loader
Foto

"Corespondent TVRi" despre români, performanţe culturale şi poezie

De la ora 21.30, la TVR Internaţional şi pe TVR+, vă invităm la un nou "Corespondent TVRi", joi, 22 iunie.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Subiectele şi invitaţii vorbesc, o dată în plus, despre emoţiile, preocupările şi dorinţele românilor, de acasă şi de pretutindeni, cu gândul către ţara natală:

Soprana Anda-Louise Bogza are o carieră internatională strălucită și cântă pe scene cunoscute din Europa, Asia și America. Locuiește la Praga, dar a rămas cu sufletul în România, unde se întoarce întotdeauna cu plăcere.

(w882) bogza

Un talentat pianist din Valea Jiului va concerta în România, alături de celebrul tenor Andrea Bocelli. Fabiani Prcsina Are 14 ani și este elev la Colegiul I.G. Duca din Petroșani.

(w882) Fabiani

Institutului Cultural Român oferă, prin proiectele sale, acces la evenimentele și la valorile culturale românesti, aproape oriunde în lume. Vom afla mai multe informații despre strategia instituţiei de la  invitata noastră, Liliana Țuroiu, Președinte ICR.

(w882) Liliana Tu

Descriptio Bessarabiae este titlul unui volum cartografic lansat zilele trecute la București. Realizat în două versiuni, română şi engleză, atlasul valorifică un număr de 120 de hărți, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi și în colecțiile private ale autorilor. Aflăm detalii din reportajul realizat de  Liliana Văduva.

O vom cunoaște,  în ediția din această săptămână, pe Cătălina Niculescu, artist vizual preocupat de arhitectura urbană și de mediul natural, dar mai ales de impactul uman asupra naturii.

(w882) Catalina

La Slatina, în Ucraina, pe malul drept al râului Tisa, s-a înființat un liceu românesc,  care poartă numele poetului Mihai Eminescu. Este singura unitate de învățământ liceal destinată etnicilor români din Transcarpatia. Ne vorbeşte despre activitatea şi aspiraţiile românilor de acolo, prin telefon, Mihai Cozma, președintele Asociației Boema OJT din Baia Mare.

(w882) cozma

Peisajul din care lipsesc este titlul celui mai recent volum de versuri semnat de scriitoarea şi jurnalista Cleopatra Lorințiu și prezentat zilele trecute la Madrid, la Ambasada României în Regatul Spaniei.

(w882) Cleopatra

Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor organizează, în perioada 19-25 iunie, proiectul ,,Ateliere meșteșugărești pentru românii din comunitățile din Ucraina și Serbia”, la Statul meșteșugurilor din comuna Comana, judeţul Giurgiu, România. Amănunte aflăm din reportajul realizat de Carmen Târnoveanu.

***

Moderator: Corina Dobre

Producător: Liliana Văduva

Corina Dobre promovează RomânIA la TVRi! Participă şi tu la concursul nostru!

 

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri