loader
Foto

Galerie foto

Medicina legală, în sprijinul justiţiei

De luni până joi, de la ora 18:30, aflaţi de la specialiştii invitaţi la "Un doctor pentru dumneavoastră" sfaturi pentru prevenţia sau tratarea anumitor boli. Emisiunea este transmisă în direct pe TVR Internaţional, TVR+ și live pe Facebook.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

Luni, 22 octombrie

MEDICINA LEGALĂ, ÎN SPRIJINUL JUSTIȚIEI

Invitat: prof. dr. VLADIMIR BELIȘ, doctor Honoris Causa, medic primar medicină legală, președinte Societatea Română de Medicină Legală, membru titular al Academiei de Științe Medicale, membru de onoare al Academiei Române

Pentru prima dată în emisiunea noastră evidențiem problematica medicinei legale, pe înțelesul tuturor. Violența în familie, conflictele stradale, malpraxisurile, sunt doar câteva dintre cazurile tratate de această specialitate în care expertizele rezultate stau, în principal, la baza justiției. O ediție în care ne informăm, rapid și corect, asupra drepturilor și  mijloacelor pe care le avem la îndemână în situații de vătămare corporală.

AFECȚIUNILE ONCOLOGICE ALE SISTEMULUI DIGESTIV

Invitat: prof. dr. ȘTEFAN NEAGU, medic primar chirurgie generalã, specialializare în urologie, doctor în medicinã, supraspecializãri în: chirurgie oncologicã, chirurgie de transplant, chirurgie laparoscopicã, competenţã în managementul serviciilor de sãnãtate, șef secție Chirurgie Generală II, SUUB, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România

La nivel mondial, țara noastră se plasează pe primele locuri, ca număr de persoane afectate de cancer iar frecvența apariției acestuia este mai mare la femei. Dintre tipurile de tumori maligne, cele dezvoltate la nivelul sistemului digestiv se întâlnesc cel mai des, la ambele sexe, de la cele situate esofagian până la cele apărute la nivelul colonului. Cancerul digestiv poate fi prevenit și tratat cu succes, dacă persoana afectată se prezintă la medic de la apariția primelor simptome.

Moderator Măriuca Mihăilescu

(w882)

Marți, 23 octombrie

SCARLATINA ȘI ALTE INFECȚII STREPTOCOCICE

Invitat: conf.dr. GHEORGHE ENACHE, medic primar boli infecțioase - Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “dr. Victor Babeș”

Încă din perioada intrauterină și de-a lungul vieții, ființele vii iau contact cu o multitudine de microorganisme care, mai ales la persoanele vulnerabile, cu un sistem imunitar deficitar, produc infecții la orice nivel al corpului. Dintre aceste microorganisme, bacteriile sunt extrem de periculoase, streptococii ocupând primul loc în frecvența producerii unor boli extrem de grave, mai ales la nivel respirator, cardiac și cerebral, printre care scarlatina.

TUMORILE CERVICO-FACIALE

Invitat: dr. DANIELA MISCHIE, medic primar ORL, doctor în ştiinţe medicale, competenţă în chirurgie endoscopică ORL, Spitalul de Boli Infecţioase și Tropicale “Victor Babeş”

Printre tipurile de tumori apărute la om, cele cervico-maxilare au frecvență suficient de mare pentru a se atrage atenția asupra lor, în întreaga lume. Cauzele sunt variate, de la structurile pielii și țesuturilor moi, la genetică și mai ales factorii nocivi: poluarea chimică, radioactivă, inflamațiile, chiar și infecțiile virale. O ediție în care dezbatem patologia tumorală cervico-facială.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882)

Miercuri, 24 octombrie

DEREGLĂRI ALE RITMULUI CIRCADIAN

Invitat: dr. OANA DELEANU, medic primar pneumologie și somnologie, Institutul de Pneumoftiziologie ”dr. M. Nasta”, membru al Comitetului Executiv al Societății Europene de Somnologie (ANSS)

În universul biologic, datorită adaptării la mișcările pământului în jurul Soarelui și a axei  sale, la organismele vii s-au dezvoltat mecanisme de funcționare și procese fiziologice care se desfășoară ciclic, ritmic, constant, generate fie de cauze interne, fie externe. Orice modificare apărută la nivelul acestor ritmuri biologice, dintre care modificarea schimbului zi lumină – noapte, schimbarea fusului orar, schimbarea anotimpurilor, duce la dereglări în buna funcționare a corpului.

TRATAMENTE CU CELULE STEM

Invitat: dr. Bogdan Ivănescu, medic medicină generală

În prezent, celulele stem, minune a  naturii, menite să creeze organismul în întregul său, sunt considerate o soluție salvatoare în cele mai grave afecțiuni, generate genetic sau dobândite. Transplantul de celule stem sau de măduvă se face cu celule extrase din corpul bolnavului sau de la persoana compatibilă, de obicei un membru al familiei. Celulele stem sunt celule nespecializate care se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Din cordonul ombilical se recoltează două tipuri de celule stem. O ediție în care  aflăm noutăți despre tratamente cu celule stem.

Moderator Măriuca Mihăilescu

(w882)

Joi, 25 octombrie

LIMFOAMELE MALIGNE

Invitat: conf. dr. ALINA TĂNASE, medic primar hematologie, Centrul de Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni, președintele Societății Române de Transplant Medular

Sistemul limfatic este parte a sistemului imunitar și are rol în filtrarea, detoxifierea organismului și în protecția imunitară cu ajutorul componentelor sale: limfa, ganglionii limfatici, splina și timusul. Este esențial pentru sănătatea organismului, menținerea limfei și a organelor limfatice la parametrii optimi. O mare problemă pentru specialiști, dar mai ales pentru pacienți, este malignizarea. Încă de la începutul secolului, limfomul, această formă de cancer a sistemului limfatic, are o incidență constantă de 3-4%, în întreaga lume.

PREVENȚIA TROMBOZEI VENOASE

Invitat: dr. TONI FEODOR, medic primar chirurgie generală, supraspecializare în flebologie, Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române

Tromboza este o reacție inflamatorie a vaselor de sânge care preiau sângele de la țesuturi și îl transportă, contrar gravitației, către inimă. În urma unui traumatism sau din multiple cauze, printre care genetice, de coagulare, de pierdere a elasticității vaselor, pereții acestora se dilată foarte tare și blochează circulația fluxului sanguin. Astfel se pot forma cheaguri sau trombi, care închid parțial sau total lumenul vasului. Tromboza venoasă profundă este o boală gravă. Apariția unui cheag de sânge, variabil ca dimensiune, care circulă liber prin vasele de sânge, poate bloca fluxul sanguin până la ruperea vasului. Boala este cu atât mai periculoasă cu cât, uneori, e complet asimptomatică. Primul semn, în unele cazuri, este dat de tromboembolismul pulmonar, o complicaţie gravă, de multe ori, letală. Pentru evitarea complicațiilor este utilă cunoaşterea cauzelor, factorilor de risc şi să apelăm, de urgenţă, la medic.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882)

***

Partenerii emisiunii

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

0:00 Jurnal Cultural

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru, Nadine Vlădescu

Producător Anca Lăzărescu

1:00 Istorii de bun gust

Realizator Camelia Moise

Producător Dana Ştefănescu

 
TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Televiziunea Publică solicită candidaţilor la alegerile prezidenţiale Elena Lasconi şi Călin Georgescu să comunice în cursul zilei de astăzi, 4 ...

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

 

#tvri