loader
Foto

Galerie foto

Dedicaţii la TVRi vă urează - Sărbători liniștite, alături de cei dragi!

TVRi a difuzat în 19 decembrie cea de-a zecea ediție a emisiunii din acest sezon, fiind şi ultima din an. Invitaţii Adrianei Trandafir au fost Mircea Vintilă și Valeria Arnăutu.

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Ediția emisiunii din 19 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Mircea Vintilă, unul dintre cei mai vechi și titrați folkiști români, este prezent pe marile scene ale genului din 1971, când a și început să câștige diverse premii la nivel național. Dintre numeroasele sale colaborări de-a lungul deceniilor trebuie amintite aceea cu Horia Stoicanu (coautor al unor melodii), cu Cenaclul «Flacăra» în perioada maximei ascensiuni, cu Pasărea Colibri și cu propriul său grup Brambura, alături de care are o discografie la fel de importantă ca și aceea solo.

Valeria Arnăutu este una dintre marile cântărețe ale Banatului, născută într-o familie de meșteri populari. Înregistrând încă de la 16 ani, s-a lansat ca solistă profesionistă din primii ani ‘80. După câțiva ani petrecuți în Serbia, în 1992 revine în România liberă și repornește abordările sale folclorice tradiționale. Din bogata-i carieră sunt de menționat numeroase turnee în străinătate, pe două continente, mai multe discuri și culegeri discografice. Nu în ultimul rând, colindele pe care le va prezenta cu siguranță și în emisiunea noastră, în duet cu fiica sa Ana Maria.

REMEMBER FLORIAN MOŢU PITTIŞ

Rockerul nepereche, omul de teatru, de radio şi de televiziune este reamintit în emisiune de invitatul Mircea Vintilă, printr-o înregistrare de arhivă din 1993, când Florian Pittiş interpretează magistral, împreună cu folkistul, melodia acestuia « Lordul John ». Colegi din acelaşi an în grupul Pasărea Colibri, cei doi artişti au o istorie a colaborărilor mai lungă cu încă un deceniu, de unde şi discul comun «Faţă în faţă cu lumea».

CÂNTECELE REVOLUŢIEI

Decembrie ’89. Revenirea la viață. Uneori prin moarte. Nu o dată, comentatorii au evidențiat ieșirea, în primele rânduri ale demonstranților, a tinerilor – decrățeii lui Ceaușescu. Rockerii, fugăriți altă-dată de Miliție, au fost cei dintâi ieșiți în stradă, arestați sau molestați. De altfel, prima victimă din București a fost Mihai Gâtlan Lucrețiu, cel căruia i se spunea chiar așa: Rockerul! Nu întâmplător, așadar, cei care au cântat despre Revoluție au fost muzicienii rock.

Dintre melodiile închinate sacrificiului din decembrie, noi am ales câteva care au dobândit și o anume celebritate. E cazul lui Valeriu Sterian, cu o melodie mai veche - «Nopți», compusă împreună cu Carmen Marin - adaptată noului protest. Cu titlul «Vino Doamne!» piesa a fost relansată pe disc, iar Televiziunea Română a realizat un clip inedit unei versiuni interpretate cu un grup de muzicieni norvegieni.

Liviu Tudan era cu grupul său ROŞU ȘI NEGRU, în 1989, în fruntea clasamentelor și a scenelor. Piesa «Crăciun însângerat», pe versurile lui George Stanca, a fost la rândul ei difuzată des în primele luni ale anului 1990, așa că emisiunea noastră va pune în pagină clipul aferent realizat de fostul folkist Mișu Diaconescu, ulterior regizorul Anghel Mora.

O piesă rock cântată la toate finalurile concertelor din primii ani ’90 este arhicunoscuta «Timișoara» lansată de Ilie Stepan și Pro Musica, cel mai popular grup din vestul țării. De altfel, primele sale acorduri au fost cântate în balconul Operei timișorene în decembrie 1989!

Nu în ultimul rând, poemul «22» al regretatului muzician DORU CĂPLESCU, filmat în platourile TVR în primele zile de libertate, beneficiind de imagini «la cald» din stradă, vă va transpune cu siguranță într-o atmosferă pe care cei mai mulți români, din țară și din străinătate, au privit-o șocați la televizor.

Poate într-o altă ediție, la anul, emisiunea noastră va mai difuza și alte melodii dedicate Revoluției, precum CARGO – «(Anul) 1989», DIGITAL ART - «Bravi eroi», PHOENIX - «Timișoara», KRYPTON - «Lanțurile» (practic o operă rock editată și pe un dublu disc, cu participarea lui Ioan Luchian Mihalea și a grupului coral SONG, dar și a actorului Călin Nemeș, rănit în Revoluție la Cluj), CONEX - «Tânăr Erou» (formația lui Mihai Gâtlan), CRI GRI - « Baladă pentru fiul pierdut » ori LOCATARII - «(Cimitirul) Eroilor».

Până atunci, echipa emisiunii vă dorește Sărbători liniștite, alături de cei dragi!

***

Emisiunea „Dedicaţii la Tvr Internaţional” se difuzează la în fiecare joi, de la ora 21:10, la TVRi şi online, live şi înregistrat pe TVR+.

0:10 Istorii cu tâlc

*Invitată Stela Botez

„Mi s-a spus mereu să fiu liberă şi să visez”

Cunoscută şi ca „Fata cu cobza”, a ştiut mereu să-şi urmeze visul fiind încurajată de părinţi şi mentorii întâlniţi în cariera artistică. Încrezătoare, curajoasă şi mereu organizată în atingerea scopurilor, se poate bucura de o diversitate de proiecte muzicale şi literare.

Moderator Anatol Guzic

Producător Adriana Goraş

1:10 Ediţie limitată

Prezinta Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri