loader
Foto

Galerie foto

Crăciun românesc în Cipru, miercuri, la “Lumea şi noi”

Miercuri, 23 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, vă invităm în comunitatea românească din Cipru, în oraşele Nicosia, Larnaca, Limassol şi Pafos, pentru a vedea cum este întâmpinată marea sărbătoare a Naşterii Domnului.

 

Ana Maria Ghiur
Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Cipru. Extremitatea estică a Mediteranei. 75 de kilometri sud de Turcia, peste 100 vest de Siria şi aproximativ 380 nord de Egipt. Insula Afroditei sau tărâmul binecuvântat este situată la confluenţa celor trei continente: Asia, Africa şi Europa.

Românii de aici constituie o comunitate mică. Cei mai mulţi locuiesc în marile oraşe şi lucrează preponderent în domenii precum servicii, construcţii şi agricultură. Unii sunt demult, de peste 30 de ani, alţii de abia au venit, dar au reuşit să se integreze. Poartă în suflet dorul de ţară şi cel mai greu le este de sărbători. Chiar dacă ritualurile sunt asemănătoare, nu se poate să nu ai în inimă nostalgia unui Crăciun românesc.

(w882) Crăciun

De 20 de ani de când există Alianţa Românilor din Cipru şi de 11 ani de Şcoală Românească în Insula Afroditei, sărbătorile sunt organizate până în cel mai mic detaliu. Copiii şi profesorii încearcă să recreeze adevărata lume a unei ierni de acasă. Se adună în jurul bradului de Crăciun, evocând obiceiuri învăţate din moşi-strămoşi. E vremea colindelor, a mirosului de cetină şi de portocale, e vremea bucatelor şi a cozonacilor frământaţi de gospodine iscusite. E suficient să-nchizi ochii, şi pentru o clipă...eşti pe meleagurile României.

(w882) Biserica S

Cipru este un teritoriu încărcat de religiozitate, locul în care apostolul Pavel ar fi adus înaintea altor teritorii, mesajul creştinismului. Lăcaşurile de cult sunt nenumărate, multe dintre circuitele turistice şi culturale fiind realizate după multitudinea de biserici şi mănăstiri de pe întreg teritoriul insulei. Sărbătorile sunt aproximativ asemănătoare cu ale noastre. Cu toate acestea, parcă nimic nu e la fel ca acasă. Să petreci Crăciunul în Insula Paradisului, în mijlocul mării, la temperaturi care uneori nu scad sub 24 de grade, este pentru români o adevărată provocare.

Realizator Ana Maria Ghiur

***

Emisiunea poate fi urmărită în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

4:00 Teatru TV

*Vocea Patriotului Nationale

Restituiri I. L. Caragiale

*Jertfe patriotice

Interpreteaza: Constantin Dinulescu, Radu Panamarenco, Mircea Constantienscu, Constantin Cotimanis, Nicolae Urs, Serban Georgevici.

Decoruri Cornel Ionescu, Costume Elena Valcu, Regia artistica Silviu Jicman

*Cum devine cineva revolutionar si om politic

Interpreteaza: Mircea Albulescu, Hamdi Cerchez, Tudorel Filimon, Mitica Iancu, Viorel Comanici, Rodica Sanda Tutuianu, George Ulmeni, Paul Nadolschi, Traian Andriescu.

Decoruri Stelian Anton, Costume Eugenia Botanescu, Regia artistica Constantin Dicu

*Situatiune

Interpreteaza: Alexandru Bindea, Constantin Dinescu,

Decoruri arh Gh Constantin, Costume Elena Timonu,

Regia artistica Dinu Cernescu

*Tempora

Interpreteaza: Radu Duda, Razvan Popa, Mihai Verbitchi, George Ivascu, Claudiu Romila

Decoruri Ion Olaru, Costume Elena Timonu,Dana Lazanu.

Regia artistica Olimpia Arghir

*Diplomatie

Interpreteaza: Gabriela Popescu, Valentin Uritecus, Cornel Vulpe

Decoruri arh. Gh Constantin, Costume Elena Timonu, Regia artistica Domnita Munteanu

*Atmosfera incarcata

Interpreteaza: Stefan Banica, Mitica Popescu, Florin Zamfirescu, Gheorghe Oprina, Valentin Teodosiu, Adrian Ciobanu, Stefan Chivu,.

Decoruri Gheorghe Cazan, Costume Nicoleta Petrovici,

Regia artistica Eugen Todoran

Redactor Lucia Hossu Longin

5:20 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Eveniment TVRi: Taberele ARC 2024

Eveniment TVRi: Taberele ARC 2024

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Munţi, păduri, râuri, mânăstiri, muzee, cântece şi dansuri, dar mai ales oameni primitori, comuniune, emoţie. Toate acestea devin amintiri de ...

Angela Avram: „În Televiziunea Română am reuşit să fac emisiuni pe care chiar le-am iubit şi cred că telespectatorii simt acest lucru.”

Ce teme juridice îi preocupă pe românii din ţară şi din străinătate? Cum putem gestiona problemele de această natură? Intrăm în culisele ...

„Dublu V de la veselie

„Dublu V de la veselie"

publicat: joi, 05 septembrie 2024

Valentina Fătu şi Vasile Muraru formează la Teatrul „Constantin Tănase" un cuplu de succes. Destinele lor sunt marcate de întâlnirea cu scena: ...

 

#tvri