loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, cu criticul literar Mircea Martin, considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 11 februarie, discuția dintre academicienii Mircea Dumitru și Mircea Martin, șeful catedrei de Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”. Ediția este difuzată și la TVR Internațional luni, 12 februarie, ora 01.00 (ora României).

 

Dialoguri academice

Considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin ​a produs în spațiul literaturii din România o schimbare majoră a direcției critice, dinspre literar spre cultural.

(w882)

Mircea Martin. Sursă foto: TVR

A optat și pledează pentru alianța dintre filosofie și critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare și profunzime conceptuală.

O componentă esențială a operei sale o constituie preocuparea pentru cultura națională și relațiile ei cu marile culturi occidentale, care l-a condus la anticiparea teoriei „complexului cultural“, formulată în volumul „G. Călinescu și complexele literaturii române”, din 1981.

(w882)

Mircea Martin și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Mircea Martin este profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii a Facultății de Litere din cadrul Universității București.

A publicat peste 1000 de articole și studii în revistele și ziarele culturale românești: „România Literară”, „Contemporanul”, „Cahiers Roumains d'Etudes Litteraires”, „Revista 22”.

A fost conducătorul mișcării literare Cenaclul „Universitas”, director al Editurii Univers și editor al revistei „Cuvântul”.

Cercetările și studiile profesorului Mircea Martin se înscriu, în proporții diferite, în cele trei discipline dedicate literaturii - critica literară, istoria literară și teoria literară -, la care va adăuga teoria criticii.

Numitorul comun al acestor demersuri este reprezentat întotdeauna de efortul interpretativ, fie că îl aplică la literatura curentă, la tradiția literară sau la idei și teorii.

Teoretician şi critic literar, Mircea Martin este, începând cu anul 2014, membru corespondent al Academiei Române, iar din 2023 este membru titular.

(w882)

Gazda emisiunii „Dialoguri academice”, vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

11:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Doctori fără de arginți

Invitați: dr. Adriana Mihalaș, medic primar medicină de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din București și PCuv. Protosinghel Alexandru Moroșan, director al Departamentului Farmaceutic Arimateea din cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei

”Facem și noi un bine?” este întrebarea închisă cu care, dr. Adriana Mihalaș, a deschis multe uși pentru semeni aflați în dificulate. Invitații noștri pun mare preț pe educația medicală cu valorificarea și conștientizarea sănătății. În anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, au demarat cursuri de prim ajutor, activități de instruire a personalului medical dedicat slujirii aproapelui și nu numai. Învățăm că atitudinea face diferența și fiecare dintre noi poate schimba ceva în jur!

Se alătură discuției: din Marea Britanie, lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog, cetățean de onoare comuna Vama, Gura Humorului

De mai bine de 13 ani vine în Vama, localitatatea bunicilor, unde atrage profesioniști de top din țară și străinătate și face workshop de pneumologie cu ecograf, aparate de bronhoscopie de unică folosință pe care le aduce cu generozitate, pentru a-i învăța pe cursanți tot ce este nou în lume, în domeniul lui. Ideea ca Gura Humorului să devină stațiune balneoclimaterică de recuperare cardiorespiratorie îi aparține. Fiecare român, indiferent unde l-a purtat destinul, poate face ceva pentru locurile natale și pentru România!

* Tratamente stomatologice moderne

Invitat: dr. Luisa Caragea, medic stomatolog, competenţă în implantologie, coordonator echipă medicală

Stomatologul are un rol important în zâmbetul nostru, iar stomatologia modernă se poate mândri cu progrese considerabile. Lipsa accesului la tratamente conduce, de obicei, spre reabilitări orale totale. Pentru a vă bucura din nou de dinți ficși în 24 de ore și de o mușcătură corectă mult timp, dar mai ales, pentru evitarea complicațiilor, e important să știți că implanturile necesită îngrijiri deosebite! Cavitatea bucală este ușa spre sănătatea generală, motiv pentru care, este vital să avem grijă de ea! Prin controale periodice la interval de 6 luni, putem preveni afecțiuni stomatologice, dar, mai ales pierderea danturii care poate afecta sănătatea organismului și calitatea vieții.

Moderator Ana Maria Ghiur

Documentarist Giorgiana Şuşurincă

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

12:00 Avocatul dumneavoastră (R)

Contractul de asigurare şi contractul de întreţinere

Invitat Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat

Dicţionar: Servicii medicale acoperite de asigurarea opţională de sănătate a CNAS

Invitată Cristina Călinoiu, purtator de cuvânt CNAS

Info: Delegarea exercitării autorităţii părinteşti în ipoteza specială a părinţilor plecaţi la muncă în străinătate

Invitată Ioana Livescu, avocat

Moderator Angela Avram

Jurnalist Aura Iosif

Producător Angela Avram

(Reluare)
 
Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri