Ernest H. Latham, Jr.: 40 de ani dedicați României și relației bilaterale cu SUA
joi, 12 noiembrie 2020
Un interviu realizat de Sandrino Gavriloaia, jurnalist senior la TVR Internațional, cu dr. Ernest H. Latham, Jr - istoric și fost atașat cultural al Statelor Unite ale Americii la București.
Interviu Sandrino

În urmă cu ceva vreme, am publicat tot aici, în online-ul TVRi, un dialog cu poeta și traducătoarea Ioana Ieronim din Washington D.C., unde am amintit și de partenerul său de viață, istoricul și ex-diplomatul Ernest H. Latham, Jr. Am profitat de această conexiune trans-atlantică și am adresat câteva întrebări istoricului american. Permanent preocupat de relațiile dintre țara noastră și S.U.A., Ernest H. Latham, Jr. a publicat numeroase articole, studii și recenzii despre istoria, politica, identitatea și cultura românească.

Istoricul Ernest H. Latham, Jr. a fost atașatul cultural al Statelor Unite ale Americii la București, într-o perioadă de maximă recluziune comunistă a noastră, 1983-1987. Printre lucrările sale (de dublu interes) se numără: Timeless and Transitory: 20th Century Relations Between Romania and the English Speaking World (2012), In Caesar's Household (2013) și Un destin ciudat - J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc, 1916-1919 (ediție bilingvă, 2016). De altfel, lansarea acestui ultim volum bilingv apărut la Editura Vremea a fost semnalată în cadrul emisiunii Corespondent TVR Internațional.

(w500) coperta ca

Tot istoricul Ernest H. Latham, Jr. este cel care ne-a readus în atenție (printr-o ediție românească prefațată de un elaborat studiu introductiv) celebrul volum al Contesei R. de Waldeck, Athene Palace, carte publicată în mai multe ediții și traduceri succesive. Ernest H. Latham, Jr. a fost profesor Fulbright la Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și, ulterior, la Universitatea din București, unde și-a susținut și doctoratul. A predat, mulți ani, cursuri despre România și Republica Moldova la Institutul Diplomatic American.

Este atras, deopotrivă, de arta noastră populară și de folclorul literar românesc și a tradus, în colaborare, Miorița. Textul acestei balade, însoțit de un amplu studiu al său, urmează să fie tipărit bilingv în Statele Unite ale Americii.

Fundamental fascinat de istoria, cultura, civilizația și spațiul românesc, Ernest H. Latham, Jr. deține o casă în Washington D.C., unde atașamentul și preocupările sale poartă amprenta anilor dedicați țării noastre, prin colecțiile de icoane, covoare oltenești, mobilier tradițional, fotografii și, mai ales, biblioteca de specialitate, cu numeroase volume în limba română sau cu referințe românești.

De traducerea acestui dialog s-a ocupat chiar soția domniei sale, poeta Ioana Ieronim.

(w640)

***

Sandrino Gavriloaia: Știu că sunteți preocupat aproape permanent de spațiul cultural și istoric românesc, de relațiile bilaterale dintre țările noastre. Aș vrea să vă întreb ce anume aveți în șantier, la ce lucrați în momentul de față?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Tocmai am finalizat pregătirea unei ediții în limba engleză a volumului Dosarul de securitate al unui diplomat american, Ernest H. Latham, Jr. 1979 – 1987 (Editura Militară, 2017). Ediția englezească urmează să apară aici luna viitoare și reprezintă o selecție mai restrânsă de documente decât cea cuprinsă în volumul publicat în România. Tot în această perioadă am reeditat și adăugit o serie de noi elemente la prefața volumului Miorița, în engleză (incluzând și originalul baladei), ediție care sper să apară în 2021. În prezent scriu un articol având ca temă efortul unitarienilor americani de a sprijini Biserica Unitariană din Transilvania, în perioada interbelică.

Sandrino Gavriloaia: De ce credeți că ar putea fi americanii interesați de versiunea engleză a volumului Dosarul de securitate al unui diplomat american, Ernest H. Latham, Jr. 1979 - 1987, lucrare apărută la Editura Militară din România în 2017? Și, de fapt, cum ați ajuns să vă publicați dosarul de la Securitate?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Nu-mi dau seama ce nivel de interes va fi în America pentru această carte. Întrebați-mă din nou în 2021, la câteva luni după apariție. Atunci voi ști mai bine. Eu n-am avut, inițial, intenția de a publica un asemenea volum. Ideea s-a ivit abia după o discuție cu diplomatul și istoricul român Dr. Vadim Guzun, căruia i-am spus în treacăt că am obținut, de la C.N.S.A.S., dosarul meu de Securitate. El este specializat pe tema dosarelor de informații și m-a rugat să-i arăt primul din cele cinci volume ale dosarului meu. I l-am trimis, iar el s-a arătat interesat să publice, în volum, o selecție de documente din tot acest dosar - ceea ce a devenit cartea pe care o menționați. Un editor american a aflat de lucrare și a solicitat să o publice într-o ediție engleză. Îngrijită și prin contribuția istoricului britanic Dennis Deletant, ediția, cum spuneam, va vedea lumina tiparului luna viitoare.

(w500) Ernest HLj

Sandrino Gavriloaia: Cum anume și de ce v-ați apropiat de spațiul cultural românesc, de civilizația și istoria noastră, pe care aș vrea să le încadrați, cumva, în ansamblul european?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Cultura și istoria românilor reprezintă, în opinia mea, o punte între Est și Vest. România își are rădăcinile profunde în provinciile Imperiului Roman, ceea ce se dovedește chiar prin latinitatea limbii române, dar și prin tendința națională permanentă și preocuparea statornică de a menține relația cu Europa de Vest, cu Franța în special, iar recent cu mai ampla comunitate euro-atlantică. Legătura estică apare în religia predominant ortodoxă, relaționată la civilizația greacă și bizantină. Nu mai puțin importante sunt asocierile subtile, timide chiar, cu Imperiul Otoman, o direcție prin care România a luat cunoștință de Islam și de Orientul Mijlociu.

Sandrino Gavriloaia: Dincolo de interesul pentru cercetarea istorică aș vrea să aflu dacă aveți și alte domenii românești de interes. Poate că vă place mâncarea românească, poate vinul, muzica sau obiceiurile și tradițiile noastre...

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Sigur că da! Pe lângă studiul istoriei țării, mă atrag multe aspecte ale culturii românești, mai ales arta populară, legată de viața atemporală a țăranilor și ciobanilor în ambianța lor rurală, pastorală. Gustul meu pentru mâncăruri românești este bine servit de soția mea, Ioana, născută în Transilvania, la Râșnov. Și vinurile sunt importante, cu o mențiune specială pentru Cabernet Sauvignon de Babadag. Neputând călători în timpul actualei pandemii de Covid-19, am epuizat rezervele de țuică, o băutură care-mi lipsește (cuvântul românesc potrivit este „dor”). Șliboviță sârbească se găsește de vânzare la Washington, dar este un palid substitut.

Sandrino Gavriloaia: Pentru că ați fost atașatul cultural al Statelor Unite în anii '80, ați putea compara realitatea societății românești, la nivel individual și colectiv, din epoca lui Ceaușescu cu cea imediat post-revoluționară? Sau cu realitatea românească de acum, la 30 de ani de la Revoluția din Decembrie '89? Când  au fost românii mai sinceri, mai inocenți ori, poate, mai umani, atunci sau acum? Ce ne așteaptă?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Mă văd deseori atras în discuții pe tema aceasta, dar nu știu dacă o asemenea comparație este utilă sau chiar posibilă. Să compari România lui Ceaușescu și România lui Iohannis ar fi să compari mere cu portocale. S-a bătut mult monedă pe convingerea că prieteniile erau mai sincere și mai intense acum treizeci, patruzeci de ani. Poate că e adevărat, dar cu ce preț! Pe vremea aceea nu existau distracții care să atragă, nu aveai ce altceva să faci seara, decât să stai în jurul mesei cu niște prieteni și rude și să bei. Chiar ne dorim să ne întoarcem la vremurile în care omenirea se împărțea între câțiva prieteni de încredere și milioane de alții pe care îi suspectam și de care ne era frică? Ce inocență era aceea când ne uitam mereu peste umăr și puneam perne peste telefon? Să privim într-adevăr cu jind la o societate definită printr-un asemenea gen de umanitate?

(w640)

Sandrino Gavriloaia: Am aflat de la soția dvs., scriitoarea Ioana Ieronim, că aveți în casă un colț de Românie, cu obiecte, fotografii, piese de mobilier și cărți românești strânse de-o viață. De ce ați adunat toate aceste lucruri, amintiri și referințe românești? Sunt acestea expresia unor anumite experiențe ori sunt numai „suveniruri”?

Dr. Ernest H. Latham, Jr.: Nu cred că Ioana s-a referit doar la un „colț” românesc în casa noastră.  La noi, toate cele șase camere, holuri și scara poartă amprenta românească. Chiar și la bucătărie, unde avem înrămate meniuri decorative de la restaurante bucureștene: Capșa, Doi Cocoși, Monte Carlo… Patru dintre încăperi sunt înconjurate de rafturi cu volume privind România; covoarele sunt din România și ele, în general oltenești. Tot din România icoane, dulapuri, scaune, mese. A le numi „amintiri” ar fi o jignire și pentru mine, și pentru aceste obiecte. Ele sunt mărturii vii, jurnalul ilustrat a peste patruzeci de ani dedicați României și relației bilaterale.

***

Traducerea: Ioana Ieronim

Foto: arhiva personală

 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Soarele şi sănătatea pielii Invitat: din Germania, dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie-alergologie, DermaVital În anotimpul soarelui e perioada vacanțelor și ar fi ideal să ne pregătim pielea din timp.Lumina solară poate fi un cumul important de pericole pentru sănătatea pielii. Vara se agravează simptomatologia unor boli dermatologice ca acneea, rozaceea (cuperoza) sau melasma. Din antichitate, se fac băi de soare pentru tratarea bolilor, inclusiv a celor de piele. Soarele are rol esențial în producerea vitaminei D. Deficiența de vit. D predispune la dezvoltarea unor forme de cancer de sân, ovarian, colon, prostată. Statistic, s-a dovedit că mulți oameni mor de boli asociate cu lipsa expunerii la lumina solară iar expunerea exagerată la radiații ultraviolete duce la un număr mare de tumori cutanate. Ne ajutăm corect de energia solară pentru a păstra sănătatea pielii dacă evităm expunerea în intervalul 11:00-18.00, când nivelul radiaţiilor depăşeşte limita admisă, indicele 10. Un indice de 8-10 indică probabilitatea apariţiei arsurilor solare. După expunerea prelungită la soare, pielea se deshidratează, devine mai aspră, se reduce fermitatea, se pot accentua leziunile de acnee sau pistruii, pot să apară pete pigmentare, localizate pe față, decolteu sau dosul mâinilor, cu creșterea dimensiunilor porilor și dezvoltarea de vase sparte, vizibile, cu aspect lipsit de vitalitate, factori ce accelerează procesul de îmbătrânire al pielii. Ne informăm și ce afecțiuni pot fi provocate de mușcătura de căpușă. La nivel mondial sunt aproximativ 650 tipuri de căpușe. În Europa, cea mai răspândită, căpușa comună, prin înțepătură, poate transmite meningoencefalita de vară sau cea mai frecventă, boala Lyme, iar urmările pot fi grave. *Soluții pentru un sistem imunitar stabil Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Se știe că psihicul influențează sănătatea iar stresul afectează organele. Organismul are nevoie de refacere. Ce înseamnă echilibru? Recomandările vizează echilibrarea energetică din toate punctele de vedere. În concedii este ideal să renunțăm la telefoane mobile și gadgeturi. Ne încărcăm bateriile cu terapii faciale, masaj, mișcare și orice alegere cu care rezonăm. Este extrem de important să reușim prin echilibru să deținem cheia pentru un sistem imunitar stabil și să ne bucurăm de o stare de bine. Printre terapii, vom afla cum funcționează și cum ne poate ajuta terapia Bach. Moderator Albertina Ionescu Producător Monica Ancuţa Transmisiune directă
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Pe datorie
  PrezintăDaniel Coman Producători: Delia Nicola, George Tudor
 • 20:55
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Ediţie specială
  *Întâlnire Joe Biden-Vladimir Putin, la Geneva Moderator Marian Voicu Producători: Delia Nicola, Tatiana Ţarfulea Transmisiune directă
 • 22:00
  Câştigă România!
  *Sezon 7 *Ediţia 2 Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media (redifuzare)
 • 23:00
  Punctul pe AZi
  *Rolul presei în campania electorală La Chişinău s-a dat publicităţii un raport al Centrului pentru Jurnalism Independent despre comportamentul presei în procesul electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, abateri şi tehnici de manipulare, corectitudinea şi echilibrul surselor, limbajul şi imaginile utilizate, etc. Invitaţii moderatoarei Ileana Pîrgaru la acest subiect sunt: directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent din România, Ioana Avadani şi directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac. Moderator Ileana Pirgaru Producători Zina Cerchez Signeanu
 • 00:00
  Destine ca-n filme
  *IN MEMORIAM Florian Pittiş -"Sfârşitul nu-i aici" Este colosală moşternirea lăsata de MOTU. Aşa-i spuneau prietenii celui care a fost actorul, cântăreţul şi vocea celei mai longevive emisiuni tv, "Teleenciclopedia". În anii când nu se ştia încă nimic despre on-line, a înfiinţat primul radio transmis integral pe internet. Prietenii, colegii şi admiratorii îşi aduc aminte de Florian Pittiş într-o ediţie specială in memoriam. Prezintă Iuliana Marciuc Realizator Doru Ionescu Redactor Dana Ilie Producători: Iuliana Marciuc şi Nicolae Cozma
 • 01:00
  A doua emigrare
  *Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care după ani munciţi în străinătate s-au întors în ţară. In România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare. Jurnalist Gabriela Voinea Producător Monica Nicolescu
 • 01:30
  Zestrea românilor
  *Răscolul oilor-păstorii din Bucovina Producător Carmen Stoica (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Soarele şi sănătatea pielii Invitat: din Germania, dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatologie-alergologie, DermaVital În anotimpul soarelui e perioada vacanțelor și ar fi ideal să ne pregătim pielea din timp.Lumina solară poate fi un cumul important de pericole pentru sănătatea pielii. Vara se agravează simptomatologia unor boli dermatologice ca acneea, rozaceea (cuperoza) sau melasma. Din antichitate, se fac băi de soare pentru tratarea bolilor, inclusiv a celor de piele. Soarele are rol esențial în producerea vitaminei D. Deficiența de vit. D predispune la dezvoltarea unor forme de cancer de sân, ovarian, colon, prostată. Statistic, s-a dovedit că mulți oameni mor de boli asociate cu lipsa expunerii la lumina solară iar expunerea exagerată la radiații ultraviolete duce la un număr mare de tumori cutanate. Ne ajutăm corect de energia solară pentru a păstra sănătatea pielii dacă evităm expunerea în intervalul 11:00-18.00, când nivelul radiaţiilor depăşeşte limita admisă, indicele 10. Un indice de 8-10 indică probabilitatea apariţiei arsurilor solare. După expunerea prelungită la soare, pielea se deshidratează, devine mai aspră, se reduce fermitatea, se pot accentua leziunile de acnee sau pistruii, pot să apară pete pigmentare, localizate pe față, decolteu sau dosul mâinilor, cu creșterea dimensiunilor porilor și dezvoltarea de vase sparte, vizibile, cu aspect lipsit de vitalitate, factori ce accelerează procesul de îmbătrânire al pielii. Ne informăm și ce afecțiuni pot fi provocate de mușcătura de căpușă. La nivel mondial sunt aproximativ 650 tipuri de căpușe. În Europa, cea mai răspândită, căpușa comună, prin înțepătură, poate transmite meningoencefalita de vară sau cea mai frecventă, boala Lyme, iar urmările pot fi grave. *Soluții pentru un sistem imunitar stabil Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Se știe că psihicul influențează sănătatea iar stresul afectează organele. Organismul are nevoie de refacere. Ce înseamnă echilibru? Recomandările vizează echilibrarea energetică din toate punctele de vedere. În concedii este ideal să renunțăm la telefoane mobile și gadgeturi. Ne încărcăm bateriile cu terapii faciale, masaj, mișcare și orice alegere cu care rezonăm. Este extrem de important să reușim prin echilibru să deținem cheia pentru un sistem imunitar stabil și să ne bucurăm de o stare de bine. Printre terapii, vom afla cum funcționează și cum ne poate ajuta terapia Bach. Moderator Albertina Ionescu Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Pe datorie
  PrezintăDaniel Coman Producători: Delia Nicola, George Tudor
 • 03:55
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Articolul VII
  *Întoarcerea românilor din străinătate. Ce oportunităţi oferă acum România celor care trăiesc a doua emigrare? Invitaţi: Marius Bostan, iniţiator Repatriot, fost ministru al comunicaţiilor şi Monica Nicolescu, jurnalist, realizator al emisiunii A doua emigrare, TVR 3 Tot mai mulţi români din diaspora revin în ţară şi încearcă să se readapteze acasă. Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să pună o presiune în plus pe tot acest proces de reintegrare şi aşa stresant din cauza birocraţiei, a corupţiei şi a lipsei de încredere în clasa politică. Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Raluca Tudor şi Iulia Popescu Realizator şi producător Mihaela Crăciun (redifuzare)
 • 05:00
  România… în bucate
  *TVR Craiova *Tăst Show *Găteli olteneşti Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Muşuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche