loader
Foto

Cursa prin istorie, la Biertan

Una dintre cele mai de preț moșteniri ale Transilvaniei sunt frumoasele cetăți și biserici fortificate. Biserica din Biertan este singura biserică fortificată din Transilvania, cu trei rânduri de ziduri și incinte, declarată monument UNESCO. Timp de trei secole, ea a fost sediul episcopiei Bisericii evanghelice de confesiune augustiniană.

 

„Cursa prin istorie” continuă la Biertan, unde episcopul Reinhart Guib ne este călăuza.

(w882)

Adriana Irimescu pornește să testeze aici un joc de căutare de comori cu o echipă de elevi din Blaj, de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain", însoțiți de profesoara lor de limba română, Iulia Tarko. Tinerii sunt experimentați în crearea și testarea de jocuri, participând acum trei ani la elaborarea a 5 trasee de jocuri de căutare de comori pe urmele scriitorilor din împrejurimile Blajului, „Via Scriptorum". Ajunşi în Biertan, elevii care în urmă cu ceva timp şi-au făcut propriul joc în care s-au distrat mergând pe picioroange, inspiraţi de opera lui Ion Agârbiceanu sau au identificat arbuşti şi plante în Grădina Botanică, de această dată au mers într-o palpitantă căutare de comori alături de Adriana Irimescu.

(w882)

„Îmi place să mă joc de-a istoria, îmi plac provocările, îmi place că sunt pusă să gândesc şi chiar îmi place că nu ştiu întotdeauna răspunsul şi că probele sunt, uneori, dificile. Dar îmi mai place foarte, foarte mult documentarea. E un privilegiu să te poţi juca la orice vârstă şi să poţi învăţa despre orice la orice vârstă”, a spus actrița Adriana Irimescu.

În jocul „Cursei prin istorie” nu vor fi provocați doar elevii, ci și telespectatorii, care trebuie să răspundă la întrebările care apar pe ecranul televizorului. „Care este numele în germană al localității Hărmăn?” sau „Care este numele păsării reprezentată pe portalul de vest al bisericii?” sunt doar câteva exemple.

***

Joi, 5 septembrie, la TVR Internațional, de la ora 19.00, vă invităm să revedeți un episod al primei  serii a emisiunii „Cursa prin istorie”.

***

Prezintă: Adriana Irimescu

Jurnalist: Ştefania Ţene

Realizator: Ruxandra Ţuchel

Producători: Anca Berlogea-Boariu şi Aziza Micu

15:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

16:00 Care pe care

Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Ştirbescu

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Stilul de viață este mai important decat moștenirea genetică

În această ediție aflăm detalii importante despre anxietate și cunoaștem povestea impresionantă a unei luptătoare, care se confruntă în fiecare ...

Documentare, tradiţie şi știri de ultimă oră, la posturile tematice ale Televiziunii Române

Descoperă magia sărbătorilor de iarnă alături de Televiziunea Română! Am pregătit programe speciale de Crăciun care vor captiva și vor aduce ...

 

#tvri