loader
Foto

″De ce trag clopotele, Mitică?″, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 18 decembrie, ora 23.00, vă invităm să urmăriți o satiră politică și de moravuri, un film în regia lui Lucian Pintilie, la TVR Internațional.

 

Filmul românesc la TVRi

Comedia este inspirată de opera lui Ion Luca Caragiale, în primul rând de piesa „D’ale carnavalului” şi de schiţele care îl au erou pe Mitică, spiritul bucureşteanului.

(w882) De ce trag

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale şi nu lasă deoparte nici mahalagismele, nici patriotismul gros ori proastele maniere, strident creionate.

Lucian Pintilie recurge la ironie şi sarcasm pentru a realiza o incursiune în universul micii burghezii, o lume preocupată de trivial.

Didina Mazu (Tora Vasilescu), amanta lui Pampon (Victor Rebengiuc), este îndrăgostită de Nae Girimea (Gheorghe Dinică), bărbierul cartierului. Dar Nae este şi amantul Miţei Baston (Mariana Mihuţ), care este amanta lui Crăcănel (Petre Gheorghiu). Intriga se dezvoltă într-un Bucureşti trist, mocirlos, blestemat să fie într-o eternă reamenajare: în film, orașul se pregătea de găzduirea unei expoziţii naţionale.

O scrisoare a Miţei va stârni scandal în acest univers al micii burghezii meschine, măcinate de nimicuri şi aventuri sentimentale.

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale, îmbinând comicul burlesc cu frenezia nesănătoasă, şi pe alocuri tristă, a personajelor.

(w882) de ce trag

Filmul a fost interzis timp de zece ani şi a fost lansat în 1990. Uniunea Cineaștilor din România l-a răsplătit în același an cu mai multe distincții: Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare feminină (Mariana Mihuț), Premiul pentru interpretare masculină, rol secundar (Mircea Diaconu)

„De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), în care regizorul l-a distribuit pe Victor Rebengiuc în rolul lui Pampon şi pe Mariana Mihuţ în rolul Miţei Baston, a reprezentat debutul colaborării profesionale dintre cei trei. În 2003, Victor Rebengiuc a interpretat rolul lui Niki Ardelean în filmul „Niki Ardelean, colonel în rezervă“ şi în 2006 a jucat scurtmetrajul „Tertium non datur“.

***

Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 - 16 mai 2018)

Mai multe informații despre filmele programate la TVR aflați aici.

Regia şi scenariul: Lucian Pintilie

Cu: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Ştefan Iordache, Florin Zamfirescu, Mircea Diaconu, Constantin Băltărețu, Jorj Voicu, Ștefan Bănică, Tamara Buciuceanu-Botez.

 

2:30 A doua emigrare

Absolventă a Facultății de Drept, cu master în drept internațional și master

executiv în managementul energiei, manager de top în mari companii din

domeniul energetic, Amalia Săftoiu a locuit și a lucrat în SUA, Dubai, Azerbaidjan, Norvegia, Kazahstan, Rusia și România.

Și atunci când părea că, profesional vorbind, a atins punctul maxim, a luat-o

de la început. În 2017 a avut curajul de a porni de la zero, transformând o

pasiune într-o afacere de succes. Și s-a întors în România, pentru a numi această țară, din nou, acasă.

Producător Aziza Micu

(Reluare)

3:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
Medici pentru România - Întoarcerea care vindecă: dr. Mădălina Popescu

Rând pe rând, profesioniști cu ani de experiență în spitale de prestigiu din străinătate, au decis că Acasă e mai bine și pot face o diferență. ...

Ținutul Buzăului - o istorie de milioane

Ținutul Buzăului - o istorie de milioane

publicat: vineri, 20 iunie 2025

Cristi Tabără și echipa sa ne propun o călătorie în Ținutul Buzăului pentru a descoperi povești de viață ale oamenilor din această zonă și ...

Când întoarcerea acasă înseamnă și transformarea unei pasiuni într-o afacere de succes...

Un nou episod al emisiunii „A doua emigrare” în 22 iunie,  numai la TVR Internațional.

 

#tvri