loader
Foto

Despăgubiri în urma accidentelor, în Italia

Carmen Madlen Nedea, avocat român în Italia, a explicat, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 8 noiembrie, care sunt despăgubirile ce revin unei persoane în urma unui accident de muncă, stradal sau a unei erori medicale.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate, invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni.

“În art.2043 din Codul civil italian se stipulează astfel:<< cel care a produs un prejudiciu unei alte persoane este obligat să o despăgubească...>>. În majoritatea cazurilor, cel care a produs daunele este asigurat. În cazul accidentelor enumerate mai sus, despăgubirea se împarte în prejudiciu patrimonial şi prejudiciu non-patrimonial.

Când persoana vătămată suferă un prejudiciu patrimonial, este direct afectată situația sa materială: costul unei reparații la autovehicul în urma unui accident, lipsa de venit din cauza incapacității temporare sau definitive de muncă. Prejudiciul non-patrimonial cuantifică daunele biologice și/sau morale ale păgubitului, sau ale urmașilor săi, rezultate în urma traumelor suferite. În această a doua situație, legiuitorul vine în ajutor punând la dispoziție tabele care încadrează, din punct de vedere material, urmările fiecărui eveniment negativ, fie el stradal, accident de muncă, medical, stabilind un minim și un maxim.

Este evident că persoana vătămată dorește să obțină o sumă cât mai mare pentru paguba suferită, în timp ce compania de asigurări încearcă să lichideze o sumă cât mai mică. Aici intervine rolul avocatului care, în urma unui onorariu, stabilit inițial și plătit în general la sfârşitul procedurii, aduce toate argumentele legale și medicale pentru a maximiza cuantumul despăgubirilor. Este de dorit ca acțiunea avocatului să se încheie pe cale extrajudiciară.

În cazul în care suma propusă de către compania de asigurări nu satisface clientul, acesta poate să acționeze pe cale judiciară.

Procedura de obţinere a acestor despăgubiri, în funcţie de gravitatea leziunilor, de situaţia de fapt, de expertizele medicale, de categoria în care se înscrie prejudiciatul, este extrem de laborioasă. De aceea este necesară asistenţa unui avocat încă din prima fază a demersurilor, cu atât mai mult dacă se ajunge în instanţă. Se evită astfel pierdere de timp prețios şi semnarea în necunoștință de cauză a anumitor documente care avantajează compania de asigurări. “

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.
Producător: Angela Avram

0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

O istorie care nu se învaţă la şcoală

Seria Primavara crestina-puterea credinței-preotul Gheorghe Coman

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

1:10 De ce-aş citi?

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri