loader
Foto

Creează muzică neoclasică. Pianistul Andrei Irimia, invitat la „A doua Românie”

În cadrul ceremoniei de deschidere a Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, Andrei Irimia susține un concert la Palatul Culturii din Timișoara.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu şi pianistul și compozitorul Andrei Irimia au fost invitaţii Corinei Dobre la emisiunea „A doua Românie”, difuzată joi, 16 februarie, la TVR Internaţional.

„România, prin cultură și prin artă, este repusă acolo unde îi este locul în Europa”, subliniază Lucian Romaşcanu. „Este o plăcere să vezi că încă există, pe ici, pe colo, surprize când se văd evenimente artistice românești, dar dincolo de aceste surprize, suntem o constantă a calității, a oamenilor de calitate, a evenimentelor de calitate”, susține Lucian Romașcanu. Ministrul Culturii, va participa, de asemenea, la deschiderea Programului Cultural de la Timişoara.

(w882)

Despre rolul pe care românii din străinătate îl au în promovarea culturii în lume, dar şi despre importanţa Programului Cultural Timişoara Capitală Europeană am aflat mai multe amănunte de la Lucian Romaşcanu. Tot ministrul a oferit informații despre contribuţia financiară guvernamentală acordată prin Ministerul Culturii pentru „Programul naţional Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, în valoare totală de 166.638 mii lei, din care 51.979 mii lei pentru Programul cultural şi 114.659 mii lei pentru Programul de investiţii.

Tot la ,„A doua Românie” pianistul și compozitorul Andrei Irimia a invitat publicul la concertul pe care îl va susţine la Palatul Culturii din Timişoara, pe 17 februarie, în cadrul Ceremoniei de gală care va marca  deschiderea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Considerat unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, Andrei Irimia creează muzică neoclasică, caracterizată drept „hipnotică, obsedantă și melancolică”:

„Am început cu muzică clasică, iar apoi, treptat, m-am orientat către muzica modernă, neoclasică, gen muzical care, la noi în țară, este destul puțin cunoscut. În Europa, deja, marile săli de concerte, precum Barbican, sunt umplute până la refuz de iubitorii acestui gen de muzică. Toată ideea de minimalism în muzica modernă a apărut cumva în ciuda complexității stilului clasic, pornind de la faptul că nu doar ceea ce este complicat din punct de vedere tehnic trebuie să transmită, ci și ce este mai puțin complicat. Este o provocare de a transmite și de a compune cu resurse puține, în cazul muzicienilor cu mai puține note. Pare o misiune ușoară, dar nu este întotdeauna așa”, afirmă Andrei Irimia.

(w882)

„Pentru Timișoara am pregătit câteva piese interesante, unele dintre ele nici nu au fost cântate până acum, așa că vă invit să urmăriți concertul de la Palatul Culturii, pentru că va fi ceva diferit și frumos. Nu ne îndepărtăm chiar atât de mult de muzica clasică, este o combinație destul de interesantă, ăn care publicul își alege și, cu siguranță, găsește ceva care să îi placă”, adaugă artistul.

Emisiunea „A doua Românie” s-a difuzat joi, 16 februarie, la ora 21.00, la TVR Internaţional şi pe tvrplus.ro.

22:15 Fata cu cartea

Producător Nadine Vlădescu

22:20 1989 Decembrie rosu

* Editie speciala-35 de ani de la Revolutie

Participanti: Răzvan Butaru, Cornel Mihalache, Bogdan Ficeac, Mihai Tatulici, Răzvan Belciuganu.

Realizator si producător Răzvan Butaru

 
TVR a transmis celor doi candidaţi două variante de format pentru ediţia specială „Preşedinte pentru România 2024”

Televiziunea Publică solicită candidaţilor la alegerile prezidenţiale Elena Lasconi şi Călin Georgescu să comunice în cursul zilei de astăzi, 4 ...

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

 

#tvri