loader
Foto

Galerie foto

Ediţie specială, joi la „Corespondent TVRi”

Joi, 3 decembrie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional, vă invităm să urmăriţi o ediţie specială dedicată Zilei Naţionale a României, dar şi aniversării a 20 de ani de activitate a canalului TVRi.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia din joia aceasta este dedicată Zilei Naţionale a României şi aniversării a 20 de ani de activitate a canalului TVR Internaţional. Este disponibilă online pe TVR+.

Împreună cu Cristina Leorenţ, director al TVRi, vorbim despre primul post tv din România care a emis prin satelit pentru vorbitorii de limba română din afara graniţelor ţării - primul post care a emis pe continentul Nord-American, dar şi în Australia, Noua Zeelandă, Noua Caledonie, Indonezia, Papua Noua Guinee.

(w500) Cristina L

Aflăm de la invitaţii noştri care au fost cele mai importante momente din istoria TVR Internaţional, care sunt principalele proiecte pentru perioada viitoare, dar şi cum au sărbătorit românii de pretutindeni 1 Decembrie.

Din Australia ne întâmpină unul dintre colaboratorii noştri apropiaţi - Floricel Mocanu, Consul General al României la Sydney.

(w500) Floricel

De mai bine de 20 de ani, pe acest Continent funcţionează Televiziunea Română Comunitară afiliată postului Canal 31, post care atrage săptămânal peste un milion de telespectatori. Augustin Luchian ne oferă amănunte despre programele dedicate românilor din zona metropolitană Melbourne.

(w500) Augustin L

Valorile culturale româneşti au fost în prim-plan de Ziua Naţională la Berna. Despre evenimentele organizate acolo, aflăm de la Anca Opriş, Ambasador al României în Elveţia.

(w500) Anca Opris

În Portugalia, evenimentele au fost organizate de către Ambasada României şi de Institutul Cultural Român de la Lisabona. Vasile Popovici, ambasadorul României la Lisabona, ne vorbeşte despre cum au petrecut românii din zonă.

(w500) Vasile

În foarte multe localităţi din Canada, românii s-au adunat şi au sărbătorit „Ziua Sufletului lor”  cum numeşte Ziua Naţională Carmen Ognean, reprezentanta comunităţii româneşti din Windsor.

(w500) Carmen Ogn

Românii din Michigan (SUA) au sărbătorit printr-o serie de evenimente organizate de Societatea Avram Iancu cu sprijinul Consulatului României la Detroit. Detalii despre evenimentele de acolo primim de la Gheorghe Chindriş.

Austria a avut prilejul de a intra în spiritul României datorită imaginilor transmise de postul Diaspora TV de la defilările militare care a fost organizate la Bucureşti, Alba iulia şi Chişinău.

Despre manifestările organizate de către comunitatea românescă la Viena, ne spune mai multe Jorj Colesnicov.

(w500) Jorj

TVR Moldova a împlinit, de 1 Decembrie, 2 ani de existenţă. Cu această ocazie, avem toate motivele să le urăm - La mulţi ani! - colegilor noştri Vitalie Guțu și Dorina Gherganov.

(w500) Vitalie Gu

 

(w500) Dorina Ghe

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri