loader
Foto

Cum prevenim apariţia bolilor mintale

„Un doctor pentru dumneavoastră” ne-a prezentat în direct, marţi, 20 februarie, de la ora 19:00, la TVR Internaţional, remedii care previn apariţia bolilor mintale dar şi cum să călătorim în siguranţă fie că mergem într-o vacanță dintr-o țară în alta, fie în vizite scurte.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Cum prevenim apariția bolilor mintale? Scriem de mână și citim!

Invitat: dr. Mihaela-Viorica Rușitoru, cercetător asociat, Facultatea Științele Educației din Helsinki, Finlanda

(w882) 334La nivel european și internaţional, UNESCO și OCDE avertizează asupra nivelului scăzut al competenţelor de bază în scris și citit. Pandemia a adâncit analfabetismul funcţional.

(w882)Elevii sunt dezinteresați de lecturǎ şi scris și au dificultăţi în fluiditatea lecturii şi înţelegerea textelor lungi. Acum 300 de ani, Montesquieu considera lectura ”remediul suprem împotriva situaţiilor dificile ale vieţii”. Cercetătorii contemporani confirmă faptul că lectura e benefică în a preveni frica de necunoscut şi panica, depresia şi izolarea care pot avea consecinţe asupra sănătăţii fizice şi mentale a populaţiei.

(w882)Studii știinţifice demonstrează că, de-a lungul vieţii, scrisul de mână joacă un rol primordial în educaţie, în dezvoltarea afectivităţii, creativităţii și a competenţelor artistice, dar și în alfabetizarea și dezvoltarea integrală a personalităţii umane și poate asigura longevitatea. În timp ce biblioterapia a cǎpǎtat noi valenţe, dezvoltând compasiunea şi eliberarea emoţionalǎ, scrisul de mână și cititul devin refugiu, antidot şi resursǎ pentru viitor. Expert în educație la nivel internațional, cu experiența profesorului care a predat la universități din România, Franța, Anglia, Rusia, Japonia, Vietnam sau Finlanda și o cercetare recentă în Italia, invitata noastră recomandă să scriem de mână și să citim cât mai mult pentru a preveni boli mentale, fizice sau afective!

* Călătoriile și sănătatea

Invitat: dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București

(w882)Ne informăm cum călătorim în siguranță fie că mergem într-o vacanță dintr-o țară în alta, fie în vizite scurte, la rude. În sezonul virozelor și gripelor, respectarea unor reguli când folosim mijloacele de transport, sau când intrăm într-un spital, ajută la păstrarea sănătății noastre și a celor dragi.

***

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

***

La TVR Internaţional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!

Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi.

6:00 Exclusiv în România (R)

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri