loader

Despre rinosinuzite, alimentaţie şi dureri toracice, la „Un doctor pentru dvs.”

De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Ana Maria Ghiur
dr. GABRIEL PAVEL

Luni, 9 octombrie

Partea I - Rinosinuzitele

Invitat: dr. Daniela Vrînceanu, medic primar ORL, Coordonator Compartimentul ORL, Spitalul Universitar de Urgenţă

Sezonul rece este cel mai dificil moment pentru menținerea sănătății noastre şi acest lucru este cauzat de reactivarea multor sensibilități până la afecțiuni ale organismului uman, mai ales cele de la nivelul sistemului respirator. În plus, factorii alergeni din mediul în care trăim contribuie şi ei la înrăutățirea simptomatologiei bolilor respiratorii, așa cum este și cazul rinosinuzitelor cu fond alergic.

Partea a II-a - Durerea toracică, prieten şi inamic

Invitat: dr. Nicoleta Oprescu, medic specialist cardiolog, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, doctorand

Peste 50% dintre bolnavii care se prezintă la medic acuză o durere la nivel toracic. Simptomele sunt nespecifice şi pot aparține unui număr foarte mare de afecțiuni, de la gastrointestinale și cardiovasculare până la cele neurologice și osteomusculare. Durerea toracică poate anunța un infarct miocardic. În acest caz, durerea este prietenul nostru pentru că ne poate salva viaţa.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Marţi, 10 octombrie

Partea I - Dinţi ficşi în 24 de ore

Invitat: dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, CLINICILE DR.LEAHU

Conform statisticilor, în România, peste 30% dintre adulți au cel puțin un dinte lipsă și nu se prezintă la medicul stomatolog din considerente materiale, lipsă de timp și teamă de durere. În final, acest lucru, afectează, pe termen lung, calitatea vieții și sănătatea întregului organism. În prezent, tehnologia a evoluat extraordinar de mult în domeniul stomatogic. Putem beneficia de reconstrucție dentară într-o perioadă de timp foarte scurtă și fără durere.

Partea a II-a - Urgenţele chirurgicale la copii

Invitat: dr. Cătălin Chiriac Babei, medic primar chirurgie pediatrică, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu

Copilul de obicei nu minte. Când acuză o anumită simptomatologie și exprimă durere neîntreruptă, părintele e indicat să ia măsuri imediate pentru că, există afecțiuni al căror tratament, de cele mai multe ori, este chirurgical.

Din păcate, 60% dintre situațiile care se prezintă la spitalele de copii sunt cazuri de urgență, multe dintre ele fatale sau care se rezolvă foarte greu, pe o perioadă îndelungată de timp. Afecţiunile cavității abdominale, precum apendicita, herniile care uneori pot deveni urgență medicală, sunt cele mai frecvente la copii. Despre scrotul acut, torsiunea de ovar şi alte urgenţe vom vorbi în această ediţie.

Moderator Ana Maria Ghiur

Miercuri, 11 octombrie

Partea I - Atenţie la varice

Invitat: dr. Ștefan Jianu, medic primar chirurgie general, specializare în flebologie

Statistic, unul din cinci români suferă de varice (boala venoasă cronică). Cauzele sunt multiple și de cele mai multe ori este implicată ereditate. Tromboza, sindromul posttrombotic, malformaţiile venoase şi boala varicoasă afectează tot mai mulţi tineri.

Bolile venoase varicoase pot să apară atat la femei cât și la bărbaţi, la orice vârstă și sunt, în general, progresive și nu pot fi prevenite complet. Purtarea ciorapului elastic, menținerea unei greutăţi corporale în limite normale și exercițiul fizic regulat pot fi benefice.

Partea a II-a - Alimentaţia raţională pentru bolnavi şi oameni sănătoşi

Invitată: Alina Stoica, nutriţionist

Alimentația omului a evolut foarte mult odată cu evoluția civilizației și a tehnologiilor, ducând la modificări ireversibile în fiziologia organismului uman. Mai mult, au apărut multiple afecțuni la nivelul tuturor organelor. De aceea, alimentația rațională joacă un rol extrem de important în tratarea și menținerea sănătății noastre.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

Joi, 12 octombrie

Explorări funcţionale în neurologie

Invitaţi: dr. Dan Mitrea, medic specialist neurologie, și dr. Laura Crăciun, medic specialist neurolog, competențe în EEG si epileptologie, NEUROAXIS

Neurologia este o ramură a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central, periferic şi vegetativ. Simptomele bolilor neurologice se întind de la unele mai comune, precum durerea de cap, până la altele mai rar întâlnite, cum ar fi mişcările involuntare.

Apariţia durerilor de cap sau a migrenelor poate fi precedată de anumite senzaţii precum greaţa, vărsăturile sau tulburările vizuale. Care sunt metodele de explorare funcţională şi cât de importante sunt acestea pentru stabilirea cât mai exacta a diagnosticului în cazul bolilor sistemului nervos central sunt teme pe care le vom discuta în această ediţie.

Moderator Ana Maria Ghiur

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

12:30 România în lume

*Invitate: Medeea Marinescu-actriţă şi Alexandra Solea-manager cultural

Moderator Kyrie Mendel

Realizator Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:30 Izolaţi în România

Producător şi realizator Dite Dinesz

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri