loader
Foto

Despre talent și idealuri, joi la “Corespondent TVR i”

Joi, 2 aprilie, de la ora 22.00, la TVR i s-a vorbit despre România ca „ultima civilizaţie rurală autentică a Europei“, despre o campanie de salvare a Casei Enescu din jud. Botoșani, dar și despre visul unei românce de a urca pe Mont Blanc pe schiuri.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Aflăm, de asemenea, cum își valorifică talentul, în Italia, o româncă pasionată de gastronomie și cum un student de numai 21 de ani  este premiat la Londra pentru un film de animație. Le urăm succes și prietenilor noștri de la Asociația belgo-română Arthis din Bruxelles care aniversează 21 de ani de activitate.

Peter Hurley s-a născut în Irlanda, într-o familie cu zece copii.  În 1994 a emigrat în România  și, de atunci, nu doar locuiește aici, dar este un adevărat ambasador al României adevărate, autentice, tradiționale. Dupa 15 ani în publicitate, a decis să-și investească timpul, pasiunea și banii într-o serie de evenimente de promovare a  mediului rural românesc.

(w882) Peter Hurl

Un concert de muzică clasică, având ca protagoniști doi artiști români de excepție - violonistul Liviu Prunaru și pianista Dana Protopopescu, a avut loc în prestigioasa Sală Gotică a primăriei din Bruxelles, evenimentul fiind organizat cu ocazia sărbătoririi a 21 de ani de activitate a asociației Arthis - Casa de Cultură belgo-română. Cu același prilej, la Casa de Cultură belgo-română de la Bruxelles a avut loc spectacolul de teatru "Iubește-mă, America" de și cu actrița Claudia Motea. Invitații: Claudia Motea și Liviu Hopârtean, președinte ARTHIS Bruxelles.

(w882) Claudia Mo

Remus Buznea este un tânăr student român din Marea Britanie care recent a câștigat premiul I la categoria „Best Student Animation” a concursului organizat de Royal Television Society, cea mai longevivă societate de televiziune din lume.

(w882) Remus Buzn

În luna aprilie, doi schiori români, Sonia Drăgan și Ciprian Lolu vor urca pe schiuri pe vârful Mont Blanc din Munții Alpi, cel mai înalt vârf din Europa Occidentală. Este pentru prima oară când o femeie din România va face o asemenea încercare. Sonia Drăgan este instructor de schi și a câștigat multiple premii naționale și internaționale.

(w882) Sonia Dră

Greta Răchită, o ardeleancă din Bistrița, și-a transformat pasiunea pentru gătit într-o afacere cochetă în Italia. Astăzi spune că a renăscut prin gătit și și-a văzut visul împlinit, odată cu deschiderea „Lovely Bakery", proiectul ei de suflet care s-a concretizat lângă gara din orașul italian Padova.

(w882) Greta Răc

Cunoscuta pianistă Raluca Știrbăț, stabilită la Viena, continuă campania de salvare a casei în care a copilărit și a trăit o bună bucată de vreme George Enescu. Casa Enescu de la Mihăileni fusese abandonată de mai bine de 40 de ani și era pe punctul de se prăbuși. Proiectul de restaurare a fost început cu sprijinul Ordinului  Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio. Invitați: arh. Șerban Sturdza, arh. Raluca Munteanu, prin Skype: Raluca Știrbăț.

(w882) Raluca Åžt

(w882) Åžerban St

(w882) Raluca Mun

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri