loader
Foto

Cornelia Rednic: „Doamnă, eu nu joc un rol. Eu asta sunt!”

Era un mare festival de film şi eram cu regizorul Mircea Veroiu. Totul era nou pentru noi. Era o doamnă româncă, stabilită acolo, care ne tot urmărea. La un moment dat a venit la mine şi m-a întrebat: “Auzi, nu ai obosit să zâmbeşti?”. Am rămas foarte surprinsă şi am spus: “Doamnă, eu nu joc un rol. Eu asta sunt!”.

 

Irina Păcurariu

Alături de soţul său, Lupu Rednic, Cornelia interpretează cântece populare din zona Maramureșului. Amândoi sunt din Sighetu Marmației, şi formează de mulţi ani un cuplu de muzică populară specific zonei din care provin - ceteră (vioară) şi zongoră (chitară). Prima filmare au realizat-o în anul 1993, la TVR, iar un an mai târziu erau invitaţi în emisiunea „Cupluri muzicale” în Maramureş, alături de fraţii Petreuş, fraţii Florea, soţii Tudorovici, Florentina şi Petre Giurgi.

Încă de la început, muzica lor a fost apreciată de public. Apoi, s-au mutat în Bucureşti pentru a mai face un pas înainte în carieră. Cornelia Rednic spune că nu s-a îndepărtat însă niciodată de tradiţii şi că îi place să fie o gospodină excelentă, ca mama şi bunica ei. “Asta înseamnă timp şi înseamnă drag. Eu din casă ştiu aşa, de la mama şi de la bunica. Asta nu trebuie să sune a falsă modestie. Să spui că eşti gospodină în ziua de astăzi nu dă prea bine… Te consideră lumea că stai la cratiţă. Astăzi e la modă să fii altfel. Dar n-am ce să fac, sunt de modă veche, aşa cum m-am învăţat acasă. Mi se pare că, pentru o femeie, orice lucru pe care ştie să îl facă este un plus”, explică invitata.

Prin muzica lor, Cornelia şi Lupu Rednic aduc bucurie oamenilor din jur. Întrebată la “Reţeaua de Idoli” de luni, 11 decembrie, de la ora 21:00, despre cum e să fii inima unei petreceri şi să zâmbeşti când e ultimul lucru la care te-ai gândi şi când eşti apăsat de griji, Cornelia Rednic a răspuns: “E parte din mine, nu îmi este greu să zâmbesc. Nu exist altfel. Pot să fiu oricât de tristă. S-au întâmplat şi în viaţa mea multe lucruri. A murit bunica mea şi a trebuit să participăm la prima emisiune dintr-un proiect mare şi de lungă durată. Nu am avut ce să fac, am fost nevoită să vin, iar în scenă am fost artistul care trebuia să fiu. Mi-am dus durerea cu mine în suflet. În general însă, eu sunt un om pozitiv şi vreau să zâmbesc.

Cornelia şi Lupu Rednic sunt căsătoriţi de trei decenii, dar se iubesc ca în prima zi. Despre soţul său, cu şase ani mai mare ca ea, interpreta spune că a cucerit-o cu “glume şi ciocolată”. Apoi, completează cu umor: “L-a iubit Dumnezeu că i-a dat o soţie ca mine, aşa îi spun întotdeauna!”.

(w882)

Irina Păcurariu: Dar când erai o puştoaică, pentru că te-ai căsătorit foarte devreme cu Lupu, când nici nu împlinisei 17 ani, erai acasă la ai tăi, singură la părinţi….

Cornelia Rednic: Aveau aşteptări de la mine, pentru că niciodată nu i-am dezamăgit. Nu am fost un copil comod, dar cu toate astea am fost cuminte, am învăţat întodeauna bine la şcoală, nu le-am adus ruşine niciodată.

Irina Păcurariu: Cum l-ai întâlnit pe Lupu, aţi fost colegi?

Cornelia Rednic: Nu, Lupu era coleg de muncă cu mama mea şi ne-am întâlnit acolo. Am vorbit şi după şapte luni ne-am căsătorit.

Irina Păcurariu: Nu părea prea repede? Părinţii tăi….

Cornelia Rednic: Cu mama a fost cum a mai fost, cu tata a fost mai greu. Ei nu au avut ceva împotriva lui Lupu, dar au considerat că trebuie să-mi fac o şcoală şi un rost în viaţă şi apoi să mă căsătoresc. Să fie bine aşezate toate. Dar eu le-am spus că vreau să mă căsătoresc. Până la urmă, tata acceptat. Mi-a spus atunci: “Noi te avem doar pe tine şi vrem să fii fericită. Te căsătoreşti, dar trebuie să-ţi continui şcoala. Dacă o să vă înţelegeţi, o să ne bucurăm de voi, dacă nu o să vă înţelegeţi, nu o să fiţi nici primii şi nici ultimii care se vor despărţi”. Şi iată că am adunat 31 de ani de căsnicie".

TVR Internațional a redifuzat o ediție a emisiunii „Rețeaua de idoli” a cărei invitată a fost Cornlia Rednic, miercuri, 14 august, de laora 23.00.

10:55 România în lume (R)

*Ediţie specială

Moderator Kyrie Mendel

Realizatori: Kyrie Mendel şi Bogdan Stănescu

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 8

*Lupta pentu viață

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Din păcate, unii înțelegem când deja este prea târziu…Protagonista poveștii din finalul sezonului, avea 14 ani când se bucura de finalul clasei a VIII-a, alături de colegii ei… În urma unui concurs de alergat pe scările de la metrou, s-a ales cu o fractură și o fisură la genunchi, depistată târziu. În România, singura soluție era amputarea. Prof. Pesamosca i-a recomandat să plece în Franța, unde i s-a implantat o proteză. Pentru evitarea unor eventuale complicații, s-a extirpat o parte din genunchi. Au urmat intervenții în Germania, unde acomodarea a fost dificilă iar, în 2014, din cauza uzurii protezei, s-a schimbat componenta de genunchi iar, la un an distanţă, nu au mai primit-o nici măcar la un consult de rutină. Medicii din Turcia au depistat o infecție. Încercând stoparea acesteia, au descoperit un pansament uitat în interior la ultima intervenţie din Germania. A fost înlăturat dar, deja era mult prea târziu. De 32 de ani i se recomandă amputarea piciorului și, tot de atâta timp, a luptat să-l salveze. Și a reușit însă, infecția îi pune în pericol viața. Medici de aproape și de departe, au încercat să îi salveze membrul inferior dnei. Adriana. Din păcate, infecția este extinsă în tot piciorul, inclusiv în componentele protezei, și poate invada tot corpul. Echipa medicala a Secţiei Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București, coordonată de Col. Conf. dr. Marius Stănescu, face tot posibilul să stopeze infecţia.

*Beneficiile strugurilor, simbolul prosperității la masa dintre ani
Alina Epure, doctor în științe medicale
, povesteşte despre antioxidantul puternic care se găseşte în strugurii roșii, ce poate încetini creșterea tumorilor canceroase. În această perioadă a anului, un consum constant de struguri de bună calitate ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

*2024, an UNESCO -Ana Aslan, fondatorul gerontologiei la nivel mondial

Ana Aslan, una dintre cele mai remarcabile figuri ale medicinei românești, nume de referință pe plan mondial, medic și inovator, şi-a dedicat cariera studierii procesului de îmbătrânire și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate. Medic vizionar, prin cercetările și realizările sale, a demonstrat că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții trăită cu vitalitate. Despre realizările ei, povesteşte continuatoarea acesteia, prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, preşedinte Fundația "Ana Aslan" Internaţional, căreia i se datorează recunoaşterea academică a geriatriei.

Sănătatea creierului, să citim şi să scriem de mână
Citititul, activitatea fizică, gândirea, judecata, memoria dezvoltă neuronii. Pentru a ne păstra sănătatea creierului, să citim constant, orice, dar să citim și să scriem cât mai mult de mână, oriunde ne poartă destinul în lume. Limba română este baza de la care învațăm celelalte limbi și va fi mereu legătura cu România și cu rădăcinile noastre.
*Recunostinţă pentru oamenii şi lecţiile din vieţile noastre

Bucuria de a fi, pur si simplu, împreună cu: Theodora Vild, prof.de religie, dirijorul Corul "Sf. Casiana" a Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gură de Aur" Slobozia

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

 
Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#tvri