Marţi, 14 iunie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional am aflat povestea Cristinei Hoffman, o româncă mai cunoscută la Cannes şi Berlin decât la Bucureşti.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Are o carieră spectaculoasă şi multe proiecte ambiţioase. A plecat din România în 1978. A fost consultant pentru postul de televiziune franco-german ARTE. A făcut parte din comitetul de selecţie şi a fost delegată la Festivalurile de film de la Berlin şi de la Cannes, a organizat timp de 14 ani Festivalul filmului german la Paris şi a colaborat cu posturile de televiziune ZDF, ARD, ORF, FRANCE 5. În perioada 2010 - martie 2016 a fost director al Institutului Cultural Român din Berlin.
S-a născut la Bucureşti, a mers la Şcoala germană, apoi, când avea 22 de ani şi era studentă la IATC, actualul UNATC, a făcut un casting cu regizorul Manole Marcus şi aşa a ajuns să facă parte din trupa monştrilor sacri ai scenei româneşti: Toma Caragiu, Marin Moraru, Octavian Cotescu. „Operaţiunea Monstrul“ a devenit operaţiunea „monştrilor“, şi astăzi un film “viu”.
Atunci când şi-a luat acel „one way ticket”, Cristina a ştiut clar că, pentru ea, actoria este o poartă închisă, dar a sperat să poată rămâne în lumea filmului, teatrului, televiziunii, în care crescuse şi pe care o iubea. Înainte de facultate, stagiul de un an în Televiziunea Română, alături de Alexandru Bocăneţ, a făcut-o să se îndrăgostească de montajul de film.
Un sfat şi o vorbă puse acolo unde trebuie i-au marcat destinul. A învăţat repede montaj video, iar inteligenţa, talentul şi tenacitatea au făcut-o să reuşească într-un domeniu pentru care nu se pregătise.
În România a inițiat seria de workshop-uri Aristoteles, cu sprijinul ARTE France - un workshop în care studenți sau absolvenți de film din Europa Centrală și de Est învață, într-o lună și o săptămână, să realizeze un film documentar de la idee la produs final.
Reportaj de Irina Ifrimache şi Sorin Chivulescu
Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+
***
Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.