În contextul acestei duble sărbători, ”La un pas de România” ne-a amintit de Mari Români, de oameni care nu și-au uitat originile, promovând valorile românești dincolo de granițe. Ați urmărit ediția vineri, 1 Decembrie, de la ora 13:30.
La 1 Decembrie, de Ziua Naţională României, se împlinesc 28 de ani de la lansarea TVR Internaţional, televiziunea românilor de pretutindeni . În contextul acestei duble sărbători, ne-am propus să ne amintim de Mari Români, de oameni care nu și-au uitat originile și și-au făcut țel principal pentru întreaga viață din promovarea valorilor românești.
Unul dintre aceștia, dedicat culturii românești și românilor până în ziua în care a trecut în neființă, a fost Costa Roșu, sârb de origine română din Provincia Autonomă Voivodina. Este vorba despre întemeietorul principalelor instituții culturale ale românilor din Banatul sârbesc: Institutul Cultural al Românilor, Societatea Română de Etnografie și Folclor și Marele Festival de Folclor al Românilor din Voivodina.
Costa Roșu s-a născut la 30 martie 1947 în Torac, Serbia, și a murit în data de 12 iulie 2021, la Novi Sad. A fost publicist, scriitor, etnolog și folclorist, de factură enciclopedică, recunoscut internațional după o lupta titanică neobosită pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a românilor din Banatul sârbesc, dar și din întreaga Peninsulă balcanică.
A devenit membru de onoare al Academiei Române după ce s-a remarcat ca un cercetător asiduu și prolific în domeniul folclorului și al culturii populare din Voivodina, colaborând timp de mai bine de 20 de ani cu Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu” din București. Este autorul unei vaste literaturi în domeniu – culegeri de folclor bănățean, monografii, studii, dar și al unui număr impresionant de cărți de istorie literară și culturală, de ordinul zecilor, al unor bibliografii și dicționare. Importante studii de cercetare a realizat și despre vlahii din Muntenegru, despre românii din Timoc și despre istroromânii din Croația.
“A încurajat producția literară pentru că știa că nu sunt mulți tineri care au debutat la noi, în ultimul timp, în Voivodina și a încurajat pe oricine a vrut să scrie ceva. Și mai ales atunci când unele persoane au publicat primele articole în ziarele sau revistele de la noi, dl. Costa Roșu a știut și a văzut că anumite persoane vor să scrie, că vor să se ocupe cu cercetarea și a încurajat persoanele respective să vină la Institutul Cultural și să scrie”, a afirmat, într-un interviu pentru TVR Internațional, conf. univ. dr. Virginia Popovici, critic literar, colaborator al Institutului pentru Cultură al Românilor din Voivodina.
Capodoperele lui Costa Roșu rămân lucrările despre Bisericile ortodoxe românești din Banatul sârbesc și, respectiv, despre Cartea veche românească din Voivodina. Datorită lui se fac cercetări privind cultura și viața românilor din Serbia și se tipăresc cărți și reviste, manuale în limba română, se organizează zeci de evenimente folclorice pentru toate vârstele și s-au ridicat muzee păstrătoare ale patrimoniului românesc material și imaterial din Voivodina.
„Dl. Costa Roșu a depus o muncă enormă pentru ca marele Festival să fie organizat și să arate așa cum îl văd și eu astăzi. În perioada când eu am preluat funcția, am venit la Institutul Cultural și l-am întrebat cu ce poate susține Marele Festival. Mi-a răspuns simplu: o să ajutăm cu orice tu dorești!”, a declarat pentru TVR Internațional Roman Bugar, președintele Marelui Festival de Folclor al Românilor din Voivodina.
Costa Roșu a fost un liant al românilor din Serbia, dar și o verigă solidă, de nivel academic, pentru relația cu România. A fost zeci de ani centrul acestui mic univers românesc, în jurul său gravitând sateliți pe care i-a îndrumat în cultură și cercetare, mereu cu gândul că românitatea de aici nu trebuie să se stingă.
“A fost prietenul meu cel mai bun. Veneam aici, vara, la casa sa părintească, și vorbeam despre ce avem de făcut, de scris, de organizat. De multe ori am răsfoit manuscrisele pe care le-a pregătit pentru tipar. Chiar îi spusesem: “Bătrâne, hai să realizăm un interviu-carte despre tot ce înseamnă povestea noastră românească de aici, dinainte și după 1945”. Regretul meu este că nu a reușit să vadă acest vis împlinit”, a mărturisit, pentru TVR Internațional, Nicu Ciobanu, președintele Societății de Etnografie și Folclor din Voivodina.
L-am descoperit pe Costa Roșu, fost membru de onoare al Academiei Române, prin ochii colaboratorilor săi, în cadrul emisiunii “ LA UN PAS DE ROMÂNIA - In memoriam COSTA ROȘU”, realizată de Mihaela Iamandei, jurnalist și de Claudiu Petringenaru, director de imagine și difuzată de TVR Internațional, chiar de 1 Decembrie, la ora 13.30.