O nouă serie de dialoguri pe teme medicale, cu specialiştii invitaţi în studioul emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", sunt programate, pentru săptămâna 7 - 10 octombrie, la TVRi şi online pe TVR+, de la ora 18.30.
LUNI, 7 OCTOMBRIE 2019
ROLUL PROTEINELOR ÎN ORGANISM
Invitat: prof. dr. VIRGILIU STROESCU, medic primar endocrinologie
Organismele vii sunt construite în baza principalelor molecule complexe generatoare de viață: proteinele, lipidele, carbohidrații, mineralele și vitaminele. Proteinele au rolul lor în metabolismul zilnic dar să nu depășească o treime din totalul caloriilor consumate zilnic. Un exces de proteine suprasolicită rinichii și pot conduce la pierderea calciului în organism. Sursele de proteine sunt de origine animală și vegetală cum ar fi de exemplu: leguminoase uscate, nuci, pâine integrală, cereale, lapte, ouă.
AI GRIJĂ DE INIMA TA!
Invitat: prof. dr. DRAGOȘ VINEREANU, medic primar cardiologie, șef Secția Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgență București, prorector Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Ritmul rapid, traiul încărcat cu multe activități de lucru, alimentația nepotrivită și hotică, duc în cele din urmă la afecțiuni cardiace care se cronicizează și se agravează până la impunerea unor tratamente drastice. Chirurgia intervențională este o metodă mai confortabilă și mai ușor de acceptat de către bolnavul cardiac. Însă, după orice intervenție chirugicală asupra aparatului cardiovascular, tratamentele de menținere a sănătății și de prevenție a complicațiilor durează toată viața și presupun verificarea continuă a proceselor fiziologice interne, prin analize de sânge și ecografii Doppler cardiovasculare.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
MARȚI, 8 OCTOMBRIE 2019
INFECȚIILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ
Invitat: prof. dr. GEORGE SORIN ŢIPLICĂ, medic primar dermato–venerologie, șef Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina
Infecțiile transmisibile pe cale sexuală sunt cauzate de bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Testarea este importantă deoarece o persoana poate avea o infecție fără simptome. Există peste 20 de tipuri de infecții cu transmitere sexuală, cele mai frecvente fiind: Chlamydia, Herpesul genital, Gonoreea, HIV/SIDA, HPV, Sifilisul, Tricomonaza.
Majoritatea afectează ambele sexe, dar pot fi mai severe în cazul femeilor. La o gravidă, pot determina probleme severe pentru făt. Stabilirea schemei terapeutice se face de către medicul specialist în funcție de aspectul clinic, numărul și mărimea leziunilor, localizare sau vârsta pacientului. Infecția cu HPV este cea mai comună infecție virala cu transmitere sexuală. Se cunosc peste 200 de tipuri de HPV iar unele pot determina leziuni precanceroase, cancer de col uterin (tipuri cu risc oncologic crescut), cancer anal sau cancer faringian. Persoanele cele mai afectate sunt cele cu imunitatea scăzută. Cea mai bună metodă de tratament pentru infecțiile transmisibile sexual este prevenția.
INFECȚIILE VIRALE DE SEZON
Invitat: conf. dr. SIMIN - AYSEL FLORESCU, medic primar boli infecțioase și tropicale, director medical Spitalul de Boli Infecţioase și Tropicale “dr. V. Babeş”
Deși farmacopeea mondială s-a extins foarte mult, infecțiile virale crează încă probleme în rândul populației globului, mai ales prin tăria cu care acționează virusurile și rezistența lor la medicație, mai ales în cazul persoanelor care folosesc tratamente incorecte sau care nu apelează la nici un remediu. Pentru expunerea zilnică la atacul acestor microorganisme, este recomandabil să se țină cont de măsurile de igienă și de combatere a epidemiilor.
Moderator: Ana Maria Ghiur
MIERCURI, 9 OCTOMBRIE 2019
MITURI ȘI ADEVĂRURI ÎN MEDICINĂ
Invitat: prof. dr. LUIZA SPIRU, medic primar geriatrie, gerontologie, psihogeriatrie, şef Clinica Universitară de Geriatrie Gerontologie şi Psihogeriatrie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Medicina Longevităţii - UMF Carol Davila, preşedintele Fundației "Ana Aslan" INTERNATIONAL
Oamenii fericiţi îmbătrânesc mai greu? Este un mit sau un adevăr? La această întrebare și la multe alte întrebări despre efectele cafelei, alcoolului, tutunului, zahărului, odihnei, relației cu Dumnezeu și mai ales a stresului răspunde un prieten drag al emisiunii noastre care ne arată mereu cum să ne bucurăm în interiorul nostru de toate lucurile frumoase care ne înconjoară, cum să iubim și să dăruim fără să cerem nimic înapoi, cum să ducem un stil de viață sănătos și să păstrăm ceea ce natura ne-a dăruit.
CHIRURGIA PLASTICĂ ȘI RECONSTRUCTIVĂ
Invitat: prof. dr. emerit IOAN LASCĂR, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Şef Clinica de Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Urgenţă, Bucureşti
Încă din antichitate, oamenii au căutat să descopere metode tot mai complexe de rezolvare a traumelor dizabilitante ale corpului. Este ceea ce numim astăzi, în medicină, chirugia plastică și reconstructivă. Această specialitate a evoluat extrem de mult, regină fiind microchirurgia reparatorie. Evoluția domeniului este uluitoare și permite rezolvarea celor mai complicate cazuri. Sunt renumite, în prezent, procedeele performante, realizate de profesorul Ioan Lascăr, precum reconstrucția esofagiană cu ansă intestinală transferată liber, reconstrucție mamară cu lambouri musculo-tegumentare, reconstrucție perete toracic, reconstrucție mână cu transfer tridigital. Sunt doar câteva dintre cazurile speciale rezolvate de invitatul nostru.
Moderator: Măriuca Mihăilescu
JOI, 10 OCTOMBRIE 2019
CAUZELE ȘI EFECTELE INFERTILITĂȚII
Invitat: dr. CHADI MUHEIDLI, medic primar obstetrică - ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și FIV
Stresul, ritmul de viață alert, alimentația lipsită de toate substanțele vitale organismului, vârsta tot mai ridicată a femeilor și bărbaților care vor să aibă un copil, duc la o afecțiune complexă – infertilitatea. În ultimul timp este tot mai frecventă și la bărbați. Cauzele sunt multiple iar efectele sunt profunde pentru cuplu și societate. În rezolvarea acestei boli s-au dezvoltat metode complexe, ultraperformante, de fertilizare in vitro.
TERAPIA INFERTILITĂȚII
Invitat: NADIA GORDUZA, psihoterapeut, specialist în Terapia de cuplu prin metoda Gottman și Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adicții
”Metoda Gottman în Terapia de Cuplu se referă la strategii prin care se întăresc sentimentele de prietenie și intimitate, se găsesc soluții pentru a gestiona conflictele și se construiesc proiecte de viață commune, afirmă psihoterapeutul Nadia Gorduza care subliniază importanța abordării psihologice a infertilității inclusiv prin următoarea afirmație: ”Pentru că fizicul și psihicul lucrează întotdeauna împreună, soluțiile pentru sănătatea noastră nu pot fi fragmentare.”
Moderator: Ana Maria Ghiur
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe : https://www.facebook.com/Undoctorpentrudumneavoastra/.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.