La TVRi, joi, 25 mai, de la ora 21.30 - o nouă ediţie "Corespondent TVRi"
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Într-o săptămână specială, dedicată sărbătoririi Zilei românilor de pretutindeni, TVR Internaţional aniversează “mai pe româneşte” păstrarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor din diaspora.
Şi pentru că limba română vă aduce mai aproape de casă, le dedicăm şi noi această emisiune celor care învaţă, promovează şi păstrează limba română în orice colţ al lumii.
Aproximativ 300.000 de români muncesc în Germania, țară care se află pe locul trei în topul destinațiilor alese de românii care decid să plece la muncă în afara țării. Deşi marea majoritate a muncitorilor români din Germania lucrează în conditii corecte şi îşi primeşte salariile cuvenite, există şi situaţii în care ei sunt nevoiţi să lucreze în condiţii inacceptabile.
Proiectul sindical „Faire Mobilität - Mobilitate Echitabilă“ susține muncitori din Europa Centrală şi de Est în Germania prin consiliere gratuită și prin apărarea intereselor în dreptul muncii.
În studio: Sevghin Mayr Consilier proiect “Mobilitate Echitabilă” München, şi Helga Zichner, Consilier proiect “Mobilitate Echitabilă” Kiel
„Limba noastră cea frumoasă” este titlul unui proiect al Asociatiei Hispano-române din provincia Cuenca, Spania. Proiectul este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi cuprinde, în principal, un curs de limbă şi literatură română pentru elevi. Iar cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, asociaţia organizează o serie de evenimente cu şi pentru comunitatea românească din regiune.
Prin telefon: Minodora Chiorean, profesor de limba şi literatura româna în Cuenca şi regiunea Castilla la Mancha
„Caravana cu poveşti în Maramureşul istoric” a ajuns pentru al doilea an consecutiv în Transcarpatia, Ucraina, unde i-a invitat la spectacole de teatru în limba română pe cei mai tineri dintre românii care trăiesc în comunităţile istorice din jurul graniţelor ţării noastre.
În studio: Ovidiana Bulumac, expert la Institutul Cultural Român
„Adevărate sau imaginate, de întâmplat, s-au întâmplat” este titlul celei mai recente cărţi lansate de Elena Dumitrescu-Nentwig, fostă solistă de operă cu o carieră internaţională impresionantă, profesoară şi, de câţiva ani, scriitoare.
În studio: Elena Dumitrescu-Nentwig, scriitoare, şi Arina Avram, scriitoare şi jurnalistă. Prin telefon: Vasile Popovici, scriitor
Cea de-a opta ediţie a Congresului Româno - Iordanian de Medicină și Farmacie a avut loc la Sibiu în perioada 18-22 mai 2017, sub Înaltul Patronaj al Principesei Muna al Hussein. Manifestarea reuneşte anual foşti studenţi iordanieni care au studiat medicina în România şi este întotdeauna o bună ocazie pentru participanţi să rememoreze prioadele petrecute în România şi… nu în ultimul rând, să vorbească româneşte.
În studio: dr. Bassam Al-Shloul, directorul Spitalului din Zarqa, Iordania, şi presedinte al Clubului absolvenţilor iordanieni ai facultăţilor româneşti, prin telefon dr. Walid Nassar, medic chirurg Spital din Zarqa, Iordania
În Iordania şi mai ales în capitala Amman, există mai multe asociaţii ale româncelor din diaspora, care promovează relaţiile de cooperare şi prietenie iordaniano –române, dar şi limba română, prin cursurile pe care le organizează.
În studio: Cleopatra Lorinţiu, jurnalista, scriitoare, realizatoare de emisiuni de televiziune, prin telefon Viloria Dawood, preşedintă a Asociaţiei Româncelor pentru Dezvoltare Socială din Iordania, şi Margareta Demetrescu, profesoară de limba franceză şi română, Iordania
***
Moderator: Corina Dobre
Producător: Liliana Văduva
***
Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.