loader
Foto

Drama “Actorul şi sălbaticii” la TVR Internațional

La TVR Internațional ați putut urmări filmul “Actorul şi sălbaticii”, regizat de Manole Marcus, sâmbătă, 2 octombrie, ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

Celebrul teatru de revistă "Vox", al cărui director este Costică Caratase, pregăteşte un spectacol în care numărul de rezistenţă este o virulentă şarjă la adresa nazismului şi a Gărzii de Fier. Caratase şi textierul său, Ionel Fridman, sunt somaţi de legionari să renunţe. Prima victimă a acestui mârşav este Ionel Fridman, asasinat în prezenţa lui Caratase pentru că terminase textul spectacolului sfidându-i pe legionari.

Filmul este inspirat din viaţa actorului Constantin Tănase, vedetă a teatrului românesc de revistă, care a cultivat cupletul satiric şi politic în perioada interbelică.

“Caratase, un mare comic al Bucureştiului din anii războiului – personaj inspirat de Constantin Tănase – rezistă presiunilor legionare care-i cer edulcorarea satirei, plătindu-şi cu viaţa îndrăznelile.” (Tudor Caranfil - ”Dicţionar universal de filme”, Ed. Litera, 2008)

România, 1975

Regia: Manole Marcus

Scenariul: Titus Popovici

Cu: Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu, Mircea Diaconu

***

Premii:

* 1975 - Festivalul de la Moscova - Premiul pentru scenografie - Virgil Moise;

* 1975 - ACIN - Premiul special al juriului - Titus Popovici - şi premiul pentru interpretare masculină - Mircea Diaconu.

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptănaru

Producători: Anastasia Ciuleacu şi Mihaela Ursu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri