loader
Foto

De pe băncile școlii, în economia reală

Pe 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, de la ora 21.00, la TVRi vă invităm la o ediție specială „Investiți în România!", unde lansăm proiectul „România Vizionară”.

 

Investiţi în România!

Fără investiţii și viziune nu există progres. Investiţiile în educaţie presupun răbdare, dar de viziune avem nevoie acum.

Octavian-Dragomir JORA vă invită să urmăriți o ediție specială a emisiunii, marți, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, de la ora 21.00, la TVR Internațional. Cu acest prilej, lansăm proiectul „România Vizionară”, un demers despre oameni şi programe care aduc valoare societăţii.

(w882) Scoala

În perspectiva aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență, statul român poate beneficia, în anul 2021, de un buget istoric în domeniul educaţiei. Despre această oportunitate, discutăm cu prof. univ. dr. Sorin CÎMPEANU, ministrul de resort, care ne spune şi care vor fi principalele direcţii de finanţare, modalitatea în care vor fi cheltuiţi aceşti bani pentru a obţine performanţă în învăţământ, dar şi cum îi putem convinge pe olimpicii României să se întoarcă sau să rămână să investească în ţară.

Prof. Carmen BĂJENARU, directorul Colegiului Naţional “I. L. Caragiale” din Ploieşti, ne dezvăluie secretul liceului pe care îl conduce în materie de excelență în educație, cum îi susține pe elevii merituoși să performeze şi cum îi răsplăteşte pentru rezultatele deosebite.

Tot în această ediție, vorbim cu Ionuţ PANEA, coordonatorul echipei de robotică AutoVortex, despre începuturile acestui proiect, precum şi despre cele mai importante competiţii mondiale, unde elevii ambiţioşi au cucerit medalia de aur, devenind lideri în domeniu. Aflăm şi cum încurajează şcoala românească această disciplină a viitorului şi cât este de greu să găseşti  finanţare pentru astfel de demersuri vizionare.

(w882) Cerchez

Echipa emisiunii „Investiţi în România!” vă invită să le cunoașteți pe Ana-Mateea Cerchez și Nicoleta Dobrică, două tinere excepționale, adevărate ambasadoare ale țării noastre, care prin pasiune, determinare și dăruire au obținut anul acesta, cu proiectul “Prometheus”, premiul I la concursul organizat de National Space Society din Statele Unite ale Americii.

(w882) Dobrica

Jurnalista Roxana Segneanu a stat de vorbă cu Dumitru Prunariu care ne spune cum ar trebui susţinuţi elevii pasionaţi de spaţiul cosmic şi ce înseamnă, pentru primul şi singurul cosmonaut de la noi din ţară, România Vizionară.

(w882) Prunariu

Totodată, vă propunem să urmăriți un reportaj despre performanţele Centrului de Formare Profesională Damen Galaţi, locul unde sunt pregătiţi viitorii specialişti în meserii căutate pe piaţa muncii, precum şi un material despre investiţiile realizate de către autoritățile locale din Reşiţa în sistemul de învăţământ, ambele semnate de jurnalistul Răzvan Onesa.

(w882) Damen

Invitaţii lui Octavian-Dragomir JORA sunt:

  • prof. univ. dr. SORIN CÎMPEANU - ministrul Educației
  • prof. CARMEN BĂJENARU – directorul Colegiului Naţional “I. L. Caragiale” Ploieşti
  • IONUŢ PANEA – coordonatorul echipei de robotică AutoVortex

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii.

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri