loader
Foto

De la vindecarea sufletului la recuperarea vederii

Cum să fim sau să redevenim sănătoşi ne spun specialiştii în direct, de luni până joi, de la ora 18:30, la TVRi şi online pe TVR+. Vă prezentăm sumarul şi invitaţii săptămânii 4-7 iunie.

 

dr. GABRIEL PAVEL
Ana Maria Ghiur

LUNI, 4 MAI

Ziua Internațională a copiilor inocenți - victime ale agresiunii

TRAUMELE COPILĂRIEI AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA

Invitată: Mihaela Dinu, psiholog, coordonator program ”Salvați Copiii”

Cu ocazia Zilei Internaționale a copiilor inocenți - victime ale agresiunii, vorbim deschis despre tipuri de traume la vârsta copilăriei și conștientizăm în ce măsură ne pot influența acestea viitorul.

VINDECĂ TRAUMELE TRECUTULUI!

Invitată: Adina Moraru, psiholog clinician și psihoterapeut

Problemele nevindecate rămân stocate în organism, până le eliberam. Acumulate pentru perioade lungi de timp, slăbesc  organismul și atrag boli, precum: depresia, oboseala, stresul, tulburările alimentare, anxietatea...Vestea bună este că organismul este gata pentru a elibera problemele, în momentul în care le conștientizăm și decidem să alegem bucuria de a trăi frumos, fără temeri.

Moderator: dr. Gabriel Pavel

(w882) Un doctor

MARȚI, 5 MAI

CHIRURGIA TORACOSCOPICĂ

Invitat: dr. Bogdan Tănasemedic primar chirurgie generală, Institutul Oncologic București

Din păcate, odată cu evoluția civilizației și a tehnologiilor, a apărut și poluarea mediului, cu efecte toxice asupra sănătății organismului uman, mai ales la nivel respirator. Astfel, bolile pulmonare ocupă locuri fruntașe pe lista afecțiunilor care pun viața în pericol sau devin chiar letale. Majoritatea necesită o diagnosticare precisă care, în prezent, se face cu tehnologie de vârf. O metodă de examinare interioară, de realizare a biopsiei, deci de diagnostic, dar și de eliminare a unor mase tumorale din cavitatea pleurală și toracică, este toracoscopia. Aceasta se face fără deschiderea toracelui, minim invaziv, cu sedare locală sau generală. Procedura constă în introducerea unui tub subțire cu o microcameră video atașată. Cu ajutorul acesteia, se vizualizează plămânii și celelalte organe adiacente.

La fel se procedează pentru chirurgia toracică video asistată, care este minim invazivă, cu recuperare rapidă. Vom vorbi și despre un instrument modern, Laser Limax 120, necesar în arsenalul terapeutic oncologic. Este singurul laser de acest fel din țară, un aparat ultraperformant care permite sigilarea vaselor sangvine și a căilor aeriene. Se realizează astfel, într-o manieră eficientă și elegantă, atât hemostaza, cât și aerostaza.

PROFILAXIA BOLILOR CARDIOVASCULARE

Invitat: dr. Alexandru Scafa–Udrişte, medic primar cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca

Inima bate de 100.000 de ori pe zi şi pompează 6 litri de sânge în corp. Dacă ar sta un minut, viaţa ar putea să se stingă. Pentru a evita acest lucru, ar fi ideal să facem prevenţie: controale periodice, investigaţii la timp și un stil de viață echilibrat.

Moderator: Ana Maria Ghiur

(w882)

 

MIERCURI, 6 MAI

TUMORILE HIPOFIZARE

Invitat: dr. Vasile Ciubotaru, medic primar neurochirurgie, şef secţie Neurochirurgie 3, Spitalului Clinic de Urgențe „Prof.dr. Bagdasar Arseni”

Din nefericire, în prezent, tumorile hipofizare mai reprezintă încă 10-25% din totalitatea tumorilor localizate la nivelul creierului. Aceste modificări maligne sunt procese patologice care apar la nivelul glandei hipofizare, cea mai importantă din sistemul endocrin, pentru că ea realizează secreția hormonilor reglatori ai eliberării celorlalți hormoni, ai tiroidei, paratiroidelor, suprarenalelor, organelor sexuale. Hipofiza este de dimensiuni reduse și este așezată la baza creierului, fără a face parte din structurile cerebrale. Urmăriţi o ediție în care ne informăm despre tratamentul chirurgical  al  tumorilor hipofizare.

