loader
Foto

Galerie foto

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

„Cursa prin istorie” ne poartă pe Via Transilvanica, la biserica fortificată din Criț , în județul Brașov, unde Adriana Irimescu a făcut primii pași pentru a crea un joc de căutare de comori, pornind de la poveștile comunității culese și publicate de jurnalista Ruxandra Hurezean și în dialog cu Michael Schmidt, cel care a dat o nouă viață acestui loc.

 

Cursa prin istorie

În zona Criţului s-a investit mai mult faţă de alte sate apropiate şi îţi poţi imagina mai bine cum arăta în urmă cu ceva timp oraşul Criţ înfloritor. Cumva, seamănă cu Viscri, deşi nu e atât de dezvoltată zona”, a spus Adriana Irimescu, moderatoarea emisiunii.

Revedeți ediția miercuri, 18 septembrie, de la ora 20, la TVR 2 și joi, 19 septembrie, de la ora 19, la TVR Internațional.

(w882)

Primii jucători, care au testat probele și au cautat indicii, au fost copiii din sat, beneficiari ai programului „Școală după școală”, derulat de Fundația M&V Schmidt. Iar marea surpriză a fost întâlnirea cu cea care a inspirat și a păstrat comorile acestui sat timp de mai bine de un veac, Sofia Folbert, în vârstă de 101 ani, memoria şi sufletul acestei localităţi.

„Am fost încântată de Criţ şi de istoria lui. Am fost încântată să o cunosc pe doamna Sofia Folbert. Am fost şi foarte emoţionată, pentru că a fost prima dată când am luat interviu unei femei care are 101 ani şi al cărei spirit e atât de viu. Cu siguranţă, pentru emisiune m-am documentat bine şi m-am bucurat să citesc cărţile scrise de Ruxandra Hurezean. Modul în care saşii trăiau, începând cu câteva sute de ani în urmă şi până în 1991, pare un mod administrativ de succes. Ruxandra Hurezean chiar spune în cartea ei că, probabil, lumea s-ar schimba într-un fel sau altul dacă ar exista acest spirit al comunităţii. În general vorbind, ceea ce îmi place la „Cursa prin istorie” este să aflu istoria în ansamblul ei din perspectiva microistoriei”, a adăugat Adriana Irimescu.

(w882)

„Cursa prin istorie” - realizată și produsă de Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le este actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu o experiență bogată în jurnalism și televiziune.

Ediția s-a difuzat în premieră miercuri, 12 iulie 2023.

19:00 Cursa prin istorie (R)

* Crit. Cum e să descoperi istoria unui loc povestită de un om care a trăit 100 de ani? Si să fie încă atât de plină de energie încât să mai danseze la sărbători si să te călăuzească prin locul unde s-a născut? "Cursa prin istorie" se opreste la biserica fortificată din Critț, pe ViaTransilvanica, unde Adriana Irimescu face primii pasi pentru a crea un joc de căutare de comori, pornind de la povestile comunitătii, culese si publicate de jurnalista Ruxandra Hurezean si intrând în dialog cu cel care a dat o nouă viată acestui loc, domnul Michael Schmidt. Primii jucători, care testează probele șsi caută indicii, sunt copii din sat, beneficiari ai programului "scoală după scoală", derulat de Fundația M&V Schmidt. Iar marea surpriză rămâne întâlnirea cu cea care a inspirat și a păstrat comorile acestui sat timp de mai bine de un veac, doamna Sofia Folbert, în vârstă de 101 ani. Prezintă Adriana Irimescu

Jurnalist Ştefania Ţene

Realizator şi producător Anca Berlogea-Boariu

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

publicat: marţi, 17 septembrie 2024

„Cursa prin istorie” ne poartă pe Via Transilvanica, la biserica fortificată din Criț , în județul Brașov, unde Adriana Irimescu a făcut primii ...

Investiţii în infrastructura de sănătate

Investiţii în infrastructura de sănătate

publicat: luni, 16 septembrie 2024

TVR Internațional vă propune să revedeți o ediție "Investiți în România!" despre sistemul sanitar, integrarea medicilor din diaspora în noile ...

 

#tvri