loader
Foto

"Corespondent TVRi", din Portugalia în Ucraina

Evenimente culturale interesante, reuşite ale unor români de excepţie au fost prezentate şi în ediţia de joi, 23 martie, a emisiunii "Corespondent TVRi", de la ora 21.30,  la TVRi şi pe TVR+.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Invitat în studio: Alexandru Popovici – director de Comunicare, Institutul Francez Bucureşti

În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume.

Institutul Francez este unul dintre principalii organizatori ai Lunii Francofoniei în România.

(w882) Popovici

Grand Tour, o incursiune în francofonie” este un proiect ce reuneşte sub aceeaşi etichetă o sută de evenimente culturale majore de pe cinci continente şi campania Picnic poetic - „Haikunoi”.

Invitat în studio:  Mircea Martin - critic literar, eseist
Prin telefon:  Dorian Branea - director ICR Londra

London Book Fair este unul dintre cele mai mari evenimente ale industriei mondiale de carte, la care România a devenit, de un deceniu, o prezenţă constantă. Cea de-a 46-a editie, care s-a încheiat recent, a reunit peste 1.500 de expozanţi din 57 de ţări.

(w882) Martin

Eternitatea, nesfârşită, în faţa noastră” este titlul care a reunit evenimentele româneşti de la târgul de carte londonez. Participarea românească a fost dedicată memoriei poetului şi filosofului Benjamin Fundoianu/ Benjamin Fondane, unul dintre cei mai influenţi gânditori români ai perioadei interbelice şi care a avut un destin care ne sfidează şi ne somează, după cum spune Mircea Martin.

Alegerea lui Benjamin Fondane ca patron spiritual nu a fost tocmai întâmplătoare, consideră Dorian Branea.

Invitat în studio: Vasile Tărâţeanu - preşedinte Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi – Cernăuţi

La Cernăuţi s-a desfăşurat cea de-a V-a şedinţă a cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi”. Este vorba despre o serie de evenimente, iniţiate şi organizate de Lectoratul de Limbă Română  al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi şi Clubul de Iniţiativă Literară.

(w882) Tarateanu

Aflăm povestea acestui proiect, discutând despre cel mai recent eveniment al seriei, cu poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române.

Invitat în studio: Alexandu Solomon—regizor şi director One World Romania

Frica de istorie nu reprezintă doar frica de viitor, ci şi frica de trecut.… Şi acela căruia îi este frică să îşi privească trecutul ar trebui să se teamă de ceea ce va veni, spunea în 1990 Vaclav Havel, cel despre care se spune ca a fost un om care a trăit în adevăr.

Adevărat este şi faptul că frica a constituit tematica din  acest an a Festivalului de documentar şi drepturile omului One World Romania, care s-a încheiat duminică, 19 martie.

(w882) Solomon

Anul acesta, aniversăm nu numai zece ani de One World Romania, dar şi cinci ani de programe Sahia la One World Romania, spune regizorul Alexandru Solomon.

Invitat în studio: Cosmin Năsui
Prin telefon: Excelenţa Sa doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Republica Portugheză

În contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză organizează, pe parcursul anului 2017, o suită de evenimente culturale atingând douăsprezece capitole esenţiale ale creativităţii româneşti.

(w882) Nasui

În acest context, cu câteva zile în urmă, a avut loc amplasarea sculpturii monumentale 'Middle Way', a artistului român Bogdan Raţă, pe faleza din faţa primăriei Municipiului Cascais. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul primăriei Cascais şi al Nasui Collection & Gallery.

Primim amănunte de la Cosmin Năsui, istoric de artă, curator şi galerist, şi de la Excelenţa Sa doamna Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Republica Portugheză.

Invitat în studio: Liviu Iancu - coordonator de proiecte, Asociaţia Eurocentrica

“Identitate românească în spaţiul european” este genericul sub care s-a desfăşurat, zilele trecute, cea de-a treia ediţie a concursului de eseuri adresat elevilor şi studenţilor vorbitori de limba română din Ucraina, din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia.

(w882) Iancu

Aflăm mai multe despre această iniţitivă lăudabilă şi despre câştigătorii din acest an de la Liviu Iancu, coordonator de proiecte la Asociaţia Eurocentrica.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri