Întâlnire cu subiectele şi invitaţii „Corespondentului TVRi” - de la ora 21.30, la TVRi şi pe TVR+.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Vă prezentăm şi în ediţia de vineri, 31 martie, poveşti de viaţă fascinante ale unor români care au demonstrat că valoarea poate depăşi orice graniţe şi că uneori ei sunt cei mai buni ambasadori ai României, chiar dacă nu şi-au asumat acest rol.
La „Corespondent TVRi” vorbim, de asemenea, despre momente importante din istoria României, pe care nu avem voie să le uitam şi pe care le readucem în memoria românilor de pretutindeni.
În studio Filip Iorga, istoric, şi prin telefon Gheorghe Mândru, director Teatrul Muzical-Dramatic “B.P. Hasdeu” din Cahul.
99 de ani s-au împlinit la 27 martie de la Unirea Basarabiei cu Ţara, ocazie cu care românii de pe ambele maluri ale Prutului au organizat o serie de evenimente. Despre acestea, dar şi despre semnificaţia acestei aniversări vorbim cu istoricul şi expertul de la Institutul Cultural Român.
Un eveniment cultural inedit a avut loc pe 26 martie, când Teatrul „Nottara” din Bucureşti a susţinut un spectacol pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, în timp ce Teatrul Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul le-a oferit bucureştenilor un spectacol la Teatrul „Nottara”.
În studio Letisia Cioaric—coordonator program—Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut
Un alt eveniment dedicat Unirii Basarabiei cu România, foarte îndrăgit şi care a devenit deja o tradiţie, este Concertul din Basarabia, care a avut loc pe 25 martie la Arenele Romane din Bucureşti. Centrul pentru Integrare şi Dezvoltare Prut este organizatorul acestui concert foarte popular. Zdob şi Zdub şi Alternosfera au fost capete de afiş în acest an. Pe toţi cei interesaţi îi invităm pe platforma online dinbasarabia.ro.
În studio Gheorghe Chindriş, membru fondator al Societăţii Româneşti „Avram Iancu” din Detroit, un român care a reuşit să ducă satul românesc peste ocean, în America, pentru ca mai apoi să se întoarcă el însuşi în satul natal din România. Cultivă tradiţia prin proiectul „Casa Tradiţiilor Româneşti din America”.
În studio Irina Sanda Marin-Cajal - subsecretar de stat la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, alături de fiica sa Catherine DeUgarte, specialist în domeniul fertilizării, şi Audrey DeUgarte, nepoata Irinei Sanda Marin-Cajal.
“Să nu pleci capul în faţa nimănui, să nu te laşi călcată în picioare şi să continui să faci bine”- sunt îndemnuri pe care Nicolae Cajal le-a lăsat moştenire familiei. Dicton care a fost transmis generaţiei următore şi care, ani de-a rândul, a promovat şi promovează interesele şi imaginea României, la cel mai înalt nivel, aici, dincolo de ocean, în America sau oriunde.
În studio E.S. Emilian Ion, fost ambasador al României în Pakistan
Cu peste patru decenii de experienţă diplomatică şi după şapte ani şi jumatate de misiune diplomatică în Pakistan, E.S. Emilian Ion este unul dintre cei mai longevivi ambasadori ai României. A fost decorat săptămâna trecută, cu ocazia retragerii sale, în numele preşedintelui Pakistanului. Distincţia i-a fost înmânată de ambasadorul pakistanez la Bucureşti, chiar de ziua naţională a acestei ţări.
În studio Ştefan Stănăşel
“Bine v-am găsit, români!” este un eveniment care promovează imaginea României prin folclor, tradiţie şi cultură şi care va avea loc în Sicilia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii. TVR Internaţional este partener al evenimentului, iar responsabil de organizare este Ştefan Stănăşel, preşedinte fondator al Asociaţiei "Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia", un fel de "masă rotundă" a reprezentanţilor comunităţilor de români din Peninsulă.
***
Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.