loader
Foto

Despre educaţia copiilor români din afara ţării, la „Corespondent TVRi”

Joi, 6 iunie, de la ora 21.30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, vorbim despre modul în care familiile de români din afara graniţelor ţării caută să le ofere copiilor programe educative de cea mai bună calitate.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Se ştie că din ce în ce mai mulţi copii români se nasc și cresc în străinătate. Cunoaștem și eforturile familiilor acestora de a le păstra identitatea, de a-i învață limba română și de a le oferi programe educative de cea mai bună calitate.

La 1 iunie, în România și în alte aproximativ 50 de ţări din lume este sărbătorită Ziua Internațională a Ocrotirii Copilului. O zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

De 3 ani, ziua de 1 iunie este zi de sărbătoare legală în țară noastră, că urmare a unei campanii inițiate și derulate de Itsy Bitsy FM - un radio cu și despre copii, care derulează proiecte pentru copiii românilor de pretutindeni.

Aflăm detalii de la Nadia Tătaru, director și fondator al postului Itsy Bitsy FM.

(w882) Coresponde

Nu putem să-i sărbătorim pe copii fără să vorbim despre educație.  Educația este fundamentul unei națiuni. Acesta este crezul în jurul căruia un grup de antreprenori de succes din România au construit un proiect prin care recunosc public și material meritele profesorilor valoroși ai României. Proiectul Merito își propune să ducă mai departe în sistemul de educație bunele practici ale profesorilor premiaţi.

Măriuca Talpeş, cofondator al companiei Bitdefender, este inițiatoarea proiectului Merito.

(w882) Coresponde

Vorbim şi despre educaţia economică și antreprenorială care conectează mediul de afaceri cu cel educaţional. De 100 de ani în lume, și de 25 de ani în România, organizația Junior Achievement inspiră și pregătește tânăra generație pentru a reuşi în carieră şi în viaţă prin încurajarea inițiativei profesionalismului şi a dezvoltării unor competențe esențiale pentru viața personală și profesională.

Ștefania Popp este CEO (director general) JA România și este implicată trup și suflet în acest proiect de peste 20 de ani.

(w882) Coresponde

Despre puterea iubirii este vorba în povestea de viață pe care v-o prezentăm și care a produs schimbări importante în domeniul educației din România.

Adela Hanafi este președinta Asociației CONIL și vă invităm să cunoaşteţi povestea ei.

(w882) Coresponde

Educația non-formală pentru toate segmentele de vârstă, pentru copiii și tinerii din țară, dar și din Diaspora este promovată încă de la înființare și de Asociația Liber la Educație, Cultură și Sport. Organizația are un portofoliu bogat în activități, atât la nivel național cât și internațional, fiind un promotor al interdisciplinarității.

Mai multe detalii despre acest subiect vorbim cu prof. Oana Şiclovan, președinta Asociației.

(w882) Coresponde

Emisiunea „Corespondent TVRi” este disponibilă online pe TVR+.

Moderator: Corina Dobre

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri