loader
Foto

Dialoguri academice

Din 2 aprilie 2023, TVR Cultural le aduce telespectatorilor o serie de intervuri cu academicieni, moderată de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru.

 

Galerie foto

 

Emisiunea „Dialoguri academice”, semnată de Adina Toderașcu și Daniel Paraschiv, este difuzată la TVR Cultural în fiecare duminică, de la ora 22.30, și vinerea, de la 13.30.

Mircea Dumitru, amfitrionul „Dialogurilor academice”, este vicepreședintele Academiei Române , filosof și logician, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București și autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.

Primul invitat al emisiunii „Dialoguri academice”, din 2 aprilie 2023, a fost președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, profesor de istorie de la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj, care este și cel mai tânăr academician.

În fața telespectatorilor, vor mai veni și reprezentanți ai secțiilor de cercetare din cadrul Academiei, care vor răspunde întrebărilor lui Mircea Dumitru într-un limbaj accesibil.

Primul sezon - din 2 aprilie 2023, al doilea sezon - din 2 octombrie 2023, al treilea sezon - din 31 martie 2024.

16:45 Exclusiv în România (R)

In această ediţie echipa emisiunii Exclusiv in Romania si-a ales ca prima destinatie Muzeul Golesti-muzeu atat de vast prin varietatea de teme pe care o propune incat te simti un pic coplesit-cu ce sa incepi-incotro sa te indrepti mai intai? Ne-am gandit ca in primul rand sa spunem povestea familiei care a locuit intr-un superb conac fortificat, si care a facut imens de mult bine neamului romanesc, o familie valoroasa despre care se cunosc prea putine lucruri.

Prima scoala din Tara Romaneasca in care au invatat saraci si bogati laolalta, cu invatamant in limba romana, sprijinirea unor revolutii, construirea de spitale si poduri-sunt doar cateva din lucrurile care se datoreaza membrilor familiei Golescu. Implicata in viata politica si sociala a revolutionarului secol IXX, aceasta familie de boieri a inteles bogatia ca pe o unealta cu care sa-si ajute poporul. Vizitam conacul, apoi prima scoala infiintata de ei in Tara Romaneasca, si ne plimbam pe ulitele unui spectaculos de bine conservat muzeu etnografic in aer liber, un sat de viticultori si pomicultori reconstruit pe domeniul Golestilor, langa conac. Vom vedea locul unde Tudor Vladimirescu si-a petrecut ultimele zile de libertate si multe alte lucruri interesante care ne vor face sa intelegem de ce Muzeul Golesti este un loc de neratat pentru vizitatori.

Drumul nostru va merge apoi spre o mica dar uimitor de frumoasa prin simplitatea ei manastire rupestra, la Corbii de Piatra si vom urca spre munte sa intelegem in cinstea cui s-a construit Mausoleul de la Mateias si ce anume s-a intamplat in locul unde a fost cladit.

Calatoria se va incheia in Padurea Seculara a Povestilor Nemuritoare, un loc cum nu mai exista altul in Romania, unicat prin idee si impact asupra comunitatii din Nucsoara, sat din muntii Fagaras.

Va fi o emisiune despre oameni si locuri cu o valoare atat de autentica incat nu a putut fi diminuata cu trecerea timpului.

Prezentator Cristian Tabără

Realizator Codruta Angelescu

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(Reluare)

17:30 La pas prin ţară

Realizatorul, jurnalistul Ion Railean pornește într-o aventură prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele, traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului. Zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații superbe care merită promovate să pornim la drum.

Prezentator Ion Răilean

Producător Luminița Popa

 

#tvri