Luni, 7 august, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii „Un doctor pentru dumneavoastră” la TVR Internaţional şi online pe TVR+.
De peste 15 ani, medici români apreciați în țară și în străinătate construiesc punți pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!
* Tratamentul cataractei şi glucomului
Invitat: dr. Ioana Gobej, medic specialist oftalmologie, România / Franţa
O boală a ochilor, apărută în primii ani de viaţă, netratată, poate conduce la incapacitatea viitorului adult de a vedea bine. Dacă vezi înceţoşat, dublu, deranjează lumina, este necesar un control oftalmologic. Cataracta este prima cauza tratabilă de orbire din lume. Glaucomul și cataracta afectează, în general, persoanele după vârsta de 45-50 de ani. Există tipuri de cataracte și glaucom care apar de la naștere, dar sunt rare. Glaucomul este o boală care dă simptome în stadii tardive, când recuperarea vederii nu mai este posibilă. Cataracta se poate opera în orice stadiu dar recomandările curente sunt spre o chirurgie timpurie; cu cât mai repede, cu atât mai bine. O ediție în care ne informăm când se recomandă prima investigație oftalmologică, care sunt tratamentele pentru glaucom, respectiv cataractă şi aflăm ce diferenţe sunt în domeniul oftalmologic în România şi Franţa.
* Importanța testelor genetice în Oncohematologie
Invitat: din Spania, dr. Raluca Oancea Ionescu, medic specialist în Analize Clinice, Unitatea de Genetică Clinică din Madrid, membru al Asociaţiei Europene de Genetică Umană și al Comitetului Directiv al Asociaţiei Spaniole de Genetică Umană
Testele citogenetice şi moleculare, realizate în general în măduva osoasă, pot oferi informații importante pentru diagnosticul, prognosticul, tratamentul şi monitorizarea clinică a bolilor onco-hematologice cum sunt leucemiile şi limfoamele. Invitata noastră, cu experiență în această direcție, va explica de ce sunt obligatorii aceste teste genetice.
* Diagnosticul molecular și terapia personalizată în afecțiuni hematologice la copil
Invitat: prof. dr. Coliță Anca, medic primar pediatrie, oncologie și hematologie pediatrică, supraspecializare în oncologie și transplant medular, manager Institutul Clinic Fundeni, președinte Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică
În România, în jur de 120 de copii sunt diagnosticaţi cu afecţiuni hemato-oncologice maligne. Unii necesită transplant de celule stem hematopoietice şi imunoterapie. Aproximativ jumătate dintre copiii diagnosticaţi anual cu leucemii acute sau limfoame maligne vin la Institutul Clinic Fundeni pentru stabilirea diagnosticului corect prin tehnici de laborator performante, administrarea protocoalelor europene de chimioterapie și a procedurilor de transplant medular sau terapii personalizate. Despre cum pot fi ajutați copiii cu afecțiuni hematologice ne informează invitata noastră care are stagii de pregătire în România, Israel, Germania și Italia, medicul care a înţeles vorbele lui Platon: "Cea mai mare greşeală la tratarea bolilor este că există doctori pentru bolile fizice şi doctori pentru bolile de suflet, când acestea nu se pot despărţi una de alta".
***
Moderator: Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv: Lucian Băbeanu
Producător tv: Monica Ancuța
***
Emisiunea a fost difuzată, în premieră, luni, 15 mai 2023, ora 19.00, la TVR Internațional.
***
La TVR Internațional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!