loader
Foto

Corespondent TVRi: Realizări din viaţa comunităţilor de români

Evenimente culturale şi succese din activitatea comunităţilor de români din întreaga lume, pe agenda „Corespondent TVRi”,  joi, 22 februarie, de la ora 21.30.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Aflăm cum este sărbatorită limba română în Israel.

„Cafea și fum de țigară” și „Hoinar de suflet halandala” sunt titlurile celor două volume lansate săptămâna trecută la Tel Aviv.  Cărțile îi aparțin scriitorului și jurnalistului de origine română Roni Căciularu, iar evenimentul de lansare a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română din Israel și Editura SAGA.

Sunt invitaţi în emisiune, pentru a oferi detalii despre aceste apariţii editoriale, criticul literar Răzvan Voncu şi, telefonic, Doina Meiseles, vicepreședintă a Asociației Ziariștilor și a Oamenilor de Cultură de Limbă Română și redactor-șef al  ziarului „Jurnalul Săptămânii" din Israel.

(w882) Coresponde

Asociația “Liber la Educație, Cultură și Sport” din București, în parteneriat cu Comisia Națională a României pentru UNESCO și cu Misiunea Permanentă a României la ONU, organizează proiectul educativ-cultural “Drepturile Omului pentru toți”, la care au fost invitați să participe români de pretutindeni. Aflăm mai multe informaţii de la prof. Oana Șiclovan.

(w882) Coresponde

Pe 20 noiembrie, a avut loc la București cea de-a cincea Conferință de Crăciun din România, un eveniment științific anual, organizat de Filarmonica “George Enescu” în spiritul tradiției interbelice a renumitelor conferințe ale Ateneului Român. Ne dezvăluie detalii cel care a susținut conferința din acest an, Emilian Dudaș – profesor la Ecole Polytechnique-Palaiseau, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică (CNRS) din Franța și membru al Centrului de Fizică Teoretică.

(w882) Coresponde

Filarmonica “George Enescu” este o instituție care face cunoscute valorile românești în întreaga lume și care aduce artiști români valoroși în fața publicului din România. O instituție de elită, care face cinste României de aproape 150 de ani, pe care îi va aniversa anul viitor. Invitatul nostru este Andrei-Radu Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”.

(w882) Coresponde

Festivalul “Zilele filmului românesc în Italia” s-a încheiat recent la Roma. Festivalul, la care TVR Internațional a fost partener media, s-a desfăşurat graţie Asociației româneşti Proevent, împreună cu Ambasada României în Italia și Accademia di Romania. Realizatorii TVR Cristina Țilică și Tudor Chirilă au participat la acest festival cu două filme documentare foarte apreciate şi vor fi prezenţi în studioul emisiunii.

(w882) Coresponde

(w882) Coresponde

***

Corespondent TVRi promovează evenimentele și realizările românilor de pretutindeni, aducându- i astfel mai aproape de România.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+.

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri