loader
Foto

Despre importanța testelor genetice în Oncohematologie, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

Luni, 7 august, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

De peste 15 ani, medici români apreciați în țară și în străinătate construiesc punți pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!

* Tratamentul cataractei şi glucomului

Invitat: dr. Ioana Gobej, medic specialist oftalmologie, România / Franţa

(w882)

(w882)

O boală a ochilor, apărută în primii ani de viaţă, netratată, poate conduce la incapacitatea viitorului adult de a vedea bine. Dacă vezi înceţoşat, dublu, deranjează lumina, este necesar un control oftalmologic. Cataracta este prima cauza tratabilă de orbire din lume. Glaucomul și cataracta afectează, în general, persoanele după vârsta de 45-50 de ani. Există tipuri de cataracte și glaucom care apar de la naștere, dar sunt rare. Glaucomul este o boală care dă simptome în stadii tardive, când recuperarea vederii nu mai este posibilă. Cataracta se poate opera în orice stadiu dar recomandările curente sunt spre o chirurgie timpurie; cu cât mai repede, cu atât mai bine. O ediție în care ne informăm când se recomandă prima investigație oftalmologică, care sunt tratamentele pentru glaucom, respectiv cataractă şi aflăm ce diferenţe sunt în domeniul oftalmologic în România şi Franţa.

* Importanța testelor genetice în Oncohematologie

Invitat: din Spania, dr. Raluca Oancea Ionescu, medic specialist în Analize Clinice, Unitatea de Genetică Clinică din Madrid, membru al Asociaţiei Europene de Genetică Umană și al Comitetului Directiv al Asociaţiei Spaniole de Genetică Umană

(w882)

Testele citogenetice şi moleculare, realizate în general în măduva osoasă, pot oferi informații importante pentru diagnosticul, prognosticul, tratamentul şi monitorizarea clinică a bolilor onco-hematologice cum sunt leucemiile şi limfoamele. Invitata noastră, cu experiență în această direcție, va explica de ce sunt obligatorii aceste teste genetice.

* Diagnosticul molecular și terapia personalizată în afecțiuni hematologice la copil

Invitat: prof. dr. Coliță Anca, medic primar pediatrie, oncologie și hematologie pediatrică,  supraspecializare în oncologie și transplant medular, manager Institutul Clinic Fundeni, președinte Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică

(w882)

(w882)

În România, în jur de 120 de copii sunt diagnosticaţi cu afecţiuni hemato-oncologice maligne. Unii necesită transplant de celule stem hematopoietice şi imunoterapie. Aproximativ jumătate dintre copiii diagnosticaţi anual cu leucemii acute sau limfoame maligne vin la Institutul Clinic Fundeni pentru stabilirea diagnosticului corect prin tehnici de laborator performante, administrarea protocoalelor europene de chimioterapie și a procedurilor de transplant medular sau terapii personalizate. Despre cum pot fi ajutați copiii cu afecțiuni hematologice ne informează invitata noastră care are stagii de pregătire în România, Israel, Germania și Italia, medicul care a  înţeles vorbele lui Platon: "Cea mai mare greşeală la tratarea bolilor este că există doctori pentru bolile fizice şi doctori pentru bolile de suflet, când acestea nu se pot despărţi una de alta".

(w882) Ana Maria

***

Moderator: Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv: Lucian Băbeanu

Producător tv: Monica Ancuța

***

Emisiunea a fost difuzată, în premieră, luni, 15 mai 2023, ora 19.00, la TVR Internațional.

***

La TVR Internațional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!

10:00 Ferma

* Editia 1166

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:50 Smart Diaspora

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri