). Ediția englezească urmează să apară aici luna viitoare și reprezintă o selecție mai restrânsă de documente decât cea cuprinsă în volumul publicat în România. Tot în această perioadă am reeditat și adăugit o serie de noi elemente la prefața volumului Miorița, în engleză (incluzând și originalul baladei), ediție care sper să apară în 2021. În prezent scriu un articol având ca temă efortul unitarienilor americani de a sprijini Biserica Unitariană din Transilvania, în perioada interbelică.

Sandrino Gavriloaia: De ce credeți că ar putea fi americanii interesați de versiunea engleză a volumului Dosarul de securitate al unui diplomat american, Ernest H. Latham, Jr. 1979 - 1987, lucrare apărută la Editura Militară din România în 2017? Și, de fapt, cum ați ajuns să vă publicați dosarul de la Securitate?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Nu-mi dau seama ce nivel de interes va fi în America pentru această carte. Întrebați-mă din nou în 2021, la câteva luni după apariție. Atunci voi ști mai bine. Eu n-am avut, inițial, intenția de a publica un asemenea volum. Ideea s-a ivit abia după o discuție cu diplomatul și istoricul român Dr. Vadim Guzun, căruia i-am spus în treacăt că am obținut, de la C.N.S.A.S., dosarul meu de Securitate. El este specializat pe tema dosarelor de informații și m-a rugat să-i arăt primul din cele cinci volume ale dosarului meu. I l-am trimis, iar el s-a arătat interesat să publice, în volum, o selecție de documente din tot acest dosar - ceea ce a devenit cartea pe care o menționați. Un editor american a aflat de lucrare și a solicitat să o publice într-o ediție engleză. Îngrijită și prin contribuția istoricului britanic Dennis Deletant, ediția, cum spuneam, va vedea lumina tiparului luna viitoare.

(w500) Ernest HLj

Sandrino Gavriloaia: Cum anume și de ce v-ați apropiat de spațiul cultural românesc, de civilizația și istoria noastră, pe care aș vrea să le încadrați, cumva, în ansamblul european?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Cultura și istoria românilor reprezintă, în opinia mea, o punte între Est și Vest. România își are rădăcinile profunde în provinciile Imperiului Roman, ceea ce se dovedește chiar prin latinitatea limbii române, dar și prin tendința națională permanentă și preocuparea statornică de a menține relația cu Europa de Vest, cu Franța în special, iar recent cu mai ampla comunitate euro-atlantică. Legătura estică apare în religia predominant ortodoxă, relaționată la civilizația greacă și bizantină. Nu mai puțin importante sunt asocierile subtile, timide chiar, cu Imperiul Otoman, o direcție prin care România a luat cunoștință de Islam și de Orientul Mijlociu.

Sandrino Gavriloaia: Dincolo de interesul pentru cercetarea istorică aș vrea să aflu dacă aveți și alte domenii românești de interes. Poate că vă place mâncarea românească, poate vinul, muzica sau obiceiurile și tradițiile noastre...

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Sigur că da! Pe lângă studiul istoriei țării, mă atrag multe aspecte ale culturii românești, mai ales arta populară, legată de viața atemporală a țăranilor și ciobanilor în ambianța lor rurală, pastorală. Gustul meu pentru mâncăruri românești este bine servit de soția mea, Ioana, născută în Transilvania, la Râșnov. Și vinurile sunt importante, cu o mențiune specială pentru Cabernet Sauvignon de Babadag. Neputând călători în timpul actualei pandemii de Covid-19, am epuizat rezervele de țuică, o băutură care-mi lipsește (cuvântul românesc potrivit este „dor”). Șliboviță sârbească se găsește de vânzare la Washington, dar este un palid substitut.

Sandrino Gavriloaia: Pentru că ați fost atașatul cultural al Statelor Unite în anii '80, ați putea compara realitatea societății românești, la nivel individual și colectiv, din epoca lui Ceaușescu cu cea imediat post-revoluționară? Sau cu realitatea românească de acum, la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie '89? Când  au fost românii mai sinceri, mai inocenți ori, poate, mai umani, atunci sau acum? Ce ne așteaptă?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Mă văd deseori atras în discuții pe tema aceasta, dar nu știu dacă o asemenea comparație este utilă sau chiar posibilă. Să compari România lui Ceaușescu și România lui Iohannis ar fi să compari mere cu portocale. S-a bătut mult monedă pe convingerea că prieteniile erau mai sincere și mai intense acum treizeci, patruzeci de ani. Poate că e adevărat, dar cu ce preț! Pe vremea aceea nu existau distracții care să atragă, nu aveai ce altceva să faci seara, decât să stai în jurul mesei cu niște prieteni și rude și să bei. Chiar ne dorim să ne întoarcem la vremurile în care omenirea se împărțea între câțiva prieteni de încredere și milioane de alții pe care îi suspectam și de care ne era frică? Ce inocență era aceea când ne uitam mereu peste umăr și puneam perne peste telefon? Să privim într-adevăr cu jind la o societate definită printr-un asemenea gen de umanitate?

(w640)

Sandrino Gavriloaia: Am aflat de la soția dvs., scriitoarea Ioana Ieronim, că aveți în casă un colț de Românie, cu obiecte, fotografii, piese de mobilier și cărți românești strânse de-o viață. De ce ați adunat toate aceste lucruri, amintiri și referințe românești? Sunt acestea expresia unor anumite experiențe ori sunt numai „suveniruri”?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Nu cred că Ioana s-a referit doar la un „colț” românesc în casa noastră.  La noi, toate cele șase camere, holuri și scara poartă amprenta românească. Chiar și la bucătărie, unde avem înrămate meniuri decorative de la restaurante bucureștene: Capșa, Doi Cocoși, Monte Carlo… Patru dintre încăperi sunt înconjurate de rafturi cu volume privind România; covoarele sunt din România și ele, în general oltenești. Tot din România icoane, dulapuri, scaune, mese. A le numi „amintiri” ar fi o jignire și pentru mine, și pentru aceste obiecte. Ele sunt mărturii vii, jurnalul ilustrat a peste patruzeci de ani dedicați României și relației bilaterale.

***

Traducerea: Ioana Ieronim

Foto: arhiva personală

 • 06:20
  Tu votezi România 9!
  *Partea a II-a *Dezbatere electorală Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu
  *Episodul 103: România şi Iugoslavia în timpul comunismului Jurnalist Gabriela Mocanu Realizatori: Irina Ifrimache şi Dan Paul Ionescu
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Episodul 10: Cotroceni locul tainic din inima Bucureştilor-Salonul Oriental Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Prezintă: Anatol Guzic şi Sandu Scobiola Producător Nicoleta Toacă Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Iaşi *Descriptio Moldaviae *Varză, ucraininenii şi alte poveşti acrişoare Oraşul Milişăuţi din judeţul Suceava, unde populaţia este în proporţie de 90% ucraineană, nu e localitate ca oricare. Îţi dai seama de asta de îndată ce ajungi acolo şi vezi tarabele colorate din faţa caselor cu murături de tot felul. Inedită este şi tradiţia de a mura varza în căzi de lemn gigantice, de la două la patru tone. Emisiune realizată de TVR Iaşi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Antioxidanții, vitaminele şi mineralele esenţiale în imunitate Invitat: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în știinte medicale Sănătatea este cea mai importantă și zilnic să avem grijă de ea! În general, bolile încep să apară din cauza unui sistem imunitar deficitar. O ediție încărcată de informații utile despre echilibrul imunitar sub influența hormonilor, despre rolul antioxidanților, al vitaminelor și al mineralelor în imunitate. Vom afla și cât de importantă este mișcarea în menținerea imunității. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Descălecaţi în Carpaţi
  *Colţ de rai cu natură şi cai Opereta sporturilor ecvestre, Formula 1 nepoluantă! Echipa României de atelaje cu doi cai a luptat la Campionatul Mondial din Germania pentru a-şi păstra poziţia a 10-a în lume. CALUL ESTE CEA MAI NOBILĂ CUCERIRE FĂCUTĂ VREODATĂ DE CĂTRE OM. Să concurezi la un campionat mondial este o datorie faţă de renumele cailor de rasă din hergheliile de stat. Dar, cu un căpitan de echipă nemerituos, driverul e plângăcios. Producător Răzvan Petrişor
 • 12:30
  A doua Românie
  *6 ani *Ministerul Culturii, în parteneriat cu Grupul Editorial Litera, a lansat campania de promovare “Diaspora citeşte româneşte”, în cadrul căreia persoanele aflate în afara graniţelor ţării pot avea acces gratuit, timp de 120 de zile, la platforma diaspora.citeste.ro Invitat: Mihai Firică, Secretar de stat, Ministerul Culturii *Documentarul “colectiv” în regia lui Alexander Nanau, este propunerea României la premiile OSCAR 2021, la secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional". Este prima oară când ţara noastră propune un documentar în competiţia pentru Premiile Academiei Americane de Film. Invitat: Alexander Nanau, regizorul filmului “colectiv” Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu şi Sandrino Gavriloaia Documentarist Gabriela Mocanu Producător Liliana Văduva
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă
 • 15:00
  Destine ca-n filme
  *Constantin Codrescu-“Nimic fără Dumnezeu” Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, o ediţie specială dedicată marelui actor Constantin Codrescu. El a fost profesor, regizor dar şi un ctitor de teatre. Un ctitor care şi-a scos inima din piept şi a aşezat-o pe scândura scenei. Un artist care a trăit fericirea şi tristeţea aşa cum au scris-o alţii, împachetând-o apoi în propriile trăiri, în propriile fericiri şi tristeţi. Prezintă Iuliana Marciuc Realizator Silvia Ionescu Redactor Dana Ilie Producători Iuliana Marciuc, Nicolae Cozma
 • 16:00
  Exclusiv în România
  *Drumul partizanilor Cu puţin înainte de sărbătoarea naţională a României, facem o incursiune într-unul dintre cele mai tulburătoare momente ale istoriei ei. Şi într-una din cele mai tulburător de frumoase zone ale ţării. Vom porni pe urmele luptătorilor anticomunişti din cea mai longevivă mişcare de rezistență a Europei ocupate de bolşevici. Pe drumul partizanilor, în Munţii Făgăraş, vom descoperi la Nucşoara un traseu turistic cu acelaşi nume. Dar şi proiectul unei case memoriale dedicate Elisabetei Rizea, impresionant model de demnitate şi curaj al secolului XX. Vom parcurge Valea lui Stan, nu doar pentru a experimenta elementele de via ferrata care îi incită pe turişti, ci mai ales pentru a afla povestea unică a unui alt partizan. Unul pe care Securitatea nu a reuşit să-l prindă niciodată: Nicu Diaconescu din Aref. Ajunşi pe Transfăgărăşan, ne vom aventura până la lacul şi refugiul Călţun-unicat european-şi mai sus, până pe cel de-al doilea vârf ca altitudine din România, Vârful Negoiu. Cu ultimele puteri, în jurul ceaunului, vom inventa o tocană din pastramă de oaie, pe care o vom numi Tocana Partizanilor. Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 16:40
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VII-a, anul 2008 Laureaţii celei de-a VII-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă TVRi au fost: -Costel Busuioc, Premiul de Excelenţă -Sorin Oprescu, primul Primar General independent al Municipiului Bucureşti, Premiul Politicianul anului -Cristian David, Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Premiul de Excelenţă pentru implicarea în gestionarea crizei din Italia -Mircea Vergeleţ, inginer silvic în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Premiul pentru mediu acordat pentru activitatea privind Parcurile Naţionale şi Rezervaţiile Naturale din România -Firma E.ON Gaz, Premiul pentru cea mai mare investiţie străină în România pe anul 2008 -Echipa României la Jocurile Olimpice de la Beijing, Premiul pentru Sport, -Sergiu Nicolaescu, Premiu pentru întreaga activitate -Ioana Ferariu, Anda Vlădoiu, Luca Ilieşiu, Radu Iordache, Cătălin Ene Munteanu şi Cosmin Ion, elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti, laureaţi ai concursului NASA, Premiul pentru Tineret -VINEri STAR la TVRI, Premiul Publicului, acordat acestei emisiuni care a obţinut cele mai multe voturi de la cei peste 20.000 de telespectatori din toată lumea În cadrul Galei Premiilor TVRi, Ministerul Afacerilor Externe, prin persoana domnului secretar de stat Mihai Gheorghiu, a acordat Premiul Naţional Dimitrie Cantemir părintelui Boian Alexandrovici din Serbia. Momentele artistice au fost susţinute de: Dida Drăgan, Lucreţia Ciobanu, Adrian Daminescu, SISTEM, Dumitru Fărcaş, trupa X-Treme, Sofia Vicoveanca, Blaxy Girls, Felicia Filip şi K1 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invită să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 18:30
  Obiectiv comun
  Prezintă Dana Ciobanu Producător Marina Afanas
 • 19:30
  La un pas de România
  *4 ani *Ediţie specială inclusă în seria celor dedicate aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea TVRInternaţional şi 4 ani de la prima emisiune La un pas de România Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr Înregistrare
 • 22:30
  Ediţie specială
  *Mari compozitori româm: Enescu, Silvestri, Lipatti * Realizator Raluca Tudor
 • 00:00
  Ediţie specială
  *Interviu cu pianistul Cristian Niculescu * Realizator Raluca Tudor
 • 00:40
  Momentart
  Producător Mimi Necula
 • 00:50
  TVRi 25
  *Gala Premiilor TVR Internaţional, Ediţia a VIII-a, anul 2009 TVR Internaţional a premiat performanţele oamenilor care au schimbat în bine imaginea României în lume. De-a lungul celor 25 de ani de existenţă, TVRi a susţine excelenţa în toate domeniile vieţii. Mihaela Crăciun vă invităm să redescoperiţi povestea Galelor Premiilor TVR Internaţional. Editor imagine: Liliana Năstase Prezentator şi realizator Mihaela Crăciun Producător Laurenţiu Năstase
 • 02:30
  Identitate Basarabia
  *Vladlen Babcineţchi (sculptor) „Cum nu ştii... Vladlen vine de la Vladimir Lenin”... Cu ani în urmă a făcut bustul lui Eminescu, i-a cumpărat poetului bilet la tren şi a mers la Moscova ca să-l instaleze acolo. Licenţiat în arte, Master în sculptură, Doctor în inginerie industrială, Vladlen Babcineţchi şi-a făcut din pasiune un rost în viaţa creând chipuri şi poveşti cu toată bucuria fiinţei sale. Vă deschidem o uşă în lumea lui prin următoarea ediţie a emisiunii. Producător Violeta Gorgos
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dăruieşte, Românie!
  *2 ani Invitaţi: Anymagical, Tavi Colen, Fang Shuang, Nicola, Valentin Luca şi Cristina Strecopitov Artişti, vedete, personalităţi ale vieţii româneşti vă împărtăşesc bucurii, emoţii, trăiri, mărturisind propria povestea ca români. Vă prezentăm povestea românilor de pretutindeni, într-un format de divertisment pe care TVR Internaţional l-a pregătit pentru a ne bucura de cei 25 de ani de existenţă în viaţa românilor care trăiesc dincolo de graniţele României. Moderator şi realizator Carmen Târnoveanu Director imagine Emil Stan Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr