loader

“Corespondent TVRi”: o nouă întâlnire cu români de excepție

Performanțele multor români sunt aplaudate în întreaga lume. Despre pasiuni, talent, dăruire și succes aflați de la câțiva dintre cei mai apreciați muzicieni români ai momentului, joi, 24 octombrie, de la ora 21.30, la TVRi.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Invitat:  violinistul Alexandru Tomescu

În acest an, pe lângă tradiționala ediție din România, mai multe orașe din cinci ţări au găzduit reprezentaţii asociate Festivalului Internaţional „George Enescu”, onorând astfel moştenirea muzicală a marelui compozitor român. Ultimul recital din cadrul secțiunii Festivalul „Enescu” în lume a avut loc în Canada, la Toronto. Sub genericul „Tribut lui George Enescu”, celebrul violonist roman, Alexandru Tomescu, și unul dintre cei mai buni interpreți la bandoneon din lume, argentinianul Omar Massa, au cucerit publicul cu programul pe care l-au propus.

(w882)

Invitați: pianista Mara Dobrescu și flautistul Matei Ioachimescu

Doi artiști foarte apreciați pe scenele internaționale, pianista Mara Dobrescu și flautistul Matei Ioachimescu au revenit în România pentru un proiect muzical excepțional. Despre lumea fantastică pe care au adus-o în atenția publicului din țară, cu prilejul acestui proiect, intitulat “Traversée du Fantasme“, veți afla chiar de la ei.

(w882)

Invitat: Iosif Ion Prunner

Născut la București într-o familie de muzicieni și veche tradiție culturală, Iosif Ion Prunner a urmat liceul de muzică „Dinu Lipatti“ și Universitatea de Muzică din București. A studiat pianul și dirijatul cu Zoe Popescu, Ana Pitiș, Maria Fotino, Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona. În anul 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a incredințat conducerea Corului Filarmonicii George Enescu. A susţinut concerte în importante centre muzicale din Europa şi Asia şi a luat parte la importante festivaluri internaționale.

(w882)

Invitat: Octavian Eusebiu Halici

Prin telefon: Prof. Vania Atudorei, microbiology - Canada

Români de excepție din tânăra generație sunt susținuți de profesioniști consacrați și apreciați peste hotare. Octavian Eusebiu Halici este un student din Botoșani cu rezultate de excepţie, care a participat la un stagiu de trei saptămâni în Canada, organizat de Asociația Românilor din Laval, al carei președinte este profesorul Vania Atudorei, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoșani, actual membru al Societăţii de Microbiologie din Franţa, consultant expert la Agenţia Canadiană de Dezvoltare Internaţională şi consultant expert la Banca Mondială.

***

Moderator: Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu şi Sandrino Gavriloaia

Documentarist: Gabriela Mocanu

Producător: Liliana Văduva

 

23:15 Nocturne

*Invitată Ioana Grinţescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Producător Oana Cucuruzeanu

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Masacrul de la Fântâna Albă-1 aprilie 1941

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrauții-de-Sus, Patrauții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtand in fața icoane, prapuri și cruci din cetina, a format o coloana pașnica, și s-a indreptat spre noua granița sovieto-romana, la Fantana Alba. In poiana Varnița, la circa 3 km de granița romana, granicerii sovietici i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras in plin cu mitraliere, incontinuu, secerandu-i. Supraviețuitorii au fost urmariți de cavaleriști și spintecați cu sabia. Dupa masacru a fost declanșata o operațiune vasta de represalii. Astfel, in noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de romani au fost ridicați din casele lor și deportați in Siberia și Kazahstan.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

O coproducţie TVR-APTR

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri