loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, cu criticul literar Mircea Martin, considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 11 februarie, discuția dintre academicienii Mircea Dumitru și Mircea Martin, șeful catedrei de Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”. Ediția este difuzată și la TVR Internațional luni, 12 februarie, ora 01.00 (ora României).

 

Dialoguri academice

Considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin ​a produs în spațiul literaturii din România o schimbare majoră a direcției critice, dinspre literar spre cultural.

(w882)

Mircea Martin. Sursă foto: TVR

A optat și pledează pentru alianța dintre filosofie și critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare și profunzime conceptuală.

O componentă esențială a operei sale o constituie preocuparea pentru cultura națională și relațiile ei cu marile culturi occidentale, care l-a condus la anticiparea teoriei „complexului cultural“, formulată în volumul „G. Călinescu și complexele literaturii române”, din 1981.

(w882)

Mircea Martin și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Mircea Martin este profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii a Facultății de Litere din cadrul Universității București.

A publicat peste 1000 de articole și studii în revistele și ziarele culturale românești: „România Literară”, „Contemporanul”, „Cahiers Roumains d'Etudes Litteraires”, „Revista 22”.

A fost conducătorul mișcării literare Cenaclul „Universitas”, director al Editurii Univers și editor al revistei „Cuvântul”.

Cercetările și studiile profesorului Mircea Martin se înscriu, în proporții diferite, în cele trei discipline dedicate literaturii - critica literară, istoria literară și teoria literară -, la care va adăuga teoria criticii.

Numitorul comun al acestor demersuri este reprezentat întotdeauna de efortul interpretativ, fie că îl aplică la literatura curentă, la tradiția literară sau la idei și teorii.

Teoretician şi critic literar, Mircea Martin este, începând cu anul 2014, membru corespondent al Academiei Române, iar din 2023 este membru titular.

(w882)

Gazda emisiunii „Dialoguri academice”, vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

16:00 Ora regelui

*Imaginea și povestea Reginei Maria a României au ajuns în fermecătorul Château de la Buzine-Maison des cinématographies de la Méditerranée. Consulatul General al României la Marsilia a fost gazda unui eveniment în care personalitatea impunătoare a Reginei Maria a fost prezentată publicului francez. Momentul a fost dedicat totodată legăturilor culturale francofone și contribuției reginei la istoria comună a țărilor europene.

*România a dobândit statutul de aliat în coaliția nord-atlantică, în 2004. De-a lungul celor 20 de ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, țara noastră s-a implicat activ în misiunile NATO, iar în prezent, contribuie la consolidarea apărării Flancului Estic. La întâlnirea cu ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu le-au vorbit celor prezenți despre modul în care Familia Regală a conlucrat cu 16 guvernări românești succesive, pe parcursul celor aproape trei decenii, pentru a aprofunda, în societatea românească și în mediul transatlantic, înțelegerea aportului României la NATO și la Uniunea Europeană.

*Principele Nicolae, al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, s-a întors acasă definitiv, odihnindu-se pe vecie, alături de Familia Sa, la Catedrala Regală de la Curtea de Argeș. Istoricul Adrian Niculescu evocă personalitatea și activitatea din exil a Principelui Regent al României. Adrian Niculescu este profesor de istorie contemporană, scriitor, traducător și inițiator al Institutului Național pentru Memoria Exilului Românesc.

Realizator Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

(redifuzare)

16:45 Gala umorului (R)

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

(Reluare)
 
Turismul rural, model de dezvoltare al satului românesc

Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Investiți în România!" la TVR Internațional, marți, 30 iulie, de la ora 21:00.

Abordarea modernă a sarcinii

Abordarea modernă a sarcinii

publicat: duminică, 28 iulie 2024

În ediția de luni, 29 iulie, a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră” aflăm despre pregătirea sarcinii, etapele-cheie în monitorizarea ...

Carmen Târnoveanu și invitații săi vă așteaptă într-un București de vară

Sezonul estival „Dăruiește Românie!" continuă, vineri de vineri, de la ora 20.00, în direct, la TVR3. Românii din străinătate pot urmări ...

 

#tvri