FUMATUL ÎȚI FRÂNGE INIMA

Invitată: dr. Carmen Bușneag, medic primar medicină de familie, competențe în homeopatie și acupunctură

În fiecare an, statisticile arată că bolile cardiovasculare și pulmonare își mențin primele locuri pe lista afecțiunilor cronice letale, iar cauza principală este fumatul. Acesta produce modificări structurale la nivelul pereţilor arteriali, la nivelul bronhiolelor pentru echilibrarea respirației, atât din cauza nivelului mare de nicotină, cât şi prin acţiunea directă a compuşilor chimici din ţigări. Modificările sunt multiple, printre care - creşterea ireversibilă a valorilor tensiunii arteriale, blocarea vaselor de sânge prin depunere de colesterol, blocarea căilor repiratorii. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția prin sloganul de anul acesta: FUMATUL ÎȚI FRÂNGE INIMA!

Moderator: dr. Gabriel Pavel

JOI, 7 MAI

TRATAMENTE MINIM INVAZIVE PRIN RADIOLOGIE INTERVENȚIONALĂ

Invitat: dr. Bogdan Dorobăț, medic primar radiologie intervenţională, coordonator Compartiment Angiografie, Spitalul Universitar de Urgență București

Tehnicile de radiologie intervențională au evoluat extrem de mult atât la nivelul aparaturii, cât și al substanțelor folosite pentru evidențierea precisă a numeroase afecțiuni apărute la orice nivel al organismului. Metoda presupune procese endovasculare şi percutanate de diagnosticare şi tratament prin intermediul unor ace şi fire speciale, cu ajutorul metodelor imagistice precum angiografia, tomografia computerizată şi ultrasonografia. Tehnicile de rezolvare a celor mai grave probleme sunt multiple și reușesc să  micșoreze riscurile de pierdere a vieții, spre deosebire de abordarea clasică.

CATARACTA, PREVENȚIE ȘI TRATAMENT

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmologie, doctor în știinte medicale

Una din cele bolile cele mai populare, frecvente și specifice vârstei a treia este cataracta, o afecțiune a ochiului care, netratată, poate duce la pierderea vederii. Boala constă în depunerea unei pelicule opace pe cristalin, lentila naturală a ochiului, care permite trecerea fasciculelor de lumină și focalizarea acestora pe retină. Prin opacizarea lui, cristalinul își pierde transparența și nu-și mai îndeplinește rolurile. În prezent, operația de cataractă, de îndepărtare și înlocuire a cristalinului cu unul artificial, este o intervenție ușoară și rapidă, care reintegrează cu succes pacientul în societate, chiar și la vârste extrem de înaintate.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Producător Monica Ancuţa

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook:https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.

Mulțumim GALLA COLLECTION pentru ținutele doctorului Gabriel Pavel, moderatorul emisiunii. Mai mult, descoperiți pe Facebook: https://www.facebook.com/GallaCollectionShop/
Telefon:021.311.30.33.

Mulțumim DACIA 24 pentru ținutele Anei Maria Ghiur, moderatorul emisiunii. Mai mult aflaţi la numărul de telefon: 0755 096 942 şi pe pagina de Facebook:https://m.facebook.com/1stfloorDacia24/?ref=bookmarks.

Mulțumim doamnei  Laura Stănescu, consilier stil vestimentar, pentru sprijinul acordat în alegerea ținutelor. Stilul vestimentar reprezinta uneori singura posibilitate de a crea o prima impresie celorlalti.  Redescoperă stilul personal: http://laurastanescu.com; email: office@laurastanescu.com sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LauraStanescuPersonalShopper/.

2:00 Miturile comunismului

Producători: Raluca Rogojină, Roxana Tarhon

Editor coordonar emisie Luminița Iordănescu

(redifuzare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri