loader
Foto

Elita cercetării româneşti, la TVR Internaţional

„Investiţi în România!” v-a invitat marţi, 29 august, de la ora 21.30, să revedeţi ediţia din 2 mai a.c. în care Sorin Burtea a vorbit cu invitaţii săi despre cele mai importante forţe mondiale ale cercetării pure.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Invitaţi: Acad. Nicolae Victor Zamfir - dir. general Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Măgurele, Traian Dascălu - dir. general Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Măgurele și prof. dr. Florin Buzatu - dir. general Institutul de Fizică Atomică Măgurele

În domeniul fizicii, vorbim de la egal la egal cu cele mai importante forţe mondiale ale cercetării pure, dar şi aplicate. Decizia construirii celui mai puternic sistem laser din lume, la Măgurele, printr-o finanţare europeană de sute de milioane de euro, nu a fost întâmplătoare. Investiţiile autohtone în dezvoltarea uneia dintre cele mari facilităţi laser din lume a permis formarea unui nucleu de fizicieni români, profesionişti care demonstrează că pot subjuga şi stăpâni forţa uriașă a razei de lumină care va fi generată de echipamentele unice amplasate lângă Bucureşti.

România a devenit vizibilă şi competitivă în configuraţii de cercetare internaţionale prin activităţile, ideile, realizarea de componente electronice experimentale, toate obţinute prin inteligenţa noastră. Accederea pe culmile ştiinţei s-a făcut cu paşi mici, dar siguri, cu multă dăruire şi eforturi impresionante.

Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele este unul dintre centrele care oferă alternative la exodul românilor. Aici s-au întors savanţi de-ai noştri, după ani de muncă în țări din Europa, America sau chiar din Asia. Mai mult, facilitatea de lângă Capitală, va găzdui anual, aproximativ 1.000 de cercetători de pe mapamond. În această citadelă a tehnologiei vor fi realizate experimente în premieră, care vor duce la descoperiri interesante.

Dezvoltarea pe orizontală a economiei este un aspect care nu trebuie neglijat. Valoarea investiţiilor directe şi numărul de angajaţi vor creşte exponenţial. Ne apropiem rapid de momentul lansării cercetărilor, echipamentele au fost instalate şi primele teste au început, echipa TVR Internațional având şansa să filmeze în locul unde se va genera 10% din puterea soarelui.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe adresa investitiinromania@tvr.ro şi pe pagina  https://www.facebook.com/InvestitiinRomaniaTVRi.

Emisiunea „Investiţi în România!” este difuzată în direct la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR MOLDOVA.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

23:15 Dragii nostri aflati despre noi

Filmul documentar este o proiecție casnica și socio-culturala a omului din Romania anilor 80, eliberata de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsula a timpului prin care spectatorul este purtat intr-o perioada nu foarte indepartata, dar totuși atat de diferita fața de cea de azi, urmarind viața obișnuita, cotidiana, a romanilor de atunci. Cel mai mult ne dorim sa starnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioada, tineri care n-au mai mult de 25 de ani.

Realizator Ana Preda

Producator Diana Dumitru

0:35 Copiii spun (R)

cu Virgil Ianţu

Lumea se schimbă permanent. Totuși, copiii rămân copii și spun lucruri năstrușnice! Ei văd într un fel aparte lumea, cum numai ei știu s-o explice!

Virgil Ianțu știe cifrul și împărtășește acest secret cu noi, în fiecare editie.

(Reluare)
 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri