loader
Foto

Drumul lung spre CIMITIRUL VESEL

TVR Internaţional v-a invitat să urmăriţi filmul festivalului care, în acest an, a ajuns la a 8-a ediţie, d uminică, 10 decembrie, de la ora 19.00.

 

Drumul lung spre CIMITIRUL VESEL este festivalul iniţiat de irlandezul tradiționalist Peter Hurley - îndrăgostit iremediabil de țara noastră, mai exact de România rurală și valorile ei autentice.

An de an, în luna august, în preajma sărbătorii creştine Adormirea Maicii Domnului, festivalul DRUMUL LUNG SPRE CIMITIRUL VESEL construieşte punţi de legătură între urban şi rural, punţi între generaţii, pentru împărtăşirea energiei, bucuriei, în lumea satului autentic și viu.

În acest an, irlandezul alături de partenera sa, Loredana Ionescu, a reuşit să convingă oamenii satului din Maramureş şi Ţara Lăpuşului să deschidă oaspeţilor lăzile lor cu zestre, să împărtășească din meşteşugurile tradiţionale dar mai ales să se bucure împreună.

Gazde şi musafiri, au păşit împreună pe “DRUMUL LUNG SPRE CIMITIRUL VESEL”. plecând din Valea Stejarului, chiar din curtea cimitirului lui Moş Pupăză, în cinstea căruia s-au deschis şcolile de vară.

(w882)

(w882)

Atelierele de cioplit în lemn, de ţesut şi cusut, de cântat la drâmbă, tulnic sau ceteră i-au determinat pe unii ucenici să revină și cel mai probabil îi va convinge pe începători să nu rateze festivalul nici anul viitor.

(w882)

(w882)

(w882)

Festivalul s-a încheiat simbolic cu o horă încinsă în jurul Cimitirului Vesel, leagănul în care s-a născut acest eveniment al tradiţiilor vii.

(w882)

(w882)

Realizatoarea Ana Preda, prezentă la festival, încearcă în documentarul său să ne convingă că satul românesc de azi are nevoie de fiecare dintre noi. Să-i apreciem cât de des putem zestrea: straiele, bucatele, meșteșugurile, obiceiurile, ospitalitatea, focul viu al tradițiilor.

(w882)

Maesjul său este că dacă acest foc al tradiţiilor satului se va stinge în vremea noastră, va fi doar pentru că am renunțat să ne pese.

„Când nu veți şti de ce suferiţi, mergeţi la ţară! Aici oamenii au o dorinţă sinceră şi profundă de a vă comunica omenia lor şi o fac natural. Ei sunt experți în a cultiva veselia. Odată ce vă veți îndrăgosti de satul tradițional, trăind și participând zilnic la viața țăranului, vă veți încărca sufletește și veți înghiți o doză concentrată de bucurie autentică. Abia atunci veți realiza că acest FOC VIU al tradițiilor trebuie întreținut pentru a nu se stinge”.

 

 

 

17:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri