Duminică, 15 ianuarie, ați putut urmări, de la ora 22:00, timp de o oră, în direct la TVRi și online pe TVR+, un dialog despre Eminescu şi problemele de azi şi de ieri ale societăţii, de la sistemul de sănătate până la învăţământ.
Florin Chirculescu, chirurgul consacrat drept scriitor de science fiction sub pseudonimul Sebastian A. Corn, şi Mihaela Crăciun v-au propus un dialog purtat în jurul cărţii “SOLOMONARUL”, roman despre Eminescu și zonele de turbulență ale lumii contemporane:
„Max era în liceu când a fost prima oară la vilă. Cu această ocazie, gazdele, doi bătrânei, l-au introdus în clubul lor ilegal de teozofie și i-au împărtășit o istorie stranie despre Emin, poetul național, care fusese văzut, pasămite, în Buenos Aires, la cinci ani după decesul oficial: se îngrașase, avea barbă de lumbersexual și obișnuia să danseze milonga cu Estrellita Wexler, o evreică originară din Fălticeni”.
Aproape 600 de pagini de literatură la superlativ, dispuse cinematografic.
„Documentarea minuțioasă și erudiția se contopesc cu ficțiunea, realitățile particulare se toarnă într-o formă universală, fie că sunt surprinse în prezentul foarte apropiat, în trecutul cețos ori în viitorul glamorous, viziunea realistă se declină în sute de nuanțe, dar și în inserții fantastice, științifice, culturale, pop ș.a.m.d., stilul inconfundabil al scriitorului – frazarea rafinată, decupajul, oralitatea, interferențele, naturalețea și ușurința cu care jonglează cu toate acestea – se imprimă pe fiecare pagină.
Grosso modo, Solomonarul are o complexitate narativă năucitoare. Deschide multe uși. Iar după acest tur de forță, cititorul și-l va aminti pe Eminescu altfel. Și nu doar pe el”. (Este recomandarea pe care o face Eli Bădică, coordonatoarea colecției n’autor NEMIRA.)
***
Florin Chirculescu (de profesie chirurg toracic) s-a născut la București în 1960. A debutat cu proză scurtă în anul 1993, în revista SF JSF. A câștigat Premiul pentru Debut European la Euroconul de la Glasgow din 1995, după care Marele Premiu al Editurii Nemira din 1997 pentru romanul Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine, tipărit la aceeași editură. De-a lungul anilor, au urmat alte distincții. A colaborat cu varii ziare și reviste, unde a publicat nuvele și povestiri, și a fost redactor-șef al revistei Nautilus.
Cu pseudonimul Sebastian A. Corn a semnat volumele: 2484 Quirinal Ave (Nemira, 1996), Să mă tai cu tăișul bisturiului tău, scrise Josephine (Nemira, 1998), Cel mai înalt turn din Babylon (Nemira, 2002), Imperiul Marelui Graal (Diasfera, 2006), câștigător al Premiului Vladimir Colin în 2006, Vindecătorul (Cartea Românească, 2008), Skipper de interzonă (Millenium, 2012), Ne vom întoarce în Muribecca (Nemira, 2014), Iovik (Millenium, 2014), Eucronoza și alte nuvele (Millenium, 2017).
Greva păcătoșilor sau apocrifa unui evreu este prima operă de ficțiune pe care a semnat-o cu numele său real. Romanul a fost nominalizat în 2018 la Premiile Observator Cultural, Premiile Radio România Cultural și Premiul Național de Proză Ziarul de Iași. În 2022, publică Solomonarul, un roman despre un altfel de Eminescu, prins într-o revoluție fără început și sfârșit.