loader
Foto

Ediție specială FILIT Chișinău

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, organizat de Fundația KA-TET, va reuni numeroși prozatori, poeți, traducători, editori, jurnaliști și manageri culturali de pe ambele maluri ale Prutului și din străinătate (țări precum Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța).

 

Printre cele mai importante nume prezente în acest an în cadrul festivalului îi regăsim pe Andrei Pleșu și Alexandru Călinescu (România), John Boyne (Irlanda), Franzobel (Austria) și dramaturgul Josep Maria Miro (Spania).

Un element definitoriu al FILIT este Noaptea Albă a Poeziei, unde peste 50 de poeți și actori vor face lecturi publice, iar Centrul Cultural Subcarpați se va angrena într-un dialog muzical-literar cu publicul, ce va țese poezia, cuvântul, tradiția și muzica, totul sub un îndemn adresat tinerilor pentru a citi, a scrie și a crea.

FILIT, cel mai mare festival de acest gen din Sud-Estul Europei, se va desfășura în perioada 26 - 29 septembrie 2024.

Participarea la Serile FILIT este gratuită, prin completarea formularului aferent evenimentelor, în limita locurilor disponibile.

În cadrul acestui eveniment veți mai descoperi o serie de ateliere ( atelier de creare a propriilor povești, atelier de scriere caligrafică cu pană și cerneală, atelier de realizare a unei cărți ilustrate, atelier de modelare a cărților din lut și scrierea hieroglifelor, scrierea motto-urilor pe sacoșe de pânză și caiete, atelier de scriere creativă pentru elevi), de dezbateri dedicate literaturii, proiecții de film. Aici găsiți detalii despre toate manifestările din cadrul FILIT.

Joi, 26 septembrie, de la ora 18:15, TVR Internațional a transmis în direct, simultan cu TVR Moldova, acest eveniment.

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalişti: Mirela Vasile, Andreea Baciu, Adrian Bănuţă

Realizator Marina Almăşan

Regizor artistic Dan Manoliu

Producător Marina Almăşan

Coproducator Astra dell Arte

(redifuzare)

11:35 La un pas de România

* Serbia 1 -Mică Românie din Voivodina

Ultimul recensământ din Serbia reflectă o scădere dramatică a populației de origine română: mai sunt puțin peste 23.000 de români, iar în ultimii 11 ani, comunitatea românească a pierdut peste 20%. Printre motive: scăderea natalității și plecările masive la muncă în străinătate. In mică Românie din Voivodina flacăra identitară pâlpâie datorită culturii. Consulul României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, ne-a dat câteva repere legate de viața culturală și socială a românilor din Voivodina. Diplomatul a vorbit despre problema bisericilor ortodoxe române care nu sunt recunoscute în Serbia și despre rolul Consiliului Minorității Românilor în reprezentarea intereselor etnicilor români in fața instituțiilor statului sârb. S-a conturat problema școlilor cu clase sau ore de predare în limba română, aflate pe cale de dispariție, dar și misiunea tot mai grea a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina în a păstra și a duce mai departe valorile limbii și culturii române.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Realizator Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
Tradițiile, obiceiurile și gastronomia din regiunea Vidin

Tradițiile, obiceiurile și gastronomia sunt elemente culturale care oglindesc încă, în Bulgaria, existența pe pământurile de la sud de Dunăre a ...

Prezențe românești (II) - Biserica românească din Bulgaria

În Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a ...

Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (III)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi ...

 

#tvri