Corespondent TVRi: despre Peleș și literatura română contemporană
joi, 09 mai 2019
Joi, 30 aprilie, de la ora 22.00, v-am invitat să revedeți o ediție de excepție a emisiunii „Corespondent TVRi”, dedicată unor ambasadori ai culturii și turismului, alături de una dintre cele mai active organizații românești din Viena.
Laura Hant

Castelul Peleș este una dintre cele mai vizitate atracţii turistice de la noi, cea mai importantă clădire istorică din România, dar şi unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa. Dincolo de valoarea istorică și artistică a clădirii, Peleșul este admirat și pentru expozițiile pe care le organizează și pentru evenimentele din ce în ce mai numeroase și interesante, care se desfășoară acolo.

Invitat: Narcis Dorin Ion, Directorul Muzeului național Peleș

(w500) Narcis Dor

Despre călătorii literare și povești cu scriitori relatează una dintre cele mai citite și traduse autoare din România, care a fost în China și a luat parte la o serie de activități literare, legate de traducerea în limba chineză a romanului „Mâța Vinerii” și nu numai.

Invitată: Doina Ruști, scriitoare

(w500) Doina RuÈ™

Laura Hant, președinte fondator al Asociației Mihai Eminescu, aduce în atenția dumneavoastră acțiuni de promovare a valorilor culturale și tradiționale românești în Austria.

Invitată: Laura Hant, președinte fondator al Asociației Mihai Eminescu

(w500) Laura Hant

Sub genericul „Împreună”, Asociaţia Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (ASILR), cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv a organizat un eveniment de excepție, în cadrul căruia au fost acordate premiile "Omul anului - Cartea anului 2018". Aceasta este una dintre acțiunile prin care sunt recunoscute meritele celor care promovează cultura și tradițiile românești, dar și relațiile dintre români și israelieni.

Invitată: Irina Airinei, președinta Asociației interetnice ANIMĂ FORI

Prin telefon: Dragoș Nelersa, președinte al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română

***

Premiera emisiunii a fost în 2 mai 2019.

Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu şi Sandrino Gavriloaia Documentarist Gabriela Mocanu

Producător: Liliana Văduva

Moderator: Corina Dobre

 • 20:50
  Zi de zi
  * cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Drag de România mea
  *Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:00
  Drag de România mea
  *Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 23:00
  NEMURITORII
  Film * România, 1974 Regia Sergiu Nicolaescu Cu: Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică Aventuri. Adaptare cinematografică a scenariului După furtună de Titus Popovici. La zece ani de la asasinarea lui Mihai Viteazul, foştii lui oşteni rătăcesc încă prin Europa. Câţiva se hotărăsc să renunţe la pribegie şi să se întoarcă acasă pentru a-şi ţine jurământul faţă de voievod: să împlinească visul Unirii. Cu ei au un cufăr, în care credeau că se află galbenii adunaţi de domnitor pentru refacerea armatei, şi steagul celor trei Ţări Româneşti unite-Moldova, Ţara Românească şi Transilvania. Vitejii fac faţă diverselor obstacole ivite în lungul drum spre casă; duşmanii îi atacă la tot pasul. Fără a fi înfrânţi, eroii noştri pier unul câte unul, apărând cu vitejie preţiosul steag al Unirii. * 1974-ACIN-Premiul pentru interpretare masculină-Sergiu Nicolaescu. Redactor Gabriela Mocanu Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 00:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 01:00
  Nu uita ca esti roman
  * Partea I Producător Iuliana Tudor (redifuzare)
 • 02:00
  Nu uita ca esti roman
  * Partea a II-a Producător Iuliana Tudor (redifuzare)
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei, Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi
  * cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Revanşa
  Film * România, 1978 Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul: Sergiu Nicolaescu, Vintilă Corbul, Eugen Burada, Mircea Gândilă Cu: Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu Poliţist. Filmul urmăreşte destinul principalelor personaje din pelicula Un comisar acuză în primele zile ale anului 1941. Împuşcat şi crezut mort la finalul filmului anterior, comisarul Moldovan revine pentru a-şi lua „revanşa” faţă de Paraipan şi de colonelul Zăvoianu, vinovaţi de moartea mamei sale şi de tentativa de ucidere a sa. Lupta comisarului cu legionarii se desfăşoară pe fundalul evenimentelor tulburi din ianuarie 1941, care au culminat cu rebeliunea legionară. Moldovan reuşeşte să-l omoare pe Paraipan şi să-l aresteze pe Zăvoianu, dar-în încercarea de a-l aresta pe Horia Sima-îi este ucis unicul copil. „Sigur, Revanşa suportă comparaţie măgulitoare cu oricare din filmele de acest gen. Și mai sigur însă, el este cel mai bun dintre filmele cu comisari realizate de Sergiu Nicolaescu.”-Eva Sîrbu Redactor Gabriela Mocanu Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica