loader

Două filme de Alexandru Tatos, duminică la TVR Internaţional

Duminică, 9 noiembrie, TVR Internaţional v-a pregătit două filme semnate de Alexandru Tatos, pentru o după-amiază tonică.

 

Filmul românesc la TVRi

E vorba de “Secvenţe” de la ora 13.00 şi de “Duios Anastasia trecea”, de la ora 18.00, orele României.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Alexandru Tatos (9 martie 1937 - 31 ianuarie 1990) a debutat în 1974, cu serialul „Un August în flăcări", pe care l-a regizat împreună cu Dan Piţa.

Ca şi Liviu Ciulei sau Lucian Pintilie, Alexandru Tatos venea din lumea teatrului iar acest serial a reprezentat iniţierea sa în lumea cinematografică. Au urmat peliculele „Mere roşii", „Rătăcire", „Duios Anastasia trecea", „Secvenţe", acestea fiind câteva din cele mai cunoscute capodopere ale regretatului regizor.

Alexandru Tatos rămâne unul dintre principalii regizori care a adus un suflu nou, tonic, în cinematograful românesc.

*

Filmul “Secvenţe”, produs în 1982, este considerat cea mai reprezentativă producţie a sa. Având în distribuţie pe: Geo Barton, Luminiţa Gheorghiu, Mircea Diaconu, filmul este compus din trei episoade independente: „Telefonul”, „Prospecţie” şi „Patru palme” şi descrie culisele cinematografiei înainte de 1989, cu atmosfera şi problemele care apăreau în acei ani pe parcursul filmărilor.

Atmosfera şi problemele specifice realizării unei producţii cinematografice sunt aflate de public din cele trei „scheciuri” în care apare, în rolul regizorului, chiar Alexandru Tatos. Prima „schiţă” a filmului, „Telefonul”, descrie chinurile unui cineast în criză de inspiraţie, în timp ce a doua parte, „Prospecţia”, este bazată pe confesiunea unui ospătar – undeva în provincie, în timpul unei prospecţii. Episodul „Patru palme” încheie tripticul având ca temă figuranţii, cei din film şi din viaţă.

**

Producţia “Duios Anastasia trecea”, realizată în 1979, este poate cel mai popular film al său, mai ales că în distribuţie îi regăsim pe Amza Pella şi Anda Onesa.

În 1980, Anda Onesa a primit premiul pentru interpretarea personajulul principal din acest film, la festivalul de la Karlovy Vary.  Ce mai face Anda Onesa (foto) astăzi, la ani buni de la plecarea ei din ţară aflaţi de AICI.

(w882) Anda Onesa

Revenind la film, el spune o poveste din vara anului 1944, când, într-un sat de pe malul Dunării, la graniţa cu Iugoslavia, ecourile războiului abia dacă se auzeau. Dar dincolo de aparenta linişte, lupta partizanilor români şi iugoslavi împotriva armatelor hitleriste este pe viaţă şi pe moarte. Ordinul este ca orice partizan prins să fie omorât, iar cadavrul său să zacă neîngropat pe uliţă drept exemplu. Primarul satului veghează ca această dispoziţie dată de nemţi să nu fie încălcată. Tânăra învăţătoare Anastasia crede că mai presus de orice se află datina şi că mortul trebuie îngropat creştineşte, chiar dacă pentru asta trebuie să plătească ea însăşi cu viaţa.

Ce alte filme mai puteţi urmări în acest final de săptămâna la TVR Internaţional aflaţi AICI.

***

Filmele pot fi urmărite și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Rivalii

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 4: Românii din Poroşcovo

Rușii le-au spus volohi. Ucrainenii le spun ”țigani albi”. Ei își spun rumâni. Trăiesc de când se știu, la marginea satului Poroșcovo, din Transcarpatia Ucrainei de azi. Acolo s-au născut, au crescut și mulți nu au plecat niciodată din sat. Se simt în siguranță, neștiind că la doar câteva sute de kilometri există oameni la fel ca ei, vorbitori de aceeași limbă. Până nu demult România era ceva abstract pentru ei. Temători de străini și duc traiul așa cum au învățat de la bătrânii lor din ce în ce mai puțini. Au mulți copii. Frații cei mari ăși crec pe cei mici în timp ce părinții muncesc cu ziua pe unde apucă. Cei mai mulți știu să scrie și să citească în rusă sau ucraineană. În română nu i-a învățat nimeni. Încă. Realizator și producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

România promovată la Târgul de Turism de la Barcelona

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

“Hola, Rumania!” s-a auzit la Barcelona. Duminică, 15 decembrie, de la ora 16.45, la TVR Internaţional, vă propunem să urmăriţi o ediţie dedicată ...

Mobilitatea pe piaţa muncii

Mobilitatea pe piaţa muncii

publicat: marţi, 10 decembrie 2024

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu doamna Irina Perşa, șef serviciu EURES România din cadrul ANOFM.

”România în lume”, o nouă ediție surprinzătoare în 10 decembrie, la TVR Internațional

În ediția din 10 decembrie a emisiunii ”România în lume”, prima invitată a lui Kyrie Mendel este Medeea Marinescu, una dintre cele mai cunoscute ...

 

#tvri