loader
Foto

„Dăruieşte Românie”, ediţie specială la TVRi, de Ziua Românilor de Pretutindeni

TVR Internaţional a difuzat, duminică, 30 mai, de la ora 21.00, o ediţie specială a emisiunii „Dăruiește Românie!”cu artişti îndrăgiţi de români din lumea întreagă.

 

Carmen Târnoveanu
Dăruiește Românie!

 

  • În cadrul emisiunii a fost lansat programul „Vreau în clasa a 9-a”, de susţinere a educaţiei copiilor din comunităţi sărace.
  • Emisiunea „Dăruieşte Românie” devine Ambasador al Copiilor de Pretutindeni, pe parcursul mai multor ediţii.

Zoli Toth a susţinut un moment inedit, de percurţie, alături de copii din proiectul „Cantus Mundi”. Sanda Ladoşi, Mike Godoroja şi Magicianul Vlad Grigorescu s-au aflat printre invitaţii speciali.

În această ediţie, a fost lansat programul educaţional „Vreau în clasa a 9-a”, care îşi propune să sprijine, cu ajutorul românilor de pretutindeni, educaţia copiilor proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse, printr-o campanie de strângerea de fonduri din care vor fi acordate burse lunare pentru continuarea studiilor de liceu. TVR Internaţional va reflecta acest program în parteneriat cu Fundaţia World Vision România, pe parcursul mai multor ediţii difuzate sub genericul „Dăruieşte Românie! Ambasador al copiilor de pretutindeni”.

Suntem onoraţi şi bucuroşi să fim parte a acestui proiect educaţional, care încurajează şi susţine tânăra generaţie. Copiii sunt darul cel mai de preţ, cei în care avem datoria să investim şi pe care trebuie să-i ocrotim”, declară Carmen Târnoveanu, prezentatoarea emisiunii „Dăruieşte Românie!”. „Îi invităm alături de noi pe românii de pretutindeni, pentru că viitorul nostru depinde de educaţia copiilor de astăzi”, adaugă Carmen.

„Ne-am îndreptat speranțele către TVR Internațional știind că publicul acestui post, respectiv românii din afara granițelor, este totodată și unul dintre susținătorii programelor noastre de ajutorare a copiilor din comunitățile defavorizate de la sate”, declară Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România. „Suntem încântați de deschiderea pe care am întâlnit-o din partea TVR pentru a le oferi cât mai multor copii merituoși, dar săraci, o șansă în plus la educație, pentru a rupe cercul vicios al sărăciei în care se zbat, de generații întregi, prea multe familii din mediul rural. Suntem convinși că grație acestui parteneriat vom reuși să ajutăm și mai mulți copii”, încheie Mihaela Nabăr.

În fiecare ediție a emisiunii „Dăruiește Românie!”, telespectatorii vor avea ocazia să cunoască câte un bursier al acestui program şi povestea lui de viaţă şi să îi revadă pe unii dintre ambasadorii „Vreau în clasa a 9-a”, cunoscute personalități din televiziune și lumea artistică.

De asemenea, TVR Internaţional va prilejui întâlniri ale acestor copiii cu români de succes din diaspora, care le pot deveni mentori şi prieteni.

În acord cu misiunea sa publică, canalul TVR Internaţional al Televiziunii Române încurajează şi susţine, astfel, accesul la educaţie al copiilor harnici şi talentaţi, cu rezultate şcolare bune, dar care au neşansa de a proveni din comunităţi sărace. Susţinând educaţia, susţinem împreună viitorul copiilor români de pretutindeni şi viitorul României.

Conturile şi toate informaţiile necesare pentru donaţii de regăsesc pe site-ul Fundaţiei World Vision România.

***

Despre TVR Internaţional

TVR Internaţional este singurul post tv destinat vorbitorilor de limbă română din străinătate.

Telespectatori sunt români care interferează cu diferite tipuri de cultură, religie şi civilizaţie, dar pe care îi reuneşte o trăsătură comună: interesul pentru România. Canalul TVR Internaţional îi informează în legătură cu ce se întâmplă în ţara de origine, printr-o selecţie de programe premium româneşti, precum şi prin producţii proprii dedicate lor.

Canalul TVR Internaţional, înfiinţat prin Legea nr. 41/1994, a fost lansat pe 1 Decembrie 1995 şi transmite, 24 de ore din 24, în timp real, imaginea societăţii româneşti.

Grila TVR Internaţional este configurată astfel încât să asigure conectarea românilor din Europa, America de Nord, Nordul Africii, Australia şi Noua Zeelandă, la actualitatea politică, socială, economică şi culturală din România.

***

Despre programul Vreau în clasa a 9-a

Programul „Vreau în clasa a 9-a” îi ajută pe copiii lipsiți de posibilități materiale din șase județe (Dolj, Vâlcea, Cluj, Iaşi, Vaslui şi Ialomiţa), oferindu-le burse lunare care acoperă nevoi de bază, donații materiale (rechizite, echipamente electronice, alimente etc.), precum și participarea la programe de educație formală (meditații) și non-formală, consiliere vocațională, programe de internship și stagii de practică oferite de companiile partenere, voluntariat şi implicare civică, activități de mentorat și activități culturale.

În prezent, în program sunt înscriși 860 de copii din aproape 90 de licee. Sfârșitul clasei a VIII-a este unul dintre „pragurile” la care se înregistrează, în special în mediul rural, cele mai ridicate rate ale abandonului școlar.

5:00 Prezenţe româneşti

*Serbia-Turism

În Banatul central și de sud, unde trăiesc cei mai mulți etnici români din Serbia, potențialul turistic este uriaș, dar prea puțin valorificat. Românii au istorie, au datini și obiceiuri, au tradiții, port popular. Au biserici, muzee, fanfară, orchestre, teatru, trupe de dans și fac spectacol oriunde merg. Într-un periplu cultural prin Banatul central și Banatul de sud, am constatat că circulația turistică este intensă, mai ales spre și dinspre România. În același timp, românii din Voivodina produc cultură mai mult ca oriunde, dar nu produc bani în Turism pe seama culturii lor.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

5:30 România face bine

Editie dedicată oamenilor care fac bine, care îi transformă pe cei din jur și locurile prin care trec. Și fac lumea un loc mai bun.

*Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia. Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de Suflete

Ultimul reportaj din ediția 25 aprilie este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

PrezentatorIrina Luca

Jurnaliști: Camelia Moise, Raluca Aftene, Steliana Orășanu

Producător Maria Cristina Țilică

(Reluare)
 
Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc | VIDEO

TVR a transmis Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică difuzează o serie de programe ...

Natura - medicina viitorului

Natura - medicina viitorului

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Plantele au fost, sunt și vor rămâne o sursă de energie prețioasă prin care omul vibrează cu natura și cu universul din care face parte. În ...

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

Info Diaspora: Achiziția unui imobil nou

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Angela Avram și invitații ei, Ovidiu Șerban, avocat, şi Radu Berevoianu, notar, le propun celor interesați de achiziționarea unui imobil nou - ...

 

#tvri