loader
Foto

“Corespondent TVRi”: performanţa – cuvânt cheie pentru mulţi români

În această săptămână, la “Corespondent TVRi” vorbim despre performanţe româneşti de excepţie, recunoscute în plan internaţional, cu câteva personalităţi de seama din domeniile educaţiei, ştiinţei şi culturii. Joi, 19 mai, de la ora 21.30, la TVRi!

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Peste nu mai mult de doi ani, în anul 2018, România ar putea devei centrul cercetării ştiinţifice mondiale. Asta pentru că la Măgurele, la marginea Bucureştiului, pe platforma Institutului de Fizică Atomică va fi găzduită o parte din proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI), care are ca scop construirea unui laser de 1.000 de ori mai puternic decât cel mai mare laser existent în prezent în lume. Pentru a afla detalii exacte despre dimensiunea ştiinţifică a acestui proiect şi pentru a ne forma o imagine mai clară asupra felului în care acesta ne-ar putea schimbă vieţile în viitor, l-am invitat în studio pe profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului.

(w882) Nicolae Za

De peste 20 de ani, următorul nostru invitat, antrenează olimpici şi copii supradotaţi din România, cu rezultate extraordinare, încercând să aplice şi la noi metode educaţionale dovedite a fi eficiente pe termen lung. Sute de elevi au aflat cu ajutorul său ce înseamnă şi cum poate fi atinsă performanţa la nivel internaţional. Acest lucru încercăm să îl aflăm şi noi de la profesorul Florian Colceag- matematician, doctor în economie, specialist în modelare matematică şi preşedinte al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate Gifted Education.

(w882) Florian Co

Vorbim şi despre ultimele performanţe internaţionale ale olimpicilor din România la matematică. Şi asta pentru că Lotul olimpic de matematică al României s-a clasat pe locul al doilea, în clasamentul pe medalii, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori, desfăşurată în perioada 5-9 mai, la Tirana, în Albania. De asemenea, în luna aprilie, România a găzduit cea de-a cincea ediţie a Olimpiadei Europene de matematică pentru fete, la care a obţinut opt medalii. Detalii despre rezultatele olimpicilor români şi despre criteriile care stau la baza acestor performanţe aflăm de la unul dintre coordonatorii lotului României, conf. dr. Cătălin Gherghe.

(w882) Catalin Gh

Mai departe, vă aducem în atenţie încă un model de educaţie alternativă în România, un model unic în ţară noastră şi care a produs până acum rezultate remarcabile, la nivel naţional şi internaţional. Abordând un tip de învăţământ modern, adaptat societăţii actuale, dar bazat pe valorile morale şi tradiţionale româneşti, şcoală Anastasia Popescu aniversează în acest an 20 de ani de activitate. Am invitat-o în platoul emisiunii pe profesoara Mona Şerbănescu, preşedinte-director general al Fundaţiei "Preasfântă Fecioara Maria" şi iniţiatoare a acestui proiect educaţional.

(w882) Mona Åžerb

În Portugalia, în perioada 12-17 mai, a avut loc o adevărată sărbătoare a limbii române, la Universitatea din Lisabona, cu prilejul celei de-a cincea ediţii a Conferinţei lectorilor de limba română din întreagă lume. De asemenea, la Palatul regal din Lisabona a fost vernisată o impresionantă expoziţie de pictură românească modernă. Amănunte ne oferă Vasile Popovici, ambasadorul României în Republica Portugheză.

(w882) Vasile Pop

Duminică 15 mai a avut loc, la New York, Festivalul Ziua României pe Broadway. Ajuns la cea de-a 17-a ediţie, festivalul a fost dedicat şi de această dată valorilor şi tradiţiilor culturale româneşti. Au fost invitaţi artişti, dansatori, muzicieni şi meşteşugari din diverse zone ale ţării noastre. Detalii aflăm de la iniţiatorul acestui proiect, Ştefan Minovici.

(w882) Åžtefan Mi

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri