loader
Foto

Galerie foto

Crăciun românesc în Cipru, miercuri, la “Lumea şi noi”

Miercuri, 23 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, vă invităm în comunitatea românească din Cipru, în oraşele Nicosia, Larnaca, Limassol şi Pafos, pentru a vedea cum este întâmpinată marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

 

Ana Maria Ghiur
Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Cipru. Extremitatea estică a Mediteranei. 75 de kilometri sud de Turcia, peste 100 vest de Siria şi aproximativ 380 nord de Egipt. Insula Afroditei sau tărâmul binecuvântat este situată la confluenţa celor trei continente: Asia, Africa şi Europa.

Românii de aici constituie o comunitate mică. Cei mai mulţi locuiesc în marile oraşe şi lucrează preponderent în domenii precum servicii, construcţii şi agricultură. Unii sunt demult, de peste 30 de ani, alţii de abia au venit, dar au reuşit să se integreze. Poartă în suflet dorul de ţară şi cel mai greu le este de sărbători. Chiar dacă ritualurile sunt asemănătoare, nu se poate să nu ai în inimă nostalgia unui Crăciun românesc.

(w882) Crăciun

De 20 de ani de când există Alianţa Românilor din Cipru şi de 11 ani de Şcoală Românească în Insula Afroditei, sărbătorile sunt organizate până în cel mai mic detaliu. Copiii şi profesorii încearcă să recreeze adevărata lume a unei ierni de acasă. Se adună în jurul bradului de Crăciun, evocând obiceiuri învăţate din moşi-strămoşi. E vremea colindelor, a mirosului de cetină şi de portocale, e vremea bucatelor şi a cozonacilor frământaţi de gospodine iscusite. E suficient să-nchizi ochii, şi pentru o clipă...eşti pe meleagurile României.

(w882) Biserica S

Cipru este un teritoriu încărcat de religiozitate, locul în care apostolul Pavel ar fi adus înaintea altor teritorii, mesajul creştinismului. Lăcaşurile de cult sunt nenumărate, multe dintre circuitele turistice şi culturale fiind realizate după multitudinea de biserici şi mănăstiri de pe întreg teritoriul insulei. Sărbătorile sunt aproximativ asemănătoare cu ale noastre. Cu toate acestea, parcă nimic nu e la fel ca acasă. Să petreci Crăciunul în Insula Paradisului, în mijlocul mării, la temperaturi care uneori nu scad sub 24 de grade, este pentru români o adevărată provocare.

Realizator Ana Maria Ghiur

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

21:00 A doua Românie

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului, Virgil Măgureanu la Dosar România (II)

Producător Răzvan Butaru

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri