loader
Foto

Doina Levintza la „Vineri seara în direct”

Vineri, 4 noiembrie, ora 21.00, TVR Internațional a difuzat o nouă ediție a emisiunii „Vineri seara în direct”.

 

Kyrie Mendél
Vineri seară în direct

“Arta pentru mine este rațiunea de a fi, este încântarea sufletului meu. Fiecare clipă mi-o trăiesc încercând să dau bucurie oamenilor prin ceea ce fac”. Acestea sunt cuvintele invitatei de vineri seara. Am vorbit  “între patru ochi” cu un om special, nimeni alta decât Doina Levintza.

A lucrat la sute de piese de teatru, filme și spectacole de televiziune. Colecțiile ei au ajuns la Paris, Monte Carlo, Washington, New York, Londra, Geneva, Madrid sau Berlin.

În 1994 a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică, iar de atunci au trecut 28 de ani de creație. A fost decorată de Ambasada Franței cu Ordinul Artelor și Literelor în Grad de Cavaler.

În anul 2005, Principesa Margareta i-a acordat pentru prima dată titlul de furnizor oficial al Casei Regale.

(w882) Levintza 2

Ca de obicei, ne-am  plimbat prin toată lumea. Am ajuns la Copenhaga, la New York și la Barcelona, dar și la Timișoara, Craiova sau București.

Ne-am oprit și la arhiva televiziunii, unde am râs pe săturate, alături de unul dintre cei mai populari actori, și am ascultat o voce inconfundabilă. Sunt convins că poate fi recunoscut de la primele acorduri.

Nu uitați de adresa de e-mail a emisiunii, vinerisearaindirect@gmail.com, unde așteptăm mesajele voastre!

Românii de la Copenhaga trebuie să fie cei mai fericiți! Așa e când trăiești în cea mai cool capitală din lume. Aici, totul se rezumă la deconectare, relaxare și bucuria de-a trăi.

Iubitorii de operă trebuie neapărat să ajungă la Carmen. Un spectacol inspirat de cabaret în viziunea regizorului, cunoscut la nivel internațional, Barrie Kosky.

Unul dintre orașele mele preferate este New York! Broadway are o sumedenie de musicaluri spectaculoase în acest sezon, iar “Lion King” este unul dintre ele. O adaptare captivantă după filmul cu același titlu din 1994.

De la New York, la Barcelona! De la musical, la noile achiziții ale Muzeului Național de Artă din Catalonia.

Maternasis este o colecție care conține lucrări ale unor artiste foarte importante din perioada postbelică, printre care și Nuria Pompeia, autoarea cărții cu același nume. Tema colecției este legată de problemele cu care s-au confruntat femeile, de singurătatea lor într-o lume a bărbaților și de contextul social-politic în care s-au regăsit de-a lungul timpului.

***

Realizator și prezentator: Kyrie Mendél
Producător: Bogdan Stanescu

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